Melegszünk. Nagyon

2014 volt az eddigi legmelegebb év a világban a mérések kezdete, 1891 óta. A légkör szén-dioxid-szintje is csúcsot döntött 2014-ben. Magyarország a világátlagnál jobban melegszik. Alkalmazkodhatunk a változáshoz húsmentes hétfővel.

2015. január 6-án a japán meteorológiai ügynökség (JMA) a globális hőmérsékleti rekordokat jegyző négy legfőbb szolgálat közül elsőként hozta nyilvánosságra az elmúlt évre vonatkozó adatait. 2014-ben az átlaghőmérséklet 0,63 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi globális átlaghőmérsékletnél. 0,06 Celsius-fokkal magasabb, mint az eddigi legmelegebb évben - 1998-ban - mért átlaghőmérséklet.

Az egyik legnagyobb különbség 2014 és 1998 között, hogy míg az utóbbit egy szupererős El Nino - a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség - vezette fel, addig 2014-ben nem volt El Nino.

A tavalyi rekord hátterében egyebek közt a Csendes-óceán és a tengerek egyéb területein mért rekord magas tengerfelszín-hőmérsékletek, az európai melegrekord, a magas szezonális hőmérsékletek és az ausztráliai hőség álltak. Más tényezőkkel együtt ez járult hozzá ahhoz, hogy rendkívül heves esőzések és áradások voltak több országban, sokfelé pedig szélsőséges aszályok alakultak ki.

Ha el akarjuk kerülni a kritikus 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést, ahhoz 2050-ig 40-70%-kal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2100-ig pedig szinte teljesen ki kell vonni a forgalomból a fosszilis tüzelőanyagokat. Ám 2014 novemberében a légkör szén-dioxid-szintje is csúcsot döntött a NOAA mérései szerint, és elérte a 399,3 ppm-et.

A JMA egyike a világ négy legfőbb intézményének, amelyek talajmenti és műholdas-mérések révén számítják ki a globális átlaghőmérsékletet. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA), valamint a nagy-britanniai Hadley Center várhatóan a következő hetekben hozzák nyilvánosságra a 2014-re vonatkozó adataikat.

Magyarország jobban melegszik

2014 sok szempontból eltért a szokásostól. Magyarországon igen enyhe téli hónapokkal kezdődött az év, februárban - ami a legszárazabb hónap térségünkben - nagyon sok eső hullott. A június nagyon száraz volt, de a júliusi, augusztusi esőzések jóval felülmúlták a szokásos mennyiségeket. Az ősz is átlag feletti hőmérsékleteket hozott, és a december utolsó napjaiban beköszöntött tél sem rontotta lényegesen a statisztikákat.

Mostanáig 2007 volt a legmelegebb év Magyarországon. Akkor 11,76 Celsius-fok volt az évi középhőmérséklet, 2014-ben pedig 11,86 fok. Magyarországon 1901 óta 1,2 fok a becsült hőmérséklet-emelkedés. Régiónk a globális átlagos tendenciánál (1901-től 2012-ig tartó időszak 0,89 Celsius-fokos értékéhez képest) jobban melegszik, így az éghajlati változások folyamatos nyomon követése elengedhetetlen a felkészülési stratégiák megalapozásához - emelte ki az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése.

Elég meggyőző

Az alábbi animáció a Bloombergtől az 1880-2014 közötti időszakban mért gyorsuló ütemű felmelegedést mutatja elég meggyőzően. A képre kattintva elérhető.

 

Alkalmazkodás húsmentes hétfővel

A globális felmelegedés gyorsul. A változáshoz alkalmazkodnunk kell. Sok módja van ennek, közülük az egyik legkézenfekvőbb az étrendváltás - együnk kisebb víz- és szénlábnyomú ételeket. Szerencsére a kisebb lábnyom az ételeknél együtt jár a kedvezőbb árral és a jobb egészséggel. Az étrendváltásban segít a húsmentes hétfő. Minden héten.

Forrás: MTI/FNA