Minden héten Föld napja - heti kihívás

A jeles nap Földünk eltartóképességének határaira, védelmére hívja fel a figyelmet, arra, hogy mit tehetünk mi. Negyedszázad alatt sokat tettünk, együtt iskolákkal, civilekkel, ám mégsem eleget – gyorsul a felmelegedés, és a változáshoz alkalmazkodnunk kell, évi egyetlen nap már kevés...

A 25. Föld napján az évi egy helyett HETI EGY FÖLD NAPJÁT hirdettünk, hogy ezentúl egymást segítve váltsunk egy hosszú távon fenntartható életmódra.

Sok a teendő, sok cselekvési lehetőség közül választhatsz, a lényeg, hogy ne várj másokra, a szomszédra, az iskolára, a döntéshozókra. Egyének, helyi közösségek, civil szervezetek nélkül nincs előrelépés. A nemzetközi szervezetek, a kormányok önmagukban nem képesek tenni, szükség van a civil mozgalmak, a közösségek, egyének erejére, támogatására.

Válassz kihívást, akár többet is. Kis odafigyeléssel, semmi vagy csekély ráfordítással sokat tehetsz.
Küldj fotót, írj, hogy sikerült.

Számítunk Rád. Minden héten.

1. Hagyd pihenni a kocsit

Hetente legalább 3-szor mondj le az autóról, szervezd úgy a napod, hogy gyalog, rollerrel, bringával vagy tömegközlekedéssel érd el úti céljaidat. Egészségednek is jót tesz. Többet mozogsz, és kevesebb egészségkárosító szmog és veszélyes apró szemcsés szálló por kerül a levegőbe. A légkört is melegíti.

Egyetlen liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetése átlag 2,5 kg-mal növeli szénlábnyomunkat. Egy 5 km-es autózás személyenként 10-szer több káros kibocsátással jár, mint egy buszút, és 25-ször többel a vonatnál.

10%-kal nőtt az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon 2015 első negyedévében a 2014. évihez képest, és újabb 10%-kal 2017-ig a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint.

 

2. Versenyezz a fákkal...

Hogyan? Húsmentes hétfővel. Ami lehet bármely más nap is a héten! Heti egy húsmentes nappal akár a fákkal is versenyre kelhetsz. Késsel, villával sokat tehetsz - kevesebb kiadás, javuló egészség és lassuló felmelegedés! Egy ember heti egy húsmentessel nappal - pontosabban ha aznap nem eszik semmi állatit - 4 kg-mal kevesebb üvegházgázt bocsát a légkörbe. Ha csak a húst, felvágottat hagyja el, akkor aznap átlag 2 kg-mal csökkenti szénlábnyomát. Kezd a Föld napján. Húsmentes világnap volt 2015. április 22-én, szerdán, a 45. nemzetközi Föld napján. Versenyezz, segíts a fáknak.

 

3. Egyél több hüvelyest

Klímabarát, egészséges, olcsó és sokféleképpen felhasználható - a fehérjében, rostban, cinkben, vasban gazdak babok, borsók, csicserik, lencsék rendszeres heti fogyasztásával sokat tehetsz a klímaváltozás lassításáért és egészségedért.

Miért? A világ hústermelése közel kétszer annyival nőtt az utóbbi 40 évben, mint a Föld népessége. Ez nemcsak a környezetet, hanem egészségünket is megterheli.

A hüvelyesek a húsokkal ellentétben fenntarthatóan termeszthetők, és 2-3-szor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza, a rizs, és 5-ször olcsóbb fehérjeforrások, mint a tej. Recepteket itt találsz.

2016 volt a hüvelyesek nemzetközi éve, és az idei Föld napja is hüvelyes lesz, ha teszel érte.

 

4. Légy klímabajnok heti 3 vegán nappal

Heti 3 vegán nap jót tesz. Miért? Legalább öt oka van annak. 1. Tavaszi megújulás 2. Olcsóbb  3. Klímabarát ... Vállalod?

