Környezeti hírek

Föld napja 2024 - NEM a műanyag Földre!  2024 április 16.

A műanyagok lassan beborítják a Földet. Hiába tudjuk ezt jó ideje, mégis egyre több a műanyag. Idén pedig már elérjük a globális műanyag túllépés napját. Tennünk kell ellene. Az idei Föld napja kiemelt témája a műanyagok elleni 60/40 kihívás - a műanyaggyártás 60%-os csökkentése 2040-re. Tegyünk érte!

2024 madara, fája, rovara, hala, vadvirága  2024 január 28.

Kerecsensólyom, közönséges bükk, vadmacska, medvelepke, sisakos sáska, borsmenta és társaik hívják fel figyelmünket 2024-ben a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére. A vadvilág állományai világszerte visszaszorulóban vannak, létüket leginkább az agráripar fenyegeti, aktív védelmükért bárki tehet – képviselőit többnyire a lakosság szavazatai alapján választják ki minden évben, mi pedig 2017 óta mutatjuk be őket.

A klímaváltozás csak tünet  2024 január 10.

2023 volt az eddigi legmelegebb év 1850 óta, 0,15 fokkal meghaladva az eddigi rekorder 2016. év hőmérsékletét. Mindkét év erős El Nino év, ahogy 2024 is az lesz. Az El Nino melegítő hatását fokozza a növekvő emberi kibocsátás. A növekvő kibocsátással járó életmódunkkal bolygónk létfenntartó stabilitását kockáztatjuk.

Hőség és szélsőségek – és ezt fokozza az El Nino  2023 július 25.

Az északi félteke nagy részén egy hőkupola tartja fogságban a meleget, Ázsia egyes részeit elönti az extrém eső, sokfelé pusztítanak erdőtüzek, és éghajlati rekordok dőlnek – a globális felmelegedés okozta szélsőségeket idén az El Nino is erősíti.

8 milliárd ember – és a fele nő  2023 július 11.

Túl sokan vagyunk? Túl kevesen? Nehéz kérdés. Már 8 milliárdan élünk a Földön, és a népesség 49,7%-a nő, de megítélésük, helyzetük gyakran még mindig másodlagos a férfiaké mögött. A nők 44%-a még mindig nem dönthet szabadon, hogyan éljen, mit és meddig tanuljon, hány gyereke legyen… A kérdés, hogy ennyien hogyan élünk - július 11. a népesedés világnapja.

Feszegetjük létünk határait 2.  2023 június 20.

Már átlag 1,2 fokkal melegítettük föl a Földet – ám a gyorsuló ütemű klímaváltozás csak tünet, életmódunk, növekvő népességünk növekvő fogyasztási szokásainak tünete. A világ lakható területeinek már több mint a felét átalakítottuk növénytermesztésre és állattartásra, és már 1 millió fajt fenyeget a kihalás veszélye.

Migrén - fájhat és főhet a fejünk a klímaváltozástól  2023 május 25.

Egyre több vizsgálat támasztja alá, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok, szélsőséges időjárási események, a nagy hőmérséklet ingadozás és a légszennyezettség együttesen súlyosbítják nemcsak a migrén, de a demencia és más betegségek kockázatait is. Alkalmazkodnunk kell a már elkerülhetetlennek tűnő változásokhoz - 2030-ra elérhetjük a 1,5 fokot a legújabb kutatások szerint.

Gyógyító erdőjárás receptre – már nálunk is  2023 május 4.

Az erdők csendje, a természet szépsége jót tesz testnek és léleknek – oldja civilizált világunk stresszét, ellazít, feltölt. Legyen az egy városi park vagy egy közeli erdő vagy zöldellő hegyvidék, az ott töltött idő gyógyító hatása, különösen mentális betegségek esetén, ma már tudományosan bizonyított. Ezért is fontos lenne természeti környezetünk védelme, megőrzése, mert annak pusztulása negatívan hat mentális egészségünkre.

Elhunyt egykori alapítónk, Foltányi Zsuzsa  2023 február 28.

Váratlanul elhunyt egykori alapítványunk, a Föld Napja Alapítvány egyik alapítója, kuratóriumi elnöke. Több mint 30 évig dolgoztunk együtt - mindig segítésre kész mentorunk, barátunk volt. Közel fél évszázados sokrétű munkássága során számos más szervezet elindításának, kibontakozásának tevékeny részese, motorja volt.

2023 madara, fája, rovara, hala, vadvirága  2022 december 2.


Barkóscinege, vénic-szil, fecskefarkú lepke, lápi póc és társaik hívják fel figyelmünket 2023-ban a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére. A vadvilág állományai világszerte visszaszorulóban vannak, létüket leginkább az agráripar fenyegeti, aktív védelmükért bárki tehet – képviselőit többnyire a lakosság szavazatai alapján választják ki minden évben, mi pedig 2017 óta mutatjuk be őket.