Szénlábnyom

Szénlábnyom

A szén-dioxid-, egyszerűbben karbon-, illetve szénlábnyom az emberi tevékenység környezeti hatásának egyik mércéje.

A karbonlábnyom azt mutatja, hogy például egy ember életmódja, egy termék életciklusa, egy vállalat tevékenysége mennyi közvetlen és közvetett üvegházgáz-kibocsátással jár. Mértékegysége a szén-dioxid-egyenérték (CO2e), ami az összes üvegházhatású gáz (metán, dinitrogén-oxid, F-gázok stb.) kibocsátását magában foglalja. Minél nagyobb valamilyen tevékenység vagy egyén, közösség, társadalom karbonlábnyoma, annál nagyobb annak felmelegítő hatása az éghajlatra.

SZÁMÍTSD KI SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁSOD HATÁSÁT A KÖRNYEZETRE

Abban ma már egyetértünk, hogy az éghajlatváltozás lassítása érdekében csökkenteni kell az üvegházgázok kibocsátását. Ha valóban változtatni akarunk, akkor először is át kell gondolnunk, hogy mi magunk milyen hatást gyakorolunk a környezetre, és milyen lépéseket tehetünk karbonkibocsátásunk csökkentése érdekében.

Életmódunk karbonlábnyomának nagyságát többek között háztartásunk energiafogyasztása, motorizált közlekedésünk (saját autó, tömegközlekedés, légiközlekedés) üzemanyag-fogyasztása, használati tárgyaink mennyisége, tartóssága, az internetezés, banki szolgáltatások, szabadidős tevékenységek (nyaralás, sport, kultúra, szórakozás) igénybevételének, és hulladékainknak a kibocsátása, valamint jelentős mértékben étkezési szokásaink és azok hulladéka stb. befolyásolja.

A szén-dioxid-számlálók számos ötletet nyújtanak a kibocsátásunkkal okozott környezetterhelés csökkentésére napi szokásaink egyszerű megváltoztatásával. A legtöbb apró változtatást talán észre sem vesszük, de ha mindenki csak néhány szokásán változtatna, a hatás óriási lenne.

Először is érdemes felmérni, hogy mennyi a háztartási energiafogyasztásunk, hogy mennyivel járul hozzá a klímaváltozáshoz. Olvasd le minden hónap elején a mérőórák állásait, vidd fel az adatokat a karbonkalkulátorba!

Számottevően hozzájárulnak karbonlábnyomunk méretéhez étkezési szokásaink. Ha például túl sok húst, felvágottat, tejet, sajtot, azaz állati fehérjét fogyasztunk, jelentősen megnő karbonlábnyomunk. Ételeink hulladéka is sokat nyom a latba. A kidobott étel, főleg ha mindent a kukába dobunk, jelentősen növeli szénlábnyomunkat. Ha azok jó részét komposztáljuk, a csomagolóanyagokat külön gyűjtjük, máris kisebb lesz szénlábnyomunk, ha pedig mindezt megelőzve környezettudatosan (a túlzott csomagolást kerülve, csak a megfelelő mennyiséget, kevesebb húst, több zölsdéget, gyümölcsöt, és mindebből lehetőleg helyit stb.) vásárolunk, azzal jelentősen csökkenthetjük karbonlábnyomunkat.

Ezenkívül jó néhány különböző magyar nyelvű szén-dioxid-számlálóval is ellenőrizhetjük, mennyivel járulunk hozzá az éghajlatváltozáshoz:

www.mycarbonfootprint.eu

www.carbonfootprint.com

www.co2ntra.hu

A magyar nyelvű karbonkalkulátor célja a Vegyél vissza kampány honlapján a figyelemfelhívás és a népszerűsítés: néhány egyszerű eldöntendő kérdésre kell válaszolni.

A Jól lakni portál energiakalkulátor

Angol nyelvű karbonkalkulátor a Low Carbon Diet Personal CO2 calculator.

Szintén angol nyelvű az élelmiszer-kilométer kalkulátor.

Számos számítási mód létezik arra, hogy valamely tevékenység szén-dioxid-kibocsátását felmérjük vagy megbecsüljük. Az adatok összehasonlíthatóságát segíti a General Electric angol nyelvű Data Visualization elnevezésű blogja, ahol szemléletes eszközökkel kerülnek bemutatásra a különböző szén-dioxid-kibocsátási értékek.

 

Hasznos linkek

Hétköznapi tudástár – Energia, víz – Szén-dioxid-lábnyom

Játéktár – Online játékok

Még több számláló egy csomagban a Fenntarthatósági Füzetek 5. számából, melyet bárki ingyenesen letölthet a CG&Partners Kutató és Tanácsadó Kft. publikációi közül. Több mint 30 számláló közül választhatunk.

A Magyar Természetvédő Szövetségének szén-dioxid-kalkulátora a távolról szállított élelmiszerek szén-dioxid-kibocsátását méri. Az élelmiszerek szállítása során ugyanis nagy mennyiségű üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, és ez növeli az éghajlatváltozást. Számolj a szén-dioxid-kibocsátással! A kalkulátor segítségével megtudhatod, mennyivel csökkentheted az általad okozott környezeti terhelést, ha a hazai, helyi termékeket részesíted előnyben. 

Erről szól a Tudatos Vásárlók Egyesületének a Helyi termékekkel az éghajlatváltozás ellen című zsebkalauza is.

CsatolmányMéret
Helyi_termekkel.pdf120.27 KB