A jövő farmja

Vajon hogyan hat a klímaváltozás és a fosszilisenergia-függőség a mezőgazdaságra? Vajon mennyi üzemanyagba kerül napi élelmünk? Milyen hatással lesz mindez élelmünkre, készen kapott szendvicsünkre? Kiutat jelenthet a természetközeli, fenntartható gazdálkodás.

(A BBC szinkronizált ismeretterjesztő filmje, 48 perc, 2009)


Tudod, hogy mennyi üzemanyagba kerül napi élelmünk? Tudod, hogy élelmezésünk milyen nagymértékben függ az olcsó olajtól? Az olaj pedig egyrészt nem tart örökké, másrészt elégetése gyorsítja a globális felmelegedés ütemét. A lényeg, hogy inkább előbb, mint utóbb mindenképp vissza kellene fogni a fosszilis üzemanyagok használatát, márpedig a mai mezőgazdaság erősen üzemanyagigényes iparág. Hogyan hat a fosszilis energiától függő és klímaváltozást okozó intenzív mezőgazdaság élelmünkre, készen kapott ételeinkre?

Két természetfilmes, Tim és Rebecca úgy döntöttek, felhagynak eddigi munkájukkal, a filmforgatással, és helyette átveszik Rebeccáék angliai családi farmjának a kezelését. Utolsó filmjük a mezőgazdaságról szól, a fosszilis energiafüggőség és az éghajlatváltozás hatásáról, és néhány lehetséges válaszról - a természetközeli termesztésről, étrendünk változásáról.

A képre vagy ide kattintva megismerheted a válaszokat a film színes, szinkronizált változatából.

Kapcsolódó cikkek

Mérgezett Föld - magyar dokufilm

Hagyjuk a földben

Olajcsúcs

Mit tehetsz Te? - heti kihívások

Mit aratunk jövőre - film

Cowspiracy - fenntarthatóság másképp - film

Az élelmiszeripar trükkjei - film

Frissen a szemétbe - film