Forró évünk lesz

A migráció valószínűségben ugyan vezet, de súlyosságban a klímaváltozás áll az élen a világot legjobban fenyegető öt kockázati tényező között 2016-ban – és ezt újabb rekord jelzi. 2015 közel 1 Celsius-fokkal volt melegebb minden eddigi évnél 136 év rangsorában.

2015 decemberében 1,11 Celsius-fokkal volt magasabb a Föld felszínének átlaghőmérséklete a 20. század átlagánál a feljegyzések 1880-as kezdete óta - közölte az amerikai óceán- és légkörkutató hivatal, a NOAA. Most először haladta meg a +1 Celsius-fokot a globális havi átlaghőmérséklet-különbség.

Decemberben már a 8. egymást követő hónapban dőlt meg a globális melegrekord, és összesen 10 hónapban mértek minden korábbinál magasabb átlaghőmérsékletet 2015-ben. Csak két hónapban nem dőlt meg 2015-ben a rekord: a január az eddigi második legmelegebb, az április pedig a harmadik legmelegebb volt.

2015 ezzel megelőzte a tavalyi rekordert, és az eddigi legmelegebb év volt 1880 óta - 0,90 fokkal meghaladva a 20. századi 14 fokos globális átlagot.

„Nagyon valószínű", hogy 2016 még 2015-nél is melegebb lesz a brit meteorológiai szolgálat globális hőmérséklet-előrejelzése szerint: várhatóan 1,1 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti átlaghőmérsékletet.

A táblázat az eddigi 16 legmelegebb évet sorolja föl (a holtversenyben állókat is) a mérések kezdete, 1880 óta napjainkig, a globális átlaghőmérséklet eltérését Celsius-fokban jelezve.
NASA-animáción a felmelegedés 30 másodpercben.

Klímaveszély az első helyen

Az első számú fenyegetettséget a klímaváltozás jelenti a világon – emelte ki Al Gore volt amerikai alelnök megnyitóbeszédében a ma kezdődött 46. Világgazdasági Fórumon (WEF), amelyen a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket vitatják meg - többek között a negyedik ipari forradalom, a migrációs válság, a merénylethullámok, a kőolaj árának zuhanása, a pénz-, értékpapír- és nyersanyagpiacok zavarai, a kínai gazdasági növekedés lassulása és nem utolsósorban az éghajlatváltozás kerül terítékre.

A davosi tanácskozást szervező azonos nevű svájci nonprofit alapítvány, a Világgazdasági Fórum szerint a világot legjobban fenyegető öt kockázati tényező között 2016-ban súlyosságban vezet a klímaváltozás, míg valószínűségben a nagyarányú migráció.

Nőnek a jövedelmi különbségek, csökkennek az alkalmazkodási esélyek

A világ 62 leggazdagabb emberének vagyona felér az emberiség felének, azaz 3,5 milliárd embernek a vagyonával. A leggazdagabbak még gazdagabbak, a szegények pedig még szegényebbek lettek az utóbbi öt évben – akkor még 388 fő vagyona tette ki a népesség felének vagyonát.

A leggazdagabbak közel fele az Egyesült Államokban él, Európában 17 "leg" él, a többiek Kína, Brazília, Mexikó, Japán, Szaúd-Arábia állampolgárai – derül ki az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezetnek a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) kezdetére időzített jelentéséből.

A világ legnagyobb vállalatainak alig 10%-a adózik etikusan jövedelméből, 90%-uk az adóelkerülést választja - nem véletlen, hogy az elmúlt 15 évben megnégyszereződtek a beruházások az adóparadicsomokként ismert országokba. Ez sokba kerül a legszegényebbeknek: az Oxfam becslése szerint évente 100 milliárd dollárnál többel rövidítik meg a cégek a fejlődő országokat, és csak a Szaharától délre fekvő afrikai államok 14 milliárd dollártól esnek el emiatt.

A klímaváltozás tovább súlyosbítja a legsérülékenyebb térségekben élők helyzetét, és valószínűleg útra kelnek (a Világgazdasági Fórum szerint is).

Forrás: NOAA/Oxfam/MTI

Kapcsolódó cikkek

Meleg, melegebb, forró - a klíma

Ne örülj, hogy a felén már túl vagyunk

Éghajlatváltozás

Lelakott bolygó

Mit tehetsz Te? - heti kihívás segíti az alkalmazkodást