Én a természettel vagyok – környezeti világnap 2017

Városlakó vagy? Akkor járj utána, hol termett az ebéded, hol készült a széked, honnan és meddig lesz ivóvized. Ma már a világ 7,4 milliárd lakosának több mint fele városokban él, igencsak távol a természettől. Mivel nem látják, ritkán jut eszükbe, napi fogyasztásuk mekkora nyomot hagy a Földön.

Én a természettel vagyok – ez a 45. környezetvédelmi világnap mottója, mert ma már nem csak a városlakók körében kell tudatosítani, hogy természet nélkül nem élhetünk. Globalizált világunkban többnyire távolról szállított termékeket, élelmiszereket veszünk, és szemetünket is távolra szállíttatjuk. Többnyire csak a hírekben olvasunk a terményeinket beporzó méhek és a vadvilág pusztulásáról, a tengerekbe kerülő irdatlan mennyiségű műanyag szemét pusztító hatásáról, meg ökológiai lábnyomokról, túlfogyasztásról és a klímaváltozásról.

Márpedig globalizált világunk minden terméke közvetve vagy közvetlenül a természetből származik – erre hívja fel a figyelmet a 45. környezetvédelmi világnap. Két évvel az első civil kezdeményezésű Föld napja után – amikor is 25 millió amerikai emelte fel a szavát a környezet védelmében –, az ENSZ közgyűlése környezetvédelmi világnappá nyilvánította június 5-ét, az ENSZ első környezetvédelmi világkonferenciájának kezdőnapját. Az „Ember és bioszféra" című ENSZ-konferenciát 45 évvel ezelőtt tartották Stockholmban 1972. június 5-16. között.

Azóta a világnap központi rendezvényeinek minden évben más ország ad otthont mindig más témát kiemelve. Az idei rendezvények házigazdája Kanada, és témája a természet és az ember kapcsolatának újragondolása.

Én a természettel vagyok

Túllépve 45 év gyakorlatán fedezzük fel újra közvetlen környezetünket, és óvjuk azzal, hogy csak annyit fogyasztunk, amennyi jóllétünkhöz épp elég. Minden nap.

Változtassunk szokásainkon, hogy a természet változatlanul szolgáltathasson. Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus szavaival: „Az ember eddig a természettel küzdött, most pedig a saját természetével kell megküzdenie."

Tíz éven belül elérhetjük a kritikus 1,5 fokos felmelegedést, mert az utóbbi 100 évben megnégyszereződött számú emberi népesség a termelését és annak szemetét a hússzorosára növelte ugyanezen idő alatt. Én a természettel vagyok.

Forrás: FNA/WED

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te? – heti kihívások

Forrósodunk - tíz éven belül elérhetjük a 1,5 fokot

Az emberiség legnagyobb dilemmája

Szénsemleges boldogság