Környezeti hírek

Júliusi világkihívás – élj műanyag nélkül!  2019 június 30.

Csatlakozz a világméretű kihíváshoz, és száműzd az egyszer használatos műanyagokat egy egész hónapra. Segítünk, hogyan teljesítheted könnyedén a műanyagböjtöt. Augusztustól meg már semmiség lesz élni kényelmi műanyagok nélkül – el sem hiszed, micsoda megkönnyebbülés.

Túlfogyaszt a magyar – Kínával párban  2019 június 18.

Túlfogyasztásban idén is túlléptük a világátlagot, már most feléltük idei természeti forrásainkat. Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, a Föld éves tartalékai már június 14-én kimerülnének, ám ehhez 2,2 Földre lenne szükség. Föld csak egy van.

Tisztább levegőt – környezetvédelmi világnap 2019  2019 június 5.

Világszerte már évente 7 millió ember hal meg amiatt, hogy szennyezett levegőt kénytelen belélegezni. Egyre szennyezettebb a levegő, ebben Magyarország Kínát is megelőzte. Az idei környezeti világnap házigazdája Kína, ahol súlyos a légszennyezettség.

Végleg betiltva, de jobb lesz élni nélküle   2019 május 25.

Jobb lesz élni kényelmi műanyagok nélkül, amik átlag 20 perc után mennek a szemétbe. Mivel egyre többet gyártanak belőle, az EU lépett: 2021-től végleg betilt többféle egyszer használatos műanyagot. Két évünk van váltani, szerencsére műanyag nélkül élni könnyebb, mint hinnéd.

Pénteken klímasztrájk világszerte  2019 május 15.

Május 24-én már a 2. globális klímasztrájk lesz, az első március 15-én volt, amikor is 132 ország közel 2400 településén mozdult meg 1,5 millió fiatal világszerte, köztük budapestiek is vagy kétszázan. Legyünk sokkal többen. Vészhelyzet van.

Az EU már felélte forrásait  2019 május 11.

Ha mindenki úgy élne, mint az európaiak, a Föld éves tartalékai már május 10-én kimerülnének - derül ki az EU fogyasztásának idei felméréséből. Mától már a jövő forrásait éli föl az unió.

Feléljük a Föld forrásait – vészesen túlfogyasztunk  2019 március 18.

A nyersanyagok, a Föld természeti forrásainak felélési üteme 1970 óta megháromszorozódott, miközben a Föld lakossága ez idő alatt „csak” a kétszeresére nőtt. Fűtjük a légkört: az évente felhasznált 92 milliárd tonna nyersanyag kinyerése, feldolgozása felel a világot melegítő kibocsátás 53%-áért, és a biodiverzitás elvesztésének közel 90%-áért.

„Azt akarom, hogy pánikoljanak!"  2019 február 15.

Ha csütörtök, akkor fiatalok a klímáért. Valentin-napon is több mint tízezren tüntettek – csak idén immár 6. alkalommal vonultak utcára Belgiumban a diákok, és már nagyszülők is csatlakoztak a menethez. Kedden, a Vastag Pulóver Napján pedig letekerték a fűtést a sulikban, a német diákok meg a klímaváltozás tantervbe emeléséért küzdenek. A svéd Greta is sztrájkol péntekenként.

A forrónál is van forróbb: a következő öt év   2019 február 8.

Az utóbbi négy év együttvéve melegebb volt, mint bármely más négyéves periódus korábban, és mindez csak rosszabb lesz, ha nem változtatunk életmódunkon – derül ki a legújabb jelentésből.