Klímaváltozás – a tények

A BBC 2019-ben vetített dokumentumfilmje az egyik legjobb összefoglaló az éghajlatváltozás hatásairól és okairól. A tények között nem kisebb ember segít eligazodni, mint Sir David Attenborough, és a film már foglalkozik a Greta Thunberg által 2018-ban indított, de igazán 2019-ben világméretűvé vált klímasztrájk mozgalommal is.

(Climate Change – The Facts, színes angol dokumentumfilm, 2019, 58 perc, magyar felirattal)


Tény, hogy négy évtizednyi kutatás után ma már bizonyított, hogy jelenünk gyorsuló klímaváltozását az emberi tevékenység okozza. Amit mi okozunk, azon csak mi tudunk változtatni. Az őszi ausztráliai extrém hőségben elpusztult 11 000 denevér is arra figyelmeztet: ideje felébrednünk.

A tényeket elénk táró dokumentumfilmben Sir David Attenborough az elismert klímaszakértők, mint Naomi Oreskes, James Hansen vagy Michael E. Mann tudományosan alátámasztott tényeire reflektálva szokatlanul határozottan kijelenti, hogy a mi kezünkben van a cselekvés lehetősége, ami meghatározza majd nemcsak a mi, de az utánunk jövő nemzedékek életét is a Földön. A film már foglalkozik a Greta Thunberg által 2018-ban indított, de igazán 2019-ben világméretűvé vált klímasztrájk mozgalommal is, a jövőjükért aggódó fiatalokkal.

A filmet magyar felirattal itt vagy a fenti képre kattintva elérhető.

Kapcsolódó filmek, cikkek

Az a kritikus 6 fok - dokufilm

Riasztó hőségrekordok - a legmelegebb évtizeden túl

Özönvíz előtt - dokufilm L. DiCaprióval

Filmtár - filmajánló

Feléljük a Föld forrásait - vészesen túlfogyasztunk