Gáz van

Gyorsuló ütemben telítődik a légkör üvegházgázokkal. 2014 újabb fordulópont: egyrészt nagy valószínűséggel ez lesz a valaha mért legmelegebb év, másrészt idén novemberben a légkör szén-dioxid-szintje is csúcsot döntött a NOAA mérései szerint.

Az alábbi látványos időgrafikonra kattintva nyomon követhetjük a szén-dioxid globális eloszlását és koncentrációjának változását a troposzféra középső rétegeiben. Az időtérkép 2002. évi egységes szürkéskék színe úgy válik egyre naracsvörösebbé mindössze 12 év alatt, ahogy a szén-dioxid szintje évről évre emelkedik a légkörben.

 

 

 

 


A szén-dioxid (CO2) fontos hővisszatartó (üvegház)gáz, amely az emberi tevékenység, mint amilyen az erdőirtás és a fosszilis (nem megújuló) tüzelőanyagok elégetése, valamint természetes folyamatok, mint amilyen a légzés és a vulkánkitörés, következtében kerül a légkörbe.

A Föld légkörének szén-dioxid-tartalma hozzávetőleg 280 ppm* volt az ipari forradalom előtt, a mérések 1958-as kezdetekor azonban már 316. A NOAA, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet legutóbbi mérésekor, 2014 novemberében pedig már 399,3 ppm.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 2013-as tanulmányában a 450 ppm-et jelölte meg a szén-dioxid kritikus határértékeként, amelynél a globális felmelegedés mértéke még nem lépi át a kritikusnak tartott 2 Celsius-fokot. Az IPCC legújabb jelentése szerint jelenleg a globális átlaghőmérséklet 0,85 Celsius-fokos emelkedésénél tartunk, és 2100-ig szinte teljesen ki kellene vonni a forgalomból a fosszilis tüzelőanyagokat (szén, kőolaj, földgáz), ha el akarjuk kerülni az 5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést.


A NOAA méréseiről készült, a Global Climate Change oldalán most közzétett ábrák is egyértelműen jelzik, hogy a légkör szén-dioxid-telítődésének üteme az elmúlt évtizedekben jelentősen felgyorsult. A helyzetet súlyosbítja, hogy az üvegházhatású gázok (szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid, F-gázok, aeroszolok) molekulái viszonylag sokáig, a szén-dioxidé száz évnél is tovább a légkörben maradnak.

A fenti ábra a légkör szén-dioxid-szintjének emelkedését mutatja 2006 és 2014 között, nem egészen 9 év alatt, az évszakok átlagával kiigazítva.


A második ábra az 1950-es évek előtti évezredek - amelyek az utóbbi 3 jégkorszakot is magukban foglalják - szén-dioxid-szintjeit ábrázolja, a jégminták elemzései alapján.

Hány év mÉG?

9 év. Ennyi idő alatt nőtt 5%-kal, 380 ppm-ről 399,3 ppm-re a légkör szén-dioxid-telítettsége. Vajon hány év alatt érjük el a kritikus 450 ppm-et, ha "minden marad a régiben"? 12 év. Az időgrafikonon a gyorsuló ütemet látva vajon hány év alatt érjük el a kritikus 2 Celsius-fokot? 10, esetleg 20 év múlva? Ha minden marad a régiben. A döntéshozókra, úgy tűnik, hiába várunk - a 2020-ban lejáró kiotói szerződés utódjának szánt klímamegállapodást évek óta nem sikerül tető alá hozni.

*ppm = egymillióra jutó részecske.
1 ppm szén-dioxid azt jelenti, hogy a légkörben található
1 millió részecskéből egyetlenegy a szén-dioxid-részecske.