A felmelegedés visszafordíthatatlan, érdemes alkalmazkodnunk időben. Ez csak fogyasztásunk ésszerűsítésével lehetséges. A klímabarát tányéron épp elég a fehérje. Ezt nagyanyáink még tudták: hetente háromszor (hétfőn, szerdán és pénteken) húsmentesen főztek! Heti 3 húsmentes nappal évi 600 kg-mal kerül kevesebb káros gáz a levegőbe. Fejenként. Hasznos vállalás - ha jól csinálod, karcsúsít.

"Sürgősen csökkenteni kell az üvegházgázok 2015 óta újra növekvő hazai kibocsátását is ahhoz, hogy időben alkalmazkodni tudjunk a klímaváltozás kockázataihoz."

 

5. Éheztesd a kukát

Ételt a szemétbe? Én aztán soha... De akkor honnan kerül a szemétbe minden évben 100 millió tonna élelmiszer csak az EU-ban? És emiatt rengeteg üvegházgáz a légkörbe feleslegesen? Persze nem csak a fogyasztók miatt.

Tény viszont, hogy a kidobott étel 42%-a a háztartásokból kerül ki. Ebből is látszik, hogy érdemes a házunk táján kezdeni. Kezdjük koplaltatni a kukát!

 

 

 

6. Komposztálj

A kukába dobott szerves hulladék lebomlásakor klímagyilkos metán kerül a légkörbe. Ne dobjuk ki, komposztáljuk - nem csak kertes házban lehet! A hazai háztartási hulladék közel 30%-a szerves hulladék.

Komposztálni már többszintes társasházakban is lehet. A települési, kerületi közös komposztszigeteken is várják a komposztnak valót. Fedezd föl a hozzád legközelebb lévőt. Ne égess, komposztálj - egy kupac avar 6 órás égetése = 250 busz 24 órás folyamatos közlekedése.

2015 volt a talaj éve - adjunk a Földnek.

 

7. Nejlonzacskót? Köszönöm, nem

Amíg elfogadjuk, gyártják, és sokáig velünk marad - 1,3 millió fogy naponta csak Magyarországon. Kinek jó ez?

Ne fogadj el nejlonzacskót - ezzel sokat tehetsz. Átlag 20 tasakot még egy tudatos vásárló is összehozhat egy héten, ha kicsit engedékeny. Vászontáska, kosár, textiltasak kenyérnek, péksüteménynek...

Ételt vásárolj csomagolásmenteset, frisset a piacon vagy közeli termelőtől, és ne az áruházi túlcsomagolt, félkész vagy készételeket válaszd - csökken a szénlábnyomod. Indul az Egyszer se vedd, ne fogadd el Föld napi kihívás!

 

 

8. Igyál csapvizet palackozott helyett

Csak Magyarországon évente 1,2 milliárd liter ásványvíz fogy, ez kb. 45 000 tonnányi műanyag palack. A műanyagba, aludobozba, papírdobozba csomagolt üdítőkről, sörről, egyéb alkoholos italokról nem is beszélve. Rengeteg energiát, vizet és nyersanyagot emészt fel ezek gyártása, szállítása, a hulladék eltüntetése. Figyelj vízlábnyomodra.

Igyunk csapvizet, sokkal olcsóbb (az ásványvíz litere átlag 100 Ft, a csapvízé legfeljebb 1 Ft). Főzzünk teákat hűvös időben, csavarjunk friss gyümölcs- és zöldségleveket, főzzünk házi szörpöket. (Csak akkor vegyünk csomagolt vizet, ha környékünkön a csapvíz nitráttal, arzénnel vagy egyébbel szennyezett.) Frissítők csomagolásmentesen. Indul az Egyszer se vedd, ne fogadd el Föld napi kihívás!

Havonta fél kilóval lesz nehezebb az a tizenéves, aki naponta 3,3 dl cukros üdítőt iszik.

 

9. válts szelíd szerekre

Négyféle vegyi anyag épp elég! Mosószóda, szódabikarbóna, fehérítő-folttisztító só, ecet. Kipróbálod?

Ha váltunk, sokat megtakaríthatunk. Olcsóbb, a csomagolása is környezetkímélőbb. Sok-sok vegyi anyagtól szabadítjuk meg magunkat és környezetünket. A szelíd szerekből nem kerül a vizekbe - onnan meg vissza az ivóvízbe - a hormonháztartásra ható anyag, nem lebomló, a szervezetben felhalmozódó vegyi összetevő.


