Környezeti hírek

Kódfejtő időutazás – 2000 év klímatörténete  2020 március 4.

Egy pillantással „leolvashatók” az utóbbi évtizedek egyre gyorsuló ütemű globális felmelegedésének vöröslő csíkjai Ed Hawkins klímatudós 2000 évet felölelő, a vonalkódok mintájára elkészített, mára emblematikussá vált „klímakódjáról”. Rendkívüli a változás. Érdekfeszítő cikk rövidítve a Másfél fok: Éghajlatváltozás közérthetően oldalról.

Egy nap a holnapért - 50. Föld napja a klímáért  2020 február 12.

Hatalmas kihívás és egyúttal hatalmas lehetőség, hogy még tehetünk a klímaváltozás lassításáért. Éljünk hát vélemény-nyilvánítási jogunkkal, és sarkalljuk azonnali cselekvésre a világ döntéshozóit az 50. Föld napján – mozduljunk, csatlakozzunk milliárdnyian világszerte. Egy nap a holnapért!

Riasztó hőségrekordok – a legmelegebb évtizeden túl  2020 január 15.

Vészesen gyorsul a felmelegedés üteme. Az utóbbi évtized volt az eddigi legmelegebb, ezen belül 2019 a 2. legmelegebb év volt 140 év távlatában – tette közzé a NOAA és a NASA éves jelentését. Ha így folytatjuk, hamarabb elérjük a katasztrofális 3-4 fokot, mint eddig hittük.

2020 madara, fája, rovara, hala, vadvirága  2019 december 17.

Erdei fülesbagoly, tatárjuhar, álganéjtúró, csészegomba, májvirág és társai hívják fel figyelmünket 2020-ban a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére. A vadvilág állományai világszerte visszaszorulóban vannak, aktív védelmükért bárki tehet – képviselőit többnyire a lakosság szavazatai alapján választják ki minden évben.

Ej, ráérünk arra még – csak 419 hónapja melegszünk!  2019 december 16.

Az eddigi 2. legmelegebb novembert követően véget ért a madridi klímacsúcs – ez már a 25. volt 1995 óta, és ez is a halogató többséghez tartozik. Ez a Pató Pál-féle hozzáállás különösen aggasztó az új adatok ismeretében. Szerencsére a közvélemény végre figyel rájuk, köszönhetően a fiatalok globális klímasztrájkjainak.

Vesztésre állunk – klímaébresztőt fújnak a fiatalok  2019 november 27.

Bár még soha nem volt olyan magas a globális károsanyag-kibocsátás, mint 2018-ban - 1,7%-kal nőtt egy év alatt -, még van esélyünk a cselekvésre. A következő 10 évben drasztikusan, évi 7,6%-kal kellene csökkenteni a kibocsátást a 1,5 fokos párizsi cél tartásához, nagyjából 2050-re pedig nettó nullára kellene leszorítani - áll a legújabb ENSZ-jelentésben. Még megtehetjük!

Magyar világrekord – benne vagyunk a hétben   2019 november 21.

Világszerte csak hét országban nincs független környezeti tárca - Magyarország az egyik egy ENSZ-kutatás világtérképe szerint! Európában pedig az egyetlen olyan ország, ahol volt, de már nincs független környezeti tárca, és a terület csak alacsonyabb szintű képviseletet élvez. Egészségünk és pénzünk is bánja.

Műpalackos italok nélkül is van élet – nálunk mától   2019 október 26.

„Mától ne vegyünk semmilyen műanyag palackos üdítőt, meg vizet se” – kiáltott fel a gyerek egy mai újsághír hallatán. A hír szerint idén is a Coca-Cola vezeti műpalackjaival a világ legnagyobb szemetelőinek szégyenlistáját – egymaga annyi szemetet termel, mint az utána következő három vállalat együttesen. Ezen már az újrahasznosítás sem segít.

Rekordmelegben rekord jégveszteség Északon  2019 augusztus 16.

Már 415 hónapja kitartóan melegszik a Föld. Rekordmértékkel csökkent az északi- és déli-sarki tengeri jég kiterjedése a 140 év óta legmelegebbnek mért idei júliusban, a szintén rekordmeleg júniust követve! Soha nem volt még ennyi káros anyag a levegőben – tennünk kéne végre!

Hétfőtől már a jövőnket éljük föl  2019 július 27.

Idén még korábban, már július 29-én elfogynak a Föld egy évre elegendő erőforrásai. Túl nagy lábon élünk, alig 7 hónap alatt felhasználtuk megújulni képes éves készleteinket. Ehhez már 1,75 Föld kellene, de Föld csak egy van. Mi, magyarok is túlfogyasztunk.