Magyar babos memóriajáték

A táplálékunkként szolgáló növények közül talán az egyik legváltozatosabb a bab. Közel 10 000 éve termesztjük, és ez idő alatt bizony megszámlálhatatlan alakú és mintázatú bab alakult ki világszerte. Ismerhetünk kicsit, nagyot, földönfutót, kacskaringóst, karóra felszaladót, bokrosan virágzót, gyöngyszeműt, menyecskét, csíkosat, tarkát. Sokfélét.

A biológiai sokféleség, a biodiverzitás megőrzése nemcsak a vadon élő természetes élővilág oltalmát, hanem régi haszonnövényeink megőrzését, a termesztésükről, felhasználásukról ránk maradt tudás megőrzését is jelenti.

 Babos memori

A Magyar babos memóriajáték segít megismerni fontos haszonnövényünk, a tápláló babok változatosságát: májbab, fürjbab, borsóbab, holdbab, futóbab, tarka tűzbab, gyöngybab, bokorbab, lila menyecskebab, cukorbab, gyíkbab, fecskehasú futó, tűzbab, pacsibab, békahátú, büdöskőbab, vesebab...

Játszva is tanulhatsz - szórakoztató memori 36-féle magyar babfajtával.
Aki nyer, az főzi a bablevest vagy készít babos mártogatóst.

ELFOGYOTT! Nem rendelhető.

Ára: 2000 Ft + postaköltség. (A játék árával az alapítvány nonprofit tevékenységét támogatja.)

 

BABOK, PASZULYOK

A fejtett bab őshazája Dél-Mexikó és Közép-Amerika. Európa mediterrán vidékein már az ókorban elterjedt az afrikai eredetű lóbab, az amerikai fajták csak a XVI. századtól kezdve hódították meg Európát. Hazánkban az 1560-as években említik először az akkoriban törökborsónak nevezett, ritkaságnak számító, drága haszonnövényt.

A legtöbb, manapság asztalra kerülő babféle az amerikai fajtákból a helyi viszonyok