Az a kritikus 6 fok

Bolygónk válaszúthoz érkezett. Száz év sem kell, és akár 6 fokkal is nőhet a globális átlaghőmérséklet, mert a növekvő üvegházgáz-kibocsátás gyökeresen átalakíthatja világunkat. Mark Lynas brit író és neves klímakutatók arra keresik a választ, hogy egy 1, 2, 3, 4, 5, netán 6 fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedés milyen hatást gyakorolhat a világra, részletesen elénk tárva a riasztó változásokat, melyekkel előbb-utóbb szembe kell néznünk.

(Six Degrees Could Change the World, színes amerikai dokumentumfilm, 2008, 90 perc, magyar szinkronnal)


Minden egyes fok kritikus. Ha egyik napról a másikra nullára csökkentenénk üvegházgáz-kibocsátásunkat, a korábban a légkörbe juttatott káros összetevők akkor is további 0,5-1 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedést okoznának. 1-1,5 fok között vannak az ún. billenőpontok. De mi történne, ha a melegedés 2 fokos lenne? Mark Lynas, a Six Degrees (Hat fok) című könyv szerzője szerint a felmelegedés 2 fokon túl elszabadult vonathoz válna hasonlatossá. Grönland jégtakarója, valamint néhány alacsonyabb fekvésű sziget sorsa megpecsételődne. 3 fokos melegedés esetén az Északi-sarkvidék egész nyárra jégmentéssé válna, az amazóniai esőerdő elkezdene kiszáradni, és szélsőséges időjárási események jellemeznék mindennapjainkat. 4 fokkal magasabb átlaghőmérséklet mellett az óceánok szintje drámaian megemelkedne, az 5 fokos emelkedés víziója pedig már a rémálom kategóriájába tartozik: az egykori mérsékelt öv területei lakhatatlanná válnának, és az emberiség még életben maradt csoportjai háborúskodásba kezdenének a Föld maradék erőforrásainak megkaparintásáért.

A 6 fokos hőmérséklet-emelkedéssel számoló ún. "ítéletnapi" forgatókönyv élővilágától megfosztott tengereket, terjeszkedő sivatagokat és minden korábbinál gyakoribb természeti katasztrófákat prognosztizál.

A meglepő összefüggésekre is rámutató film az előttünk álló dráma legvalószínűbb eseményeit tárja elénk, fokról fokra haladva. A filmet a képre vagy ide kattintva megnézheted.

Kapcsolódó cikkek

A vesztünkbe rohanunk - 12 évünk maradt cselekvésre

"Azt akarom, hogy pánikoljanak!" - diákok a klímáért

A rekord jégolvadás globális veszélyet jelez

Rekorddöntő kibocsátás - dől a dominó?

Forrósodunk - 10 éven belül elérhetjük a 1,5 fokot?

Özönvíz előtt - Di Caprio filmje

Mit tehetsz Te - heti kihívások