Húsmentes világnap hétfőn – 2015. június 15-én

Húsmentes világnap lesz június 15-én, hétfőn. Egyáltalán, mi szükség van húsmentes világnapra? Jó kérdés. Miért kellene megváltoztatni milliók étrendjét egyetlen napra? Igazán egyszerű. Egyetlen egy húsmentes világnap jótékony hatása is sokat számít.

A világ népessége több mint 9 milliárdra nő 2050-ig az ENSZ szakértői szerint. Ez 30%-kal több ember, mint ma. Ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, akkor addigra 200 millió tonnával kell növelnünk a hústermelést. Ez egyszerűen lehetetlen.


Ezért van szükség húsmentes világnapra - Rád is számítunk, hogy 2015. június 15-én, hétfőn Te is növényi étrendre váltasz.

Csak heti egy napra

Mondj le a húsról egy napra, nem azt kérjük, hogy minden nap - áll a felhívásban. Szeretnénk, ha világszerte minél többen tudnának arról, hogy a kevesebb hús jobb – egyrészt a kevesebb hús egészségesebb, másrészt a Földnek is jobb, és ráadásul így több embernek jut élelmiszer. Ha kevesebb hús fogyna, lassulna a globális felmelegedés, kevesebb éhező lenne, mert a haszonállatok húsán alapuló étrend 5-8-szor annyi gabonát igényel ugyanannyi kalória létrehozásához, mint a húsmentes táplálkozás.

Túl sok húst eszünk. Már egyetlen egy húsmentes nap hatása is rendkívüli lenne:

Ezen az egy napon annyival csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás, mint amennyi kibocsátásával 2438-szor lehetne körbeautózni a Földet.

 

 

 

 

885 millió kalóriával kevesebb fogyna...
...és 48 tonna zsiradék, azaz 3,5 Big Ben súlya, nem hizlalná tovább az embereket.

 

 

 

 

 

2300 hektár, azaz 89 000 teniszpályányi termőterület válna szabaddá, maradhatna pl. erdő vagy sokszínű mező, rét.

 

 

 

 

 

13 millió tonnával kevesebb víz fogyna – ennyivel 5000 olimpiai úszómedencét lehet feltölteni.

 

 

 

 

 

Mindezt egyetlen egy napon elérhetjük, ha 10 millió ember váltana a húsról növényi alapú fehérjére a húsmentes világnapon!

Ugye, nem tétovázol? Sokkal nagyobb szükségünk van a segítségedre, mint valaha.

Hétfőn, 2015. június 15-én tarts Te is húsmentes napot. Szólj a barátaidnak, munkatársaknak, terjeszd a húsmentes világnap hírét. Csatlakozz. Tarts velünk hétfőn, a húsmentes világnapon.

Húsmentes hétfő Magyarországon

A nemzetközi húsmentes hétfő mozgalomhoz Magyarország 2013-ban csatlakozott a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésére (az NCTA támogatásával). Heti egy húsmentes nappal 4 kg üvegházgázzal kerül kevesebb a légkörbe. Személyenként!

A kevesebb hús egészségünknek is jót tesz, mert abból túl sokat eszünk, a magyar lakosság étrendjének 70%-a állati eredetű élelem. Túlsúlyban vezetünk Európában.

Ha sokan összefogunk és minden héten tartunk legalább heti egy húsmentes napot, azzal sokat tehetünk egészségünkért és a Földért. Csatlakozz a hazai mozgalomhoz is, minden 100. csatlakozó kap egy könyvet - a Hétköznapi kalauz segít háztartásunk zöldre váltásában.


A számláló 2366-ról indul! Az eddig csatlakozóknak köszönhetően már 9,5 tonnával kevesebb üvegházgáz jut hetente hazánkban a légkörbe.

Ha a közel 10 milliós népességű Magyarország minden lakója csatlakozna a heti legalább egy húsmentes naphoz, akkor minden egyes napnak ugyanakkora lenne a környezeti és egészségi jótékony hatása, mint az első húsmentes világnapnak - ha ahhoz június 15-én, hétfőn 10 millióan csatlakoznak.

Húsmentes recepteket itt is találsz.

Forrás: WMFDay

Kapcsolódó cikkek

Klímabarát tányér I. - a legjobb egészségbiztosítás

Legalább felezd meg

Étrend és éghajlat

Miért éhezel? Ehetnél jót is

Legyen húsmentes világnap a 45. Föld napja