Ökolábnyom-számláló

Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a Földön. Életmódunk, döntéseink befolyásolják, mennyit élünk föl a Föld javaiból.
Az ökolábnyom azt fejezi ki, hogy életvitelünk mennyire terheli meg a természeti környezetet. Kifejezi, mekkora területre lenne szükségünk ahhoz, hogy hosszú távon, a környezet károsítása nélkül legyen megtermelhető az élelem, előállítható az energia, az üzemanyag, az építőanyag, a kényelmünket szolgáló gépek, ruhák, használati tárgyak stb., és azt, hogy mekkora területen lenne eltüntethető a mindezzel járó hulladék.
Az ökolábnyom mértékegysége a globális földhektár (olyan hektár, amelynek a termelékenysége egyenlő a Föld teljes bioproduktív hektárjának átlagos termelékenységével). Ám ha megnézzük, hogy a Földön 12,6 milliárd hektár biológiailag produktív föld- és tengerfelület van és már 7,4 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,7 hektár jut. (Bővebben: Ökológiai lábnyomunk)
Ezzel szemben 2007-re a világ ökolábnyoma 2,7 hektárra nőtt, ami 0,9 hektárral meghaladja a rendelkezésre álló hasznos területet - a népességnövekedés és a túlhasználat miatt csökken a Föld eltartóképessége.
Nagyobb az ökológiai lábnyomunk, mint a Föld biológiai eltartóképessége (biokapacitása), azaz olyan ütemben használjuk az erőforrásokat, amivel a természet regenerálódó képessége már nem képes lépést tartani. Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,6 Földre lenne szükségünk.

Túlfogyasztás napja

A Globális Ökolábnyom Hálózat a bankszámla-kivonatokhoz hasonlóan a bevételeket és a kiadásokat követi nyomon évről évre, és ez alapján számítja ki az ökológiai túlfogyasztás napját.
Ez minden évben az a nap, amikortól deficitessé válik az emberiség gazdálkodása a természeti erőforrásokkal. Ami ez után a nap után elfogy, azt a természet már nem képes a saját megújulóképessége alapján újból előállítani. Ettől a naptól kezdve a hiány pótlásához már a következő évi erőforrásait fogyasztja az emberiség - ezt már unokáink hitelezik, minden bizonnyal akaratuk ellenére.

Az ökológiai túlfogyasztást három tényező befolyásolja: a fogyasztás mértéke, az emberiség létszáma és az erőforrásokat szolgáltató természet állapota, azaz a biokapacitás. Az 1960-as évek elején a Föld erőforrásainak évente még csak kétharmadát használta föl az emberiség. Mivel a népesség folyamatosan nő és mert mindenki ugyanúgy szeretne élni, mint a jómódú fejlett társadalmak, ezért
az emberiség évről évre több erőforrást fogyaszt, mint amit a Föld biztosítani képes. Ennek fenntarthatatlanságára figyelmeztet a globális túlfogyasztás napja: 1992-ben már október 21-ére esett ez a nap, 2002-ben október 3-ára, 2016-ban pedig már augusztus 8-ára, azaz ettől a naptól kezdve a következő évi erőforrásait fogyasztotta az emberiség. Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,6 Földre lenne szükségünk. Föld pedig csak egy van.

Mekkora lábon élünk?

Általában minél gazdagabb egy ország vagy régió, annál nagyobb a lábnyoma. A Perzsa-öbölbeli Katar vezet 12,6 globális hektárral, az USA lábnyoma 7,99 globális hektár, Ausztria egy főre jutó ökológiai lábnyoma 5,44 globális hektár, Magyarországé 3,2 (azaz közel 45 százalékkal több a biokapacitásánál).

A fenntarthatónál 1,5, a világátlagnál 0,5 hektárral nagyobb lábon élünk!
Számold ki, mekkora a lábnyomod! Vízlábnyomod, szénlábnyomod. Kiderül az is, hogyan csökkentheted azt!

MAGYAR NYELVŰ SZÁMLÁLÓK

Az ökológiai lábnyom mérésére nagyon sok számítási eljárás létezik. Az Eric Krause torontói szakember számítási módszerén alapul a KÖVET Egyesület és a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló) közös magyar nyelvű számlálója az interneten is elérhető.

A Glia lábnyomszámlálója már étrendünk környezeti hatását is számba veszi.

A WWF lábnyomszámlálója szintén külön értékeli étrendünk, otthonunk, utazásunk, életmódunk lábnyomát, hogy tudjuk, életmódunk mely területen kellene kezdeni a változtatást.

A Lépj egy zöldet! számlálója szintén figyel étrendünkre is.

A „Kislábnyom” kampány a családokat célozza meg. A kampány keretében a családok környezet-, klíma- és energiahasználati tudatosságát szeretnék előmozdítani.

ANGOL NYELVŰ SZÁMLÁLÓK

Kérdőív segítségével számítja ki az ember ökológiai lábnyomát az amerikai Earth Day Network (Föld Napja Hálózat) online kalkulátora. Az ökolábnyom-mérő megmutatja, hogy a teszt kitöltője milyen mértékben károsítja a Földet csupán azzal, hogy létezik, hogy fogmosás közben folyatja a vizet, vagy autóval jár, vagy sok húst eszik stb.
A nemzetközi WWF hálózat angol nyelvű kalkulátora.
A National Geographic Online által ajánlott angol nyelvű lábnyommérő.
A CSE (Center for Sustainable Economy) lábnyomszámlálója.
A Best Foot Forward (BFF) számlálója.

Hogyan csökkentheted?

Ha már kiszámoltad a lábnyomod, akkor nemcsak sokba kerülő befektetésekkel (e-autó, napelem, ablakcsere, hőszigetelés, kazáncsere stb.), hanem némi odafigyeléssel is jelentősen csökkentheted lábnyomodat - nem lemondás, nem kerül pénzbe, csak jobb érzést, életet adó odafigyelésbe.

Ötleteket innen is meríthetsz: Mit tehetsz Te? - heti kihívások, ha könyvben jobban szereted, lapozz bele: Hétköznapi kalauz - mindennapi környezetvédelem

Még több az ökológiai lábnyomról

Egy friss kutatás szerint nem az egyéni akarat hiánya, hanem a minket gúzsba kötő társadalmi normák állnak környezetromboló életformánk hátterében. Tovább
A Dandelion Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft. az autentikus módszertan és adatbázisok alkalmazásával ökológiai, valamint karbonlábnyom számítási és elemzési szolgáltatást nyújt elsősorban vállalatoknak. Tovább
Hazánkban a KFKI volt az első olyan cég, amely a Dandelion Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel elkészíttette 2009. évi ökológiai lábnyomát. Az eredmények elgondolkodtatóak: a vállalkozás ökológiai lábnyoma közel 1375-szor nagyobb, mint a tényleges fizikai területfoglalása. Az ökológiai lábnyom több mint 50%-át az energiafogyasztás teszi ki – ami egyben jelzi a jövő, a változtatás irányát is. Tovább

Hasznos linkek

Vízlábnyom

Szénlábnyom

Lábnyomok

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Add tovább! - Zöldséges (húsmentes) hétfő

Tudástár – Kislexikon – Ökológiai lábnyom