Műanyag bolygó

Legyinthetnénk, hogy ez is csak egy a sok, szorongatóan aktuális témát feldolgozó dokumentumfilm közül. Ám a műanyagok közül sok bizonyítottan egészségkárosító, alkotóelemei szinte mindegyikünk véréből kimutathatók már, hatnak hormon-rendszerünkre, a gyerekvállalásra - mégis fizetünk érte. Nehéz dolog a témáról érdekfeszítően és mégis kissé elmélyülten beszélni, Werner Boote rendező mégis kísérletet tesz rá.

(Plastic Planet, színes szinkronizált osztrák-német dokumentumfilm, 95 perc, 2009)


A 2011. évi Föld napján került a magyar mozikba Werner Boote dokumentumfilmje, amely a műanyag veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ez is csak egy a sok, szorongatóan aktuális témát feldolgozó dokumentumfilm közül. Ám a Műanyag bolygó mégis más: érdekes, informatív és provokatív, nyilván a rendező személyes kötődése miatt is - Boote nagyapja kutató-fejlesztőként még naiv őszinteséggel hitt és bízott a műanyagban. A nosztalgikus archív kezdő felvételeket kitartó objektivitás váltja, rámutatva a profitorientált műanyagipar, a szemet hunyó politika és a fogyasztók felelősségére/felelőtlenségére.

Hiába okoz a műanyag roppant súlyos károkat a természetben, hiába tartalmaz a szervezetre rendkívül veszélyes vegyi anyagokat, melyek ma már minden ember vérében kimutathatók - felülről, a politikai vezetéstől, vagy az ipartól nem várhatunk változást. Az egyedüli eszköz a kezünkben a tájékozottság és a tudatosság. A felhasználók, a fogyasztók tudatos választása, a kényelmi, felesleges műanyagok visszautasítása az egyetlen, ami elérheti a helyzet javulását.

A filmet a képre vagy ide kattintva megnézheted.

Kapcsolódó cikkek

Egyszer se vedd, ne fogadd el

Élj műanyag nélkül - könnyebb, mint hinnéd I.

Műanyag: a tengerek réme - film

Aggasztó műanyag-invázió a Földközi-tengeren is

Elpusztíthatatlan mérgek

Nem mindegy, miből eszünk, iszunk

Mit tehetsz Te - heti kihívás