Forró évünk lesz

Minden idők legmelegebbje volt az idei május, sőt 2015 első öt hónapja – és az El Niño sem marad el az amerikai Oceanográfiai és Légköri Hivatal legújabb jelentése szerint. Úgy tűnik, 2014 már idén elveszíti az eddigi legmelegebb év címét. Sajnos.

2015 májusának globális átlaghőmérséklete 0,87 Celsius-fokkal meghaladta a 20. század átlagát, megelőzve ezzel az előző évi májusi rekordot 0,08 Celsius-fokkal az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) 2015. június 19-én közzétett jelentése szerint.

A 136 évvel ezelőtt feljegyzett első mérések, azaz 1879 óta nemcsak az idei május, hanem már február és március is rekordot döntött – mindkét hónap átlaghőmérséklete 0,89 Celsius-fokkal meghaladta a 20. század adott havi átlagát.

Vezet Alaszka

A hőmérséklet egyrészt 0,87 Celsius-fokkal lépte túl a szárazföldek és az óceánok felszínének globális májusi átlagát, ám ezen belül a szárazföldek fölött mért átlaghőmérsékletet 1,28 fokkal, míg az óceánok felszínének globális májusi átlagát 0,72 fokkal haladta meg. Ez utóbbi 0,07 Celsius-fokkal megelőzte 2014 májusának eddigi rekordját.

A szárazföldi területek legnagyobb részén melegebb, sőt sokkal melegebb volt az átlagosnál – a májusi melegrekordot Alaszka vezeti együtt a trópusi Dél-Amerika, Afrika déli területeinek, valamint Közép-Ázsia és Északnyugat-Szibéria rekord hőmérsékletével.

Kivételt csak az Egyesült Államok középső területei, Közép-Ausztrália nyugati területei, valamint Kelet-Oroszország az átlagosnál hidegebb májusi időjárása képezett.

Mindemellett 2015 első öt hónapjának átlaghőmérséklete 0,85 Celsius-fokkal meghaladta a 20. századi átlagot a szárazföldek és az óceán felszínén egyaránt – ezzel 0,09 Celsius-fokkal megelőzte 2010 eddigi legmelegebb első öt havi átlaghőmérsékletét. Pedig 2010 első hónapjainak időjárását az El Niño hatás is melegítette, igaz az El Niño hatása 2010 májusában már véget ért, míg 2015 májusában még el sem kezdődött.

Alakul az El Niño

Az El Niño kialakulására akkor lehet számítani, amikor a Csendes-óceán egyenlítői térségének felszíni hőmérséklete a szokásosnál több fokkal magasabbra emelkedik. A 4-7 évente ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség általában 9-12 hónapon át befolyásolja a trópusi tengeráramlatokat, széljárásokat. Amikor felbukkan az El Niño, az egész bolygón megváltoznak a hőmérsékleti és csapadékviszonyok – hatására még forróbb év várható, ami a mezőgazdaságban hatalmas veszteségeket okozhat, a világ egyes részein szárazságot, aszályt, máshol rendkívüli csapadékot, áradásokat, gyakoribb trópusi ciklonokat hozhat. Az El Niñót rendszerint a hűvöset hozó La Niña jelenség követi.

A NOAA szerint több mint 90% az esélye annak, hogy idén nyáron az egyenlítő északi oldalán El Niño alakul ki, és 85%-os eséllyel majd csak 2015-2016 telén ér véget.

2015 májusában már megfigyelhetők voltak az El Niño kezdeti feltételei a Csendes-óceán középső és keleti egyenlítői térségében. Rekord meleget mértek a Csendes-óceán egyenlítői térségében, valamint az Indiai-óceán egyenlítői és déli területein és Észak-Skandináviánál a Barents tengeren. Mindeközben az Atlanti-óceán Grönland és az Egyesült Királyság közötti északi térségében az átlagosnál jóval hidegebb volt a vízfelszín 2015 első téli hónapjaiban.

Melegedő tengerek

Az óceánok felszínének hőmérséklete évről évre melegebb a január és május közötti hónapokban a mérések 136 éves adatait nézve, az idei időszak 0,01 Celsius-fokkal meghaladta 2010 eddigi rekordját.

Az adatok alapján úgy tűnik, 2014 már idén elveszíti az eddigi legmelegebb év címét. Sajnos.

Forrás: NOAA

Kapcsolódó cikkek

Visszafordíthatatlan a felmelegedés!

Nullára kellene csökkenteni a szénkibocsátást 2100-ig

Mit tehetsz - heti kihívások

Húsmentes világnap

Hagyjuk a földben

Éghajlatváltozás