Holnaptól már a jövőnket éljük föl - 2021. július 29.

Idén a járvány miatti lezárások ellenére már július 29-én elfogytak a Föld egy évre elegendő erőforrásai. Túl nagy lábon élünk, alig 7 hónap alatt felhasználtuk megújulni képes éves készleteinket. Ehhez 1,75 Föld kellene, de FÖLD CSAK EGY VAN. Mi, magyarok is túlfogyasztunk, és ez gyorsítja a klímaváltozást, veszélyezteti a talajt, a sokféleséget, létünket...

Bár a népesség növekedésének üteme csökkenni kezdett, fogyasztásunk viszont nőtt, mivel a világ népességének 80%-a olyan országokban él – köztük mi is –, amelyek évről évre jóval több természeti forrást használnak el, mint amennyit a természet képes megújítani.

Az emberiség túlfogyasztása az 1970-es évek óta folyamatosan nő – akkor még december 23-ig tartottak ki a Föld egy évre elegendő erőforrásai, míg idén a világjárvány miatti leállások ellenére már július 29-ére kimerítettük az éves keretet – tette közzé a Global Footprint Network.

A fejlett világban, így Európában még rosszabb a helyzet: ha mindenki úgy élne, mint az unió országai, már május 10-ére elfogynának az éves készletek. Magyarország sem kivétel, mi is többet fogyasztottunk a tavalyinál, 2021-ben újabb 6 nappal előbb értük el a túlfogyasztás napját – ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, csak június 8-ig tartanának ki az éves erőforrások, és ehhez már 2,2 Föld kellene. (Kína csak egy nappal jár előttünk!)

Annak ellenére nőtt a fogyasztásunk, hogy tovább fogy a hazai népesség, és kiugróan sokat fogyott 2020 májusa, a járvány berobbanása óta – a halálozások száma jelentősen (21%-kal) emelkedett, a születéseké kismértékben (1,6%-kal) csökkent 2021 áprilisáig az előző év ugyanezen időszakához képest.

Túlfogyasztásunk oka nem a túlnépesedés

A népességnövekedés ütemének lassulása ellenére egyre nő a fogyasztás – míg a világ népessége 1970 óta a kétszeresére nőtt, a növekvő jólét anyagigénye több mint háromszorosára. A leggazdagabb 10% többet fogyaszt, mint a népesség 90%-a, és többet szennyez.

Miközben a globális népesség 50%-a a szegényebb, növekvő népességű országokban él (l. sötétzölddel az ábrán), addig a szénkibocsátásnak mindössze a 7%-áért felel, míg a népesség leggazdagabb 10%-a felel a kibocsátás 52%-áért!!! (Az ábrán szürke-fekete színnel jelölt gazdag 9% és leggazdagabb 1% már elhasználta globális karbonszámlánk/költségvetésünk 31%-át, míg a népesség 90%-a „csak" a 29%-át 1990-2015 között.)

Magyarország is a nagy fogyasztók közé tartozik, idén már 51 nappal előbb elértük a túlfogyasztás napját (jún. 8.), mint a globális átlag (júl. 29.) Életmódunk egyáltalán nem fenntartható, tudásbővítés helyett egyre többet öntünk betonba.

Túlfogyasztásunk fűti a légkört, melynek hatása már nálunk is érzékelhető, globálisan pedig 1980 óta évtizedenként 44%-kal nőtt a szélsőséges időjárási események száma, és évtizedenként 80%-kal az okozott kár. És még csak +1,1 foknál tartunk, de ha így folytatjuk, 2030-ra megközelítjük a 2 fokot.

Ideje változtatni – Föld csak egy van

A fogyasztói társadalom növekedési igénye végtelen, miközben Földünk véges. Az emberiségnek már 1,75 Földre lenne szüksége ahhoz, hogy ne menjen menthetetlenül csődbe. FÖLD CSAK EGY VAN.

2015-re mindössze 40% maradt a karbonszámlánkon (l. középső ábra), ennyit még kibocsáthatunk ahhoz, hogy a még élhető 1,5 fokon tartsuk a felmelegedést. Kibocsátásunk azóta is nőtt, a járványkorlátozások csak minimálisan csökkentették azt. Emiatt az idei évtől számítva 9 évünk maradt a változtatásra, fogyasztásunk csökkentésére kormányzati, termelői és egyéni szinten egyaránt. Változtassunk, válasszunk heti kihívást.

Az egyéni szintű erőfeszítéseket hatékony politikai intézkedésekkel kellene erősíteni. Többek között:
- az élelmiszer-pazarlás megfelezésével 38 napot;
- az épületek energiahatékonyságának növelésével és az ipari termelés észszerűsítésével 21 napot;
- az autózás megfelezésével 12 napot;
- ha pedig a húsfogyasztóknak csak a fele áttérne vegetáriánus étrendre, azzal 5 napot;
- összességében pedig a felmelegedésért is felelős szén-dioxid-kibocsátás megfelezésével 3 hónapot lehetne nyerni.

Mit tehetsz még? A döntéshozók cselekvésre ösztönzésén kívül sokféle olyan döntést hozhatsz, amivel lefaraghatod túlfogyasztásodat. Bár ez a fogyasztásra épülő gazdasági rendszert nem fogja megingatni, az új tudás, a cselekvés öröme és apró eredményei egyrészt felkészítenek az alkalmazkodásra, másrészt boldog büszkeséggel töltenek el a lélekbúvárok felmérései szerint. És ez nem kevés.

Forrás: FNA/EOD2020/KSH 

Kapcsolódó cikkek

Feléljük a Föld forrásait – vészesen túlfogyasztunk 

Egyre több a beton – romló hazai helyzetkép 

Mától már a jövőnket éljük fel – 2018. augusztus 1. 

Lábnyommérők

2018 rekordmelege emelte az árakat Magyarországon

Riasztó hőségrekordok – a legmelegebb évtizeden túl

A vesztünkbe rohanunk - 12 évünk maradt a cselekvésre

Az a kritikus 6 fok – dokufilm

Mit tehetsz Te – heti kihívások