Sok pénzt hoznak a városi fák

Városlakóként milliókban mérhető hasznot hoznak nekünk a városi fák – számolták ki szakemberek 10 megapolisz fáinak, fás parkjainak szolgáltatásait tanulmányozva. Szolgáltatnak - árnyat adnak, hűtenek, szűrik a szennyeződéseket, oxigént termelnek… és még hosszan sorolhatnánk.

A fák hasznának – ökoszisztéma-előnyeinek – évi átlagértéke 505 millió dollárt tesz ki nagyvárosonként, ami azt jelenti, hogy egy négyzetkilométernyi fa 1,2 millió dollár hasznot hoz, egy városlakóra lebontva 35 dollár haszna van a fáknak. Az Ecological Modelling című online folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek 10 megapoliszt – Peking, Buenos Aires, Kairó, Isztanbul, London, Los Angeles, Mexikóváros, Moszkva, Mumbai és Tokió – tanulmányozva jutottak erre a következtetésre.

A kutatók a városokban lévő fás terület nagyságát figyelembe véve számolták ki, hogy azok hogyan járulnak hozzá a 10 metropolisz fenntartásához, jólétéhez az olyan ingyenes ökoszisztéma-szolgáltatásaikkal, mint a légszennyezés csökkentése, nagy mennyiségű csapadék elvezetése, az épületek fűtési-hűtési energiaigényének csökkentése, a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozása stb.

"A fák közvetlen és közvetett szolgáltatásai hőhullámok idején csökkentik az emberek szenvedéseit, már látványuk is bizonyítottan stresszoldó. Közvetlen előny például az árnyékolás, ami hűvösebben tartja a városi környezetet, a környező épületeket, közvetett a nagy mennyiségű pára, csapadék elpárologtatása, ami szintén hűti a levegőt – jelentette ki dr. Theodore Endrenyt, a New York államban lévő Syracusa Környezettudományi és Erdészeti Főiskola professzorát, a tanulmány vezető szerzője. – A fák szolgáltatásainak értéke könnyen növelhető, ha még több fát ültetünk."

A legtöbb ember nincs is tisztában a városi fák szolgáltatásaival, köztük azzal, hogy kivonják a levegőből és leveleiken megkötik az emberi szervezetre veszélyes apró szemcsés szálló port, energiát takarítanak meg az ember számára azzal, hogy párologtatással hűtik a levegőt és felfogják a forró nyári napsugárzást, elnyelik és tárolják az éghajlatot melegítő szén-dioxidot, oxigénnel dúsítják a levegőt... Ha mindezt a hasznot a társadalmi-gazdasági rendszerben helyezzük el, nyilvánvalóvá válik, milyen mértékben támogatja a természet egy ember vagy közösség jólétét azáltal, hogy ingyen nyújt szolgáltatást számára" – mondta Sergio Ulgiati, a nápolyi Parthenope Egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

Fogadjunk örökbe egy fát a környékünkön, óvjuk, kánikulában locsoljuk, védjük a kártevők, rongálók ellen, és ültessünk is legalább egyet, ültessünk fatestvért újszülött gyermekünknek... Természet nélkül nem élhetünk.

Forrás: MTI/sciencedaily.com

Kapcsolódó cikkek

Fákat a Földnek - 7,8 milliárdot 2020-ig

Évi 15 millió fa tűnik el a Földről

Öngol a légkondis hűtés

Én a természettel vagyok

Szénsemleges boldogság

Fák nélkül nem lesz elég élelem

Egy magyar évi egy fát fogyaszt