Éheztesd a kukát - komposztálj avarégetés helyett

Minden évben október 10. a komposztálás napja már 2010. óta – ez a nap arra buzdít, hogy lombhullás idején minél többen hasznosítsuk a kertben, konyhában nap mint nap keletkező szerves hulladékot. Égetni tilos! Komposztálni érdemes és nem csak kertes házban lehet!

A hazai háztartási hulladék közel 30%-a szerves hulladék. Külön gyűjtésével és hasznosításával csökken a lerakóba kerülő szemét biológiailag lebomló tartalma, és ezáltal kevesebb üvegházgáz (főleg metán) kerül a légkörbe, sőt (ha mennyiségi alapú) a szemétdíj is csökken. Ugyanis a kukába dobott szerves hulladék lebomlásakor klímagyilkos metán kerül a légkörbe. Ne dobjuk ki, komposztáljuk.

Bár a főtt étel maradéka nem való a komposztba (azt hasznosíthatjuk kreatívan máshogy), a konyhában, a lakásban, a kertben egyaránt van bőven komposztálni való szerves anyag. Ezekből a nap mint nap keletkező zöldjavakból hasznos talajjavító tápanyag, komposzt (vagy más néven humusz) készíthető. A komposzt szoba- és balkonnövényekhez, és a kertben is felhasználható. Kár lenne mindezt a kukába dobni. Sokat megtakaríthatunk, ha drága növénytápok, vegyszerek helyett saját komposztunkkal tápláljuk cserepes és kerti növényeink földjét.

Komposztba való

A komposztba kerülhet a már romlani kezdett nyers gyümölcs, zöldség, azok maradványai, a gyümölcsök, zöldségek szára, levele, héja, tojáshéj, kávé- és teazacc, hervadt virágok és elszáradt szobanövények, virágföld, toll, szőr, fahamu (köbméterenként legfeljebb 2-3 kg), növényevő állatok ürüléke a forgácsalommal együtt, festetlen papír, gyapjú kis mennyiségben, valamint darabokra vágott pamut és lenvászon, szintén kis mennyiségben.

Újságpapírt ne tegyünk a rakásba, de apróra tépett selyempapír és tojástartó doboz mehet bele, ennyivel is kevesebbet kell szállítani a lerakókba. A konyhában egy tálban vagy külön (esetleg lyukakkal ellátott fedeles) szemetesben gyűjthetjük a szerves hulladékot.

Mit ne tegyünk bele

A fertőzésveszély miatt ne tegyünk a komposztba fertőzött, beteg növényeket, húsevő háziállatok almát, főtt étel maradékát, húst és csontot. Ez utóbbiakat a kóbor állatok és rágcsálók miatt is érdemes kihagyni a komposztból. A déligyümölcsök héját (kivéve, ha bió) szintén hagyjuk ki, mert azokon rendszerint nagyon sok a gombaölő, rothadásgátló és egyéb vegyszer.

Hol lehet komposztálni

Komposztálni nemcsak családi házak kertjében lehet, hanem lakásban, de társasházakban is, ha van megfelelő méretű udvar vagy más közös terület. Várják a komposztnak valót az egyre több helyen kialakított települési, kerületi közös komposztszigeteken is. Fedezzük föl a hozzánk legközelebb lévőt.
Ha nincs kertünk, csatlakozzunk helyi komposztáló csoporthoz. Egy-két társasház, 15-20 család alakíthat ilyet közös megegyezéssel. Elhatározáson kívül szükség lesz 6-10 m2, sövénnyel, palánkkal elkerített területre, két komposztáló keretre, vízvevő helyre, néhány szerszámra, és a gondozásához néhány lelkes nyugdíjas lakótársra.

Komposztálj égetés helyett! Lombfúvónál jobb a seprű, gereblye!

Avarégetés helyett komposztáljunk. Az avar – és általában minden más kerti hulladék – égetése környezet és egészségkárosító légszennyezéssel, klímamelegítő szén-dioxid-kibocsátással jár, és az égetéssel értékes ásványi anyagoktól fosztjuk meg a talajt. Ráadásul az összegyűjtött avarkupacban hasznos élőlények, akár sünök is meghúzódhatnak.

Ezért tilos a kerti hulladék szabadtéri égetése 2015 márciusától! A települési önkormányzat ugyan 2020 végéig még helyi rendeletben szabályozhatják az avarégetését, de 2021. január 1-től hatályba lép az Országgyűlés által megszavazott új törvény a levegő védelméről, mely szerint országszerte TILOS avart, kerti vagy egyéb hulladékot égetni! A kiszabható bírság min. 100 000 Ft, ami akár 500 000 Ft-ig is terjedhet.

Tudtad, hogy egy kupac avar 6 órás égetésének légszennyezése = 250 busz folyamatos 24 ótás közlekedésének légszennyezésével?

A benzinmotoros lombfúvók pedig nemcsak a levegőt szennyezik, erős zajszennyezők is - a motor 80 és 110 decibeles hangkibocsátása felér egy légkalapács vagy egy láncfűrész keltette zajjal, és ez a madarakat is stresszeli: "Ez különösen a párzási időszakban, az év elején és ősszel káros, amikor az állatok takarékoskodnak az energiáikkal, hogy átvészeljék a telet". A lombszívó keltette légáramlat pedig akár a 200 km/órát is elérheti, ami sok kicsi, talajszinten élő állatra, élőlényre nézve halálos.

A kertből a komposztba való a levágott fű, lomb, tűlevél, szalma, apróra tört vagy vágott ágak, gallyak, elszáradt virágok, palánták, lehullott gyümölcsök stb. A közhiedelemmel ellentétben a diólevél is korlátozás nélkül mehet a komposztba (mert bár a friss diólevélben vannak növekedésgátló hormonok, de ezek a komposztálás során elbomlanak).

Forrás: FNA/HMH/HUMUSZ

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz még – heti kihívások

Túlfogyasztásunk pusztítja a termőtalajt

Poszthumusz

Mérgezett föld – magyar film

Zajszennyezés elleni világnap

Magyarország Kínát is megelőzte – légszennyezésben

Nyomot hagyunk... szemétügy III.