Föld napja 2024 - NEM a műanyag Földre!

A műanyagok lassan beborítják a Földet. Hiába tudjuk ezt jó ideje, mégis egyre több a műanyag. Idén pedig már elérjük a globális műanyag túllépés napját. Tennünk kell ellene. Az idei Föld napja kiemelt témája a műanyagok elleni 60/40 kihívás - a műanyaggyártás 60%-os csökkentése 2040-re. Tegyünk érte!

"Miután a tudósok évtizedeken át kongatták a vészharangot, ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a műanyagszennyezés az ökológiai és humanitárius katasztrófa felé vezető úton indította el az emberiséget."

Műanyag Föld – a műanyag túllépés napja

A többnyire örökre velünk maradó műanyagok, megbontva a földi élet kényes egyensúlyát, veszélyeztetik az ember, az élőlények és a környezet egészségét. Mikroműanyaggá töredezve bekerülnek a táplálékláncba, ételeinkbe, italainkba, szervezetünkbe. Csak az utóbbi 3 évben több mint 7%-kal nőtt a műanyaghulladék mennyisége világszerte, és e hulladéknak még mindig csak a 9%-át hasznosítjuk újra!

A globális műanyag túllépés napja (Plastic Overshoot Day) azt a pontot jelenti, amikor a keletkező műanyaghulladék mennyisége meghaladja a világ kezelési kapacitását, fokozva a környezetszennyezést. 2024-ben ezt a pontot az előrejelzések szerint szeptember 5-én éri el a világ!

60 / 40 Föld napi kihívás

A műanyaggyártás 60%-os csökkentése 2040-re.
Tény, hogy a a műanyagok megjelenése és széles körű elterjedése, azaz az 1950-es évek óta 9,1 milliárd tonna műanyagot gyártottak világszerte. Ennek a mennyiségnek a 79%-a még mindig hulladéklerakókban, a természetben, vizeinkben végzi.
Tény, hogy évről évre nő a műanyaggyártás mennyisége – 2025-re eléri az évi 445 millió tonnát!
Tény, hogy csak 2024-ben várhatóan 220 millió tonna műanyaghulladék keletkezik világszerte.
Tény, hogy folyamatosan halmozódik a mikroműanyagok mennyisége vizeinkben.
Tény, hogy csak Magyarországon évente már 1320 tonna mikroműanyag kimutatható a szennyvíziszapban - ami a leggyakrabban poliészter például PET, polietilén és polipropilén származék.

Ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal a tengerekben! Ne hagyjuk, hogy így legyen!

Tény, hogy az éghajlat és a vegyi anyagok gyártása, fogyasztása között igen erős az összefüggés.
Tény, hogy a termelő ágazatok közül a műanyaggyártást is végző vegyipar energiafelhasználása a legmagasabb a világon. A magas energiafogyasztás pedig magas CO2 kibocsátással jár, ami súlyosbítja a klímaváltozást.

Ez a globális vészhelyzet globális választ, megoldást kíván. Már léteznek olyan megoldások, olyan anyagok és rendszereket alkotó lehetőségek, amelyek a természettel összhangban, nem pedig ellene működnek. A gyártóknak, forgalmazóknak ebben segít a legújabb earth action (ea) kezdeményezés.

A műanyagok mennyiségének csökkentéséért egyénileg, fogyasztóként is sokat tehetünk, különösen az egyszer használatos műanyagok kerülésével.

Tegyünk mindannyian egy egészségesebb bolygóért és magunkért. Követeljük, hogy szüntessék meg az egyszer használatos műanyagok gyártását, tegyünk meg mindent egy műanyagmentes világ felépítéséhez. Hallassuk a hangunk, és cselekedjünk. Együtt sikerülni fog!

Forrás: earthday/ea.pod 

Kapcsolódó cikkek

10 sokkoló tény a műanyagokról

Egyszer se vedd, ne fogadd el

Élj műanyag nélkül – könnyebb, mint hinnéd 

Aggasztó műanyaginvázió a Földközi-tengeren

Műanyagot iszik az egész világ

A klímaváltozás csak tünet

Mit tehetsz még - heti kihívások