Környezeti hírek

Elhunyt egykori alapítónk, Foltányi Zsuzsa  2023 február 28.

Váratlanul elhunyt egykori alapítványunk, a Föld Napja Alapítvány egyik alapítója, kuratóriumi elnöke. Több mint 30 évig dolgoztunk együtt - mindig segítésre kész mentorunk, barátunk volt. Közel fél évszázados sokrétű munkássága során számos más szervezet elindításának, kibontakozásának tevékeny részese, motorja volt.

2023 madara, fája, rovara, hala, vadvirága  2022 december 2.


Barkóscinege, vénic-szil, fecskefarkú lepke, lápi póc és társaik hívják fel figyelmünket 2023-ban a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére. A vadvilág állományai világszerte visszaszorulóban vannak, létüket leginkább az agráripar fenyegeti, aktív védelmükért bárki tehet – képviselőit többnyire a lakosság szavazatai alapján választják ki minden évben, mi pedig 2017 óta mutatjuk be őket.

Veszélyeztet az ózondús nyári szmog  2022 július 25.

A légszennyezettség az egyik legnagyobb környezet-egészségügyi kockázat. A nyári szmog napfényes, száraz nyári hőségben, autókkal zsúfolt területeken alakul ki – és erősen károsítja egészségünket. Hagyd pihenni a kocsit - használd a lábad!

2022 madara, fája, rovara, hala, vadvirága  2022 január 3.

Zöld küllő, nagylevelű hárs, óriás énekeskabóca, ízletes rizike és társaik hívják fel figyelmünket 2022-ben a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére. A vadvilág állományai világszerte visszaszorulóban vannak, létüket leginkább az agráripar fenyegeti, aktív védelmükért bárki tehet – mi pedig 2017 óta minden évben egy oldalra gyűjtve mutatjuk be őket.

Húsmentes lesz a menza több berlini egyetemen  2021 augusztus 31.

Váltanak a fiatalok. 2021 októberétől a diákok kérésére teljesen átalakítják négy berlini egyetem 34 menzájának étrendjét – szinte teljesen, 98%-ban húsmentes lesz a menü. Lesz viszont sokféle szezonális zöldséges étel - a diákok közül sokan a klíma védelmében követnek húsmentes étrendet.

Fogy az időnk, tennünk kell végre  2021 augusztus 11.

Tartós hőhullámok, aszályok, villámárvizek idején egyre többen szorongunk, mi lesz még – pedig globálisan még „csak” átlag 1,1 fokkal van több, mint az iparosodás kezdetén. És már ez is mennyi szélsőséges változással jár. Márpedig a 1,5 fokot már nem kerülhetjük el, és ha sürgősen nem változtatunk, 30 év múlva már 2 fok körül járunk… Fogy az időnk, de még tehetünk ellene.

Péntektől már a jövőnket éljük föl - 2021. július 29.  2021 július 28.

Idén a járvány miatti lezárások ellenére már július 29-én elfogytak a Föld egy évre elegendő erőforrásai. Túl nagy lábon élünk, alig 7 hónap alatt felhasználtuk megújulni képes éves készleteinket. Ehhez 1,75 Föld kellene, de FÖLD CSAK EGY VAN. Mi, magyarok is túlfogyasztunk, és ez gyorsítja a klímaváltozást, veszélyezteti a talajt, a sokféleséget, létünket...

Hagyd pihenni a kocsit!  2021 április 17.

Egyre több és egyre öregebb autóval egyre többet autózunk. Ideje lenne kiszállni, gyalogolni, rollerezni, bringázni, villamosra, vonatra, buszra szállni – egészségünknek és a környezetnek is jót tenne. Hagyd pihenni a kocsit!

Ablakon kidobott pénz a felújítás szakértelem nélkül  2021 április 14.

Lakóépületeink energiafalók – az energiafogyasztás 32%-áért, a légkört melegítő kibocsátás 36%-áért felelősek. Szakszerű tervezés, megfelelő tájékozottság és támogató programok híján az elmúlt 5 évben ezermilliárdokat pazaroltunk el felújításra úgy, hogy alig csökkent az épületek kibocsátása és energiafogyasztása. Ablakon kidobott pénz.

Rekordmeleg Európa, fagyos Amerika: változik a klíma  2021 február 27.

Februári melegrekordok Nyugat-Európában, és dermesztő hóviharok Észak-Amerikában - az ok a rekordsebességgel melegedő Északi-sarkvidék miatt gyengülő futóáramlat és poláris örvény. Mit tehetsz? Tájékozódj, csatlakozz, szervezkedj, követeld a gyors átállást egy klímavédő körforgásos gazdaságra!