A világ helyzete 2011 - Földünk élelmezése

Ismertető

Kiadó: Föld Napja Alapítvány

Kiadás éve: 2011

Formátum: B/5, 280 oldal

Ár: 3000 Ft.

Kérjük, hogy rendelését az fna(kukac)t-online.hu címre küldje. (A könyv árával az alapítvány nonprofit tevékenységét támogatja.)

A Worldwatch Institute (Világfigyelő Intézet) több mint harminc éve kíséri figyelemmel Földünk környezeti állapotának változását, és 1984 óta évről évre megjelenteti A világ helyzete című könyvsorozat aktuális kötetét az emberiség előtt álló egyik legnehezebb feladatról: hogyan építhetünk fel egy környezeti szempontból fenntartható világot.

Ajánló

Olyan világban élünk, ahol minden eddiginél több élelmet termelünk, és ahol ennek ellenére szinte változatlan a milliárdnyi éhező száma. Földünk élelmezése válaszúthoz érkezett. A világ mezőgazdaságának gondjai jóval meghaladják az éhezés problémáját – egy olyan korban, amikor
az élelemtermelés a megművelhető föld, a felhasználható víz és az olcsó olaj korlátait feszegeti. Ha tovább akarjuk etetni a Földet a globális éghajlatváltozás és a növekvő népesség ellenére, akkor gyökeresen át kell gondolnunk a környezetet terhelő iparszerű élelmiszer-termelés rendszerét.

A Worldwatch Institute idei kötete, A világ helyzete 2011 – Földünk élelmezése című könyv abban
a reményben értékeli a mezőgazdasági innovációk helyzetét – a terményektől az öntözési technológiákon át a mezőgazdasági politikákig – a fenntarthatóság, a sokféleség és az ökoszisztémák egészsége szempontjából, hogy mindezzel jó irányba terelje a kormányok, támogató alapok és aggódó állampolgárok erőfeszítéseit az éhezés és a szegénység felszámolásában.

Az intézet munkatársai 25 afrikai országot kerestek föl szakértőkkel együtt az elmúlt két évben
a Szaharától délre – azokat a területeket, ahol az éhezés és a vidéki közösségek küzdelme ez ellen
a legnagyobb. Útjuk során gazdacsoportok, civil önkéntes szervezetek, egyetemek, agrárvállalkozások innovációinak gazdag és változatos tárházára leltek. Olyan globális tanulságokra, amelyekért érdemes Afrikára figyelni – a kontinens mezőgazdaságának szerepére a klímaváltozás elkerülésében, vagy
a városlakókat élelemmel ellátó városi farmerek és a termények sokféleségének fenntartásában elkötelezett „helyi evők" jelentőségére.

Tartalom

Előszó Olivier De Schutter, az ENSZ élelemjogi referense

Bevezető Christopher Flavin, a Világfigyelő Intézet elnöke

A világ helyzete: egy év áttekintése Kelsey Russell és Lisa Mastny

1. Brian Halweil és Danielle Nierenberg: Új úton az éhínség felszámolása felé 
Ne csak a vetőmagokra figyeljünk!; Ne csak a gazdaságokra figyeljünk!; Ne csak Afrikára figyeljünk!; Lépések az új úton
Étket adó föld: A siker mérése a mezőgazdaság fejlődésében

2. Louise E. Buck és Sara J. Scherr: Legyen az ökogazdálkodás az uralkodó tendencia!Agroökológiai gazdálkodás; Öko-mezőgazdasági tájak; Lehetőségek; A lehetőségek kihasználása; Beillesztés a főáramlatba
Étket adó föld: Újítások a rizsnemesítésben Madagaszkáron 

3. Abdou Tenkouano: A zöldségek táplálkozási és gazdasági értéke
Hallgassunk a gazdálkodókra!; Vetőmagot a gazdáknak!; Húzzunk hasznot az őshonos zöldségekből!
Étket adó föld: Innovációk az iskolai növénytermesztésben; Egyhektáros Alap: elsők a termelők

4. Sandra L. Postel: Több gabona ugyanannyi locsolással
A vízellátás nehézségei a Szahara alatti Afrikában; Emberi erővel működtetett vízszivattyúk; Olcsó mikroöntözés a vízkészletek jobb kihasználásáért; Az eső hatékonyabb kihasználása; Előre tekintve
Étket adó föld: Az esővíz összegyűjtése