Hétköznapi kalauz
c. könyvünkben sok hasznos ismeretet találsz. A vételárral alapítványunk nonprofit tevékenységét támogatod. Karácsonyra tekintettel december 15-től a készlet erejéig harmadáron!

 

10. Tarts 50 km-es diétát

Ne a kalóriákat csökkentsd, hanem a kilométereket. Ha alapvető élelmiszereink legalább 60-70%-át közvetlen környezetünkből, lehetőleg az 50 km-es körön belül termeltekből szerezzük be, azzal egészségünket és az éghajlatot is védjük.

Kevesebb élelmiszer-kilométer, kisebb szénlábnyom. És még a helyi termelők is megélnek. Kérdezz, barátkozz a termelőkkel. Figyeld a Szedd magad! akciókat. A felesleget tartósítsd (aszalás, befőzés, fagyasztás stb.) télire. A távolról szállított trendi ételek tönkreteszik a környezetet.

 

11. Ne hagyd parlagon a balkont - ültess haszonnövényeket

2015 volt a talaj éve - nélküle nincs élelem. Hasznodra válik, ha megtapasztalod, hogy a paradicsom, az eper, a futóbab, a fűszernövények vagy a csilipaprika mit kíván, hogy sokat és jót teremjen. Termő illatos balkon - belevágsz?

Ha van kerted, ne csak tuját ültess, kísérletként kezd a kert egyik sarkában egy kis veteményessel, gyümölcsfákat is ültess. Városlakók csatlakozzanak egy közeli közösségi kerthez. Tájékozódj.

 

 

12. Ültess fát - legalább egyet a Földnek

A fák segítenek, lassítják a klímaváltozást. Évente több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a városiasodás és a rossz erdőgazdálkodás miatt. Fákat a Földnek nemzetközi felhívás célja, hogy 2020-ra, az 50. Föld napjára 7,8 milliárd fát ültessünk világszerte. Egy ember egy fát - mert addigra legalább 7,8 millárdan élünk a Földön. 15 milliárd fogy évente = 7,8 milliárdot ültessünk 5 év alatt.

Mikor, mit, hova és milyet? Segítünk. Gyümölcsfa, dió, meggy, alma, barack... a legjobb, mert nemcsak árnyat, enni is ad. Ha nem ültethetsz, akkor segíts nekik, amíg megnőnek.

 

 

13. Ünnepelj zölden

Ne tárgyakat, magadat add. Ajándékozd azt, amihez értesz. Például ha jól tudsz barkácsolni, készíts egyedi polcot, madáretetőt, komposztládát, vagy varrj régi farmerből táskát, süssél-főzzél ajándékba, készíts szaloncukrot vagy pikáns lekvárt. Adhatsz ajándékozás alóli felmentést is, vagy együtt töltött értékes időre, például közös vacsorára, társasjátékozásra, egész napos kirándulásra szóló ajándékutalványt, belépőjegyet, bérletet múzeumba, színházba, koncertre, könyvtárba, állatkertbe, uszodába. Kisgyerekeseknek pedig fél-egy napra vagy egy hétvégére érvényes gyerekvigyázó kártyát...

Ünnepek idején 15%-kal több szemét kerül a kukákba, döntően csomagolási hulladék. Tárgyakat csomagolj kreatívan – asztalkendőbe, színes sálba, régi újságba, üvegbe, cipősdobozba, régi kézibőröndbe... Gyerekeknek játékot műanyag helyett csak természetes anyagból, szaloncukrot házilag, fenyőfából inkább élőt válassz, természetes festőnövényekkel színezd húsvétkor a tojást, szülinapra adj együtt töltött időt...

Karácsonyra, húsvétra készülődve az ételek és tárgyak böjtje egyáltalán nem lemondás, sőt segít áttérni egy egészségesebb és fenntarthatóbb életmódra, étrendre – egymásra figyelve, testben és lélekben megújulva az ünnepre.

 

Az oldal szerkesztés alatt.