Cowspiracy – fenntarthatóság másképp

A film készítői utánajártak, hogyan tudnánk a leghatékonyabban lassítani a klímaváltozást, csökkenteni az erdők pusztítását, a vizek elszennyezését, a talaj eróziáját, kimerülését... és annak is, mit tesznek ez ügyben a legnagyobb környezetvédő világszervezetek.

(Színes amerikai dokumentumfilm, 2014, 91 perc, magyar felirat: gmilan 2016)


A dokumentumfilm szerint többet kellene tennünk, több megszokott, kényelmes, kellemes fogyasztási szokásunkon kellene változtatnunk ahhoz, hogy jelentősen javuljanak a fenntarthatóság esélyei.

Idézetek Kip Andersen és Keegan Kuhna dokumentumfilmjéből: „Az emberiség a környezetszennyezés legnagyobb betegsége. Túlfogyasztunk. Például kivágjuk az erdőket, több holdat másodpercenként az újabb termőterületekért. Eddig az amazonasi őserdő 91%-a pusztult el csak azért, hogy az állatoknak, halaknak szóját, egyéb takarmányt termesszenek. A nagy környezetvédő szervezetek nem mondanak sokat arról, hogyan éld az életedet. Többségük tagsági alapú, és elveszítenék támogatóikat, ha még jobban beleszólnának napi életükbe, arra kérnék őket, hogy például változtassák meg élvezetes étkezési szokásaikat a Földért. Nem kérik ezt, nem akarnak magukra haragítani még több embert azzal, hogy megnehezítik az életüket. Ugyan időről időre emlékeztetnek, hogy járj biciklivel, használj kevesebb műanyagot, vizet, energiát, mert jobban beleillik a profiljukba és támogatóikéba, hogy áldozat-elkövető kapcsolatot alakítsanak ki. Kényelmetlen lenne ezen változtatni... ám közben 2050-re eltűnhetnek a halak a túlhalászás, a vizekbe jutó szennyezők miatt, ez a tudósok előrejelzése... és nem a közlekedés vagy a zuhanyozás a legnagyobb szennyező."

A filmet a képre kattintva megnézheted:

 

Kapcsolódó cikkek

Túlhasználat

Forró évünk lesz

13 + 1 tény a világ élelmezéséről

Mit tehetsz - heti kihívások