Pusztuló jelen, vészes jövő - Földönfutók

Mekkora szerepet játszik a klímaváltozás az elvándorlásban – erre keresi a választ a National Geographic dokumentumfilmje. Afrikában már az elmúlt években is több tízezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát környezete élhetetlenné válása miatt – és akkor mit hoz majd a jövő, amely még súlyosabb éghajlati krízist tartogat az előrejelzések szerint?

(Színes amerikai dokumentumfilm, 2016, 60 perc, magyar szinkronnal)


Tovább gyűrűzik a háborúk dúlta afrikai és közel-keleti országok menekültáradata – ez a legnagyobb menekültkrízis Európában a II. világháború óta. 2015-ben közel 2 millió ember indult útnak. Másodpercenként egy ember kénytelen elhagyni otthonát már ma is világszerte. Miért indulnak el, miért vállalják a veszélyt? Milyen szerepet játszik ebben a gyorsuló klímaváltozás, a szárazság, a kimerülő talaj, az éhség, a vízhiány? Milyen szerepe van a rossz kormányzásnak, a korrupciónak, a háborúknak? Mit hoz a jövő? Az épp a forgatás idején zajló párizsi klímakonferencián is erről kérdez a riporter, és elmennek a szárazság sújtotta gazdag Kaliforniába és a szegénységgel küzdő Nigériába, hogy a helyszínen kapjanak választ a menekültválság okaira. Kaliforniában és Texasban, a két legnagyobb amerikai élelemtermelő régióban eltűnik az öntözővíz, Nigériában pedig évente 104 000 hektár termőföldet veszítenek el a sivatagosodás miatt… Ki a felelős? Ki szennyezi a bolygót?

A Showtime dokumentumfilm sorozatának 4. része, a Földönfutók (The Uprooted) a menekültválság okait kutatja, a globális felmelegedés mindennapi életünkre gyakorolt hatásait – valamint azt, hogy mit tehetnek a kormányok és az egyes emberek a klímaválság következményeinek enyhítése érdekében. (A filmet a képre kattintva megnézheted.)

A kilencrészes sorozat a világ számos olyan pontjára kalauzolja el a nézőket, ahol a klímaváltozásnak különösen drasztikus hatásai vannak a helyi élővilágra, beleértve az ott élő lakosokat is. A sorozat emberi sorsokon keresztül hétköznapi nyelven mutatja be, hogy a klímaváltozás már most akut problémát jelent a föld lakosságának, és nagyban meghatározza bolygónk jövőjét. Az egyes epizódokban olyan híres színészek tűnnek fel, mint Matt Damon, Michael C. Hall, Jessica Alba, America Ferrara, Don Cheadle, Ian Somerhalder, Olivia Munn, Harrison Ford és Arnold Schwarzenegger. A sorozat hatásosan és meggyőzően ötvözi a dokumentarista újságírást a megejtő történetmeséléssel, a tudománnyal, vallással és a vonatkozó iparági betekintésekkel.

Kapcsolódó cikkek

Özönvíz előtt - film L. DiCaprióval

Az a kritikus 6 fok - dokumentumfilm

Az emberiség legnagyobb dilemmája

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Ideje észhez térni - animáció

A hülyeség kora - dokumentumfilm