Változó klíma - érzékeljük, de védtelenek vagyunk

Már a mindennapokban is érzékeljük a változást, és a nagy többség aggódik, védtelennek érzi magát a klímaváltozással szemben – derül ki az Energiaklub országos felméréséből. A lakosság fele vár oltalmat települése önkormányzatától, és többségük személyesen is bekapcsolódna helyi klímaprogramokba. Klímaválasz.

Egyre forróbbnak érzi a nyarakat, és hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat tapasztal már lakóhelyén is a hazai lakosság több mint 70%-a, tízből hatan pedig egyre gyakoribb heves zivatarokat, szélviharokat, és egyre enyhébb teleket észlelnek - derül ki az Energiaklub legújabb reprezentatív* kutatásából.

A válaszadók leginkább a klímaváltozás egészségügyi hatásaitól tartanak, féltik saját és szeretteik egészségét. Sokan aggódnak amiatt is, hogy a szélsőséges időjárás kárt tesz lakóingatlanukban, termésükben, és a huzamos ideig tartó áramszünetektől is tartanak.

Összességében a lakosság több mint 70%-a, közülük is elsősorban a kisebb településeken élők érzik védtelennek magukat a klímaváltozás hatásaival szemben, észlelve az egyre forróbb nyarakat, az egyre gyakoribb aszályokat, valamint a kártevők elszaporodását.

A válaszadók 64%-a érzi úgy, hogy nem kap elég segítséget a védekezéshez. A felmérés eredményei szerint a lakosok fele azt gondolja, hogy az önkormányzat feladata lenne konkrét védekező intézkedések bevezetése a településen, és a lakosság tájékoztatása a helyi felkészülési, alkalmazkodási lehetőségekről.

„Pontosan ebben szeretnénk segíteni a települési vezetőknek a nemrégiben indult, Klímaválasz nevű képzési programunkkal. Az ingyenes, felkészülést segítő programban összesen 140 önkormányzati vezető vehet részt a tél folyamán. Szándékaink szerint a képzés végére a résztvevők konkrét lépéseket tudnak tenni a klímaváltozás helyi hatásainak kezelése, a lakosság bevonása érdekében" – mondta Fülöp Orsolya, az Energiaklub szakmai igazgatója.

Ugyanis az önkormányzatok számíthatnak a lakosság aktivitására is - derül ki a kutatásból. Tízből nyolcan nyilatkoztak úgy, hogy részt vennének olyan helyi programokban, amelyek révén a település jobban felkészülhet a környezet várható változásaira. A válaszadók ötöde rendszeresen, közel fele alkalmanként, 16%-a pedig vészhelyzetek esetén kapcsolódna be ilyen programokba.

Nem csak homokzsák-pakolásra kell gondolni: faültetések, balkon- és udvarzöldítési programok segítségével még a nyári hőségnapokon is érezhetően hűsebbé válhat egy-egy tér, utca, vagy akár városrész mikroklímája. A csapadékvíz összegyűjtésével és hasznosításával akár az aszályos hetekben is ingyen megoldható a konyhakertek öntözése, vagy akár az intézmények is elláthatók helyi terményekkel.

(*Az adatfelvétel országszerte 1600 fő telefonos megkérdezésével, 2015 júliusában zajlott. A minta megbízhatóan reprezentálja a magyar lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és régiók tekintetében.)

Forrás: Energiaklub

Kapcsolódó cikkek

Forró évünk lesz

Túlfogyasztás napja

Visszafordíthatatlan a felmelegedés

Poszthumusz

Mit tehetsz Te - heti kihívás