5. Brigid Letty, Qureish Noordin, Saidou Magagi és Ann Waters-Bayer: A termelők átveszik a vezetést a kutatásban és fejlesztésben
A termelői innovációk támogatása; Az újítások elterjesztését irányító gazdák; Miért kell támogatni a gazdák újításait?; Tanulságok a fejlesztők számára
Étket adó föld: Gabonakereskedelem Zambiában

6. Roland Bunch: Az afrikai talaj minőségének válsága és a közelgő éhínség
Tökéletes vihar; Egy válság felbukkanó jelei; Az érintettek előtt álló lehetőségek; Négy javasolt megoldás; A talajtakaró zöldtrágyában rejlő lehetőségek; A talajtakaró zöldtrágya vélt hátrányai; Egy pozitív eredmény
Étket adó föld: Új maniókafajták Zanzibárban

7. Serena Milano: Őrizzük meg a helyi élelem biodiverzitását!
A természeti erőforrások megóvása; Gyarapodó biodiverzitás a szántóföldeken; Biodiverzitás és a piac; Biodiverzitás és a közösség
Étket adó föld: Kenya: veszélyben az állatok genetikai anyaga; A naptűzhelyek előnyei Szenegálban 

8. Danielle Nierenberg és Brian Halweil: Szembeszállás a klímaváltozással és rugalmas alkalmazkodás
David Lobell és Marshall Burke: Az éghajlathoz való alkalmazkodás agnosztikus megközelítése; Chris Reij: Költsünk a fákra, hogy enyhítsük a klímaváltozást; Újrazöldítés: már folyik; A kibővítés eszközei; Az előnyök maximálása; Anna Lappé: Klímaválság a tányérunkon; Felfalni az eget; Hogyan jutunk oda?
Étket adó föld: Örökzöld forradalom Afrikáért

9. Tristram Stuart: Betakarítás utáni veszteségek: egy elhanyagolt terület
Rengeteg szemétkupac; Élelmiszer-hulladék Afrikában; Az élelmiszer megmentése; Segítsük a gazdákat, hogy táplálhassák a világot!
Étket adó föld: A nap fogása helyett jobb élőhelyet! 

10. Nancy Karanja és Mary Njenga: A városok táplálása
Élelmiszer-termeléssel a biztonság erősítéséért; A közösség építése; A nők helyzetének javítása; A környezet javítása; A városi mezőgazdaság politikája; A városi gazdálkodás jövője Étket adó föld: Biztonságos szennyvízöntözést Nyugat-Afrikában; A természet hívására válaszol a mezőgazdaság

11. Dianne Forte, Royce Gloria Androa, Marie-Ange Binagwaho: A gazdálkodó nők tudásának és készségeinek kiaknázása
A világ piacait ostromló nők; A nőket segítő fejlesztési szolgáltatások; Mikrohitel a szegénység ellen; Az új technológiák hatása
Étket adó föld: A színház segíti a gazdálkodó nőket; Milyen a megfelelő technológia?

12. Andrew Rice: Befektetés az afrikai földekbe: válság és lehetőség
Harc Etiópia földjéért; Kirobbanó lehetőségek; Tartós étvágy
Étket adó föld: Az élelmiszer jobb tárolása

13. Samuel Fromartz: Hiányzó láncszemek: a termelésen túl 
Élelmiszer-biztonság alulról felfelé; Költség és haszon; Külső segítség
Étket adó föld: Az egyházak túllépnek az éhezés enyhítésén 

14. Mario Herrero és Susan MacMillan, Nancy Johnson, Polly Ericksen, Alan Duncan, Delia Grace, Philip K. Thornton: Az állati eredetű élelmiszer-termelés javítása
Miért fontos az állatállomány?; Jobb takarmányozási stratégiák, Egészségesebb állatok, Küzdelem az éghajlatváltozással; Következtetés
Étket adó föld: Kevés állatot tenyésztők Ruandában 

15. Danielle Nierenberg és Brian Halweil: A Föld táplálásához vezető út térképe
Hans R. Herren: Az összetett rendszerek új felfogása; Charles Benbrook: Innovációk a mezőgazdasági fejlesztési programok értékelésében; Marcia Ishii-Eiteman: Az embereket és a bolygót támogató újítások és intézmények; Anuradha Mittal: Innovációk az irányításban; Alexandra Spieldoch: Innovációk a szakpolitika átalakításában 

Hivatkozások