Mérgezett Föld

A talaj is egy olyan véges természeti erőforrás, amivel nem gazdálkodunk fenntarthatóan. 1950-re a világ termőföld készletének a fele termesztésre alkalmatlanná vált az egyre intenzívebb mezőgazdasági technológia miatt. 2010-ig további 30 százalékot tettünk tönkre. Mára a termőföldek mindössze 20 százaléka maradt termőképes világszerte. Vajon mennyi élelmiszert lehet még termelni a rendelkezésre álló területen? Létezik egyáltalán bármilyen alternatíva az intenzív mezőgazdasági technológiák kiváltására?

(Poisoned Earth - színes magyar dokumentumfilm, 2019, 50 perc)


Fogy a tápanyagban gazdag termőtalaj. A világ mezőgazdaságának egyre nagyobb embertömegeket kell táplálnia, egyre rosszabb feltételek mellett. Az intenzív technológiának a legnyomósabb érve, hogy ennyi embert nem lehet máshogy élelemmel ellátni, bár szakértők szerint ez az érvelés egyáltalán nem fedi a valóságot. A talajforgatás, a műtrágyák és vegyszerek egyre nagyobb mértékű használata miatt a termőréteg elvékonyodik és a termőterület csökken. Az intenzív nagyipari mezőgazdaság nem fenntartható.

Európai viszonylatban 17-szer gyorsabb a termőréteg pusztulása, mint a képződése. A rosszabb minőségű talajokban rosszabb minőségű élelmet lehet előállítani.

A film részben a talajpusztulásról szól, részben olyan alternatív módszereket mutat be, amelyekkel a talajt kímélve fenntarthatóan, akár szántás nélkül is termelhetünk. Emberemlékezet óta szántunk. Nehéz a megszokott, beváltnak vélt módszereken változtatni, de ahogy a film is bizonyítja, érdemes, sőt kell kísérletezni. Érdemes a természetes rendszerek anyagkörforgásának ingyenes szolgáltatásaival élni.

A film a képre vagy ide kattintva megnézhető.

Kapcsolódó cikkek

Túlfogyasztásunk pusztítja a termőtalajt 

A jövő farmja - dokufilm

Frissen a szemétbe - dokufilm

Mennyit hagytál a tányérodon?

Cowspiracy - fenntarthatóság másképp - dokufilm

Mit aratunk jövőre - dokufilm

5 trendi étel, ami tönkreteszi a környezetet

Éheztesd a kukát - avarégetés helyett komposztálj