Bolygónk jövője - létünk határai

David Attenborough legújabb ismeretterjesztő filmjében kizárólag a tényekre összpontosít. A svéd Johan Rockström tudóssal közösen azt vizsgálják, hogyan omlik össze a Föld biológiai sokfélesége, és hogy miként előzhető meg ez a katasztrófa.

(Breaking Boundaries – The Science of our Planet, színes angol dokumentumfilm, 2021, 1 óra 14 perc, magyar felirattal)


Éjszaka egy szerpentinen vezetve a fényszóra segít elkerülni a veszélyes mélybe zuhanást. A tudomány is ezt szeretné - fényszórót kapcsolni, hogy lássuk a ránk leselkedő veszélyt. Ha időben szembesülünk vele, akkor van esélyünk elkerülni, megelőzni. Bolygónk működésének tényeken alapuló friss felfedezései óriási jelentőségűek mindannyiunk számára. A tudósok meglátásai fölöttébb aggasztóak, ugyanakkor reményt is adnak, mert megmutatják, hogyan hozhatjuk helyre a dolgokat.

Johan Rockström klímakutató, a Potsdami Éghajlatkutató Intézet igazgatója tudóstársaival 2009-ben kilenc olyan folyamatot azonosított (éghajlatváltozás, bioszféra épsége, földhasználat változása, tápanyagkörforgás, vízkörforgás, óceánok vizeinek savasodása, ózonréteg csökkenése, aeroszolok mértéke, mesterséges anyagok hatása), amelytől a Földön minden élet függ, és ezek mindegyikén belül elkezdték meghatározni azokat a fő és alhatárokat, amelyeket nem lehet átlépni anélkül, hogy az emberiséget ne veszélyeztetnénk.

2022-re a kilenc fő határ közül már csak kettőt nem számszerűsítettek (aeroszol-terhelés, biodiverzitás funkcionális integritása), és eközben kiderült, hogy a felmért 7 határ közül 5 (bioszféra genetikai épsége, mesterséges anyagok hatása, tápanyagkörforgás, éghajlatváltozás, földhasználat változása és részben a vízkörforgás) biztonságos működési határait már átléptük - már a nagy kockázati zónában vagyunk. A szakértők szerint még van időnk változtatni, de nem szabad elfeledni, hogy a 2020 és 2030 közötti döntéseink és cselekedeteink fogják meghatározni bolygónk jövőjét! A koronavírusválság megmutatta az emberiség számára, hogy mennyire törékeny globális rendszerünk - ha egyetlen dolog elromlik valahol, az hatással lesz az egész világra. Kapcsoljuk be a fényszórókat, figyeljünk, hogyan és merre tudunk értékeinket megőrizve, biztonságban továbbhaladni, időben a fékre lépni. A film nem a bolygónkról szól. Rólunk. A mi jövőnkről.

A filmet magyar felirattal ide kattintva megnézheted.

Kapcsolódó cikkek

Feszegetjük létünk határait 1. 

Feszegetjük létünk határait 2.

10 sokkoló tény a műanyagokról

Elismerték – hormonkárosító a BPA

Elpusztíthatatlan mérgek – dokufilm

Veszélyben a sokféleség

Éghajlatváltozás - a tények - dokufilm

Vízlábnyom

Feléljük a Föld forrásait - vészesen túlfogyasztunk