Élelmiszeripar Rt.

Vajon mennyit tudunk azokról az élelmiszerekről, amelyeket megeszünk? Az Oscar-jelölt dokumentumfilm megdöbbentő tényeket tár elénk.

(Színes, magyarul beszélő amerikai dokumentumfilm, 94 perc, 2008)


Hol van az az idő, amikor az élelmiszerek a közeli kisgazdaságokból vagy a háztájiból kerültek a háziasszonyok asztalára? Manapság ipari méretekben folyik a globális mezőgazdasági termelés, és sokszor a világ másik végéről származik az egyébként helyben is megtermelhető zöldség, mint a paradicsom, a paprika, a bab, a lencse, a fokhagyma vagy a nálunk is tartható állatok húsa, teje helyett távolról szállított húsok, felvágottak, halak töltik meg az üzletek polcait. A pénz, az üzlet háttérbe szorította az élelmiszerbiztonságot és a fogyasztók egészségét.
A földeken génkezelt terményeket termesztenek, az állatokat antibiotikumokkal tömik, a hús-
készítményeket sokféle adalékkal ízesítik, tartósítják, hogy nagyobb legyen a hozam. Mindez szorosan összefügg a lakosság elhízásával, a különféle betegségek terjedésével, a környezetszennyezéssel.
Az egyetlen kiutat a tudatos vásárlók jelentik, akik inkább kevesebbet vesznek, de csak minőségi, teljes értékű ételért hajlandók pénz adni, akkor is, ha az valamivel drágább az ipari méretekben előállított élelmiszereknél.

A film magyar szinkronnal itt megtekinthető.