Egyre magasabb az átlaghőmérséklet

Minden idők legmelegebbje volt az idei március és 2015 első negyedéve - egyre nő a melegrekordok gyakorisága, a változás oka egyértelműen a globális felmelegedés. Amíg az ember nem tesz semmit, addig a felmelegedés nem fog megállni.

Visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el bolygónkon, ha a felmelegedés eléri a 2 Celsius-fokot az ipari forradalom előtti átlaghőmérséklethez képest - közölte az MTI-vel Bartholy Judit, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológia tanszékének vezetője. Az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) 2015. április 24-én közzétett jelentése alapján minden idők legmelegebbje volt az idei március és 2015 első negyedéve.

2 Celsius-fok a visszafordíthatóság határa

Bartholy Judit klímakutató szerint, ha pusztán egyetlen egy rekordról lenne szó, az nem lenne akkora jelentőségű, hiszen a rekordértékek időről időre megdőlnek, ám az utóbbi évtizedekben egymás után nagyon sok új rekordot mértek.

A magyar klímakutató rámutatott, hogy a 135 éves globális meteorológiai mérések idősorából emelkedik ki az utóbbi évek időszaka, és nemcsak néhány tized fokkal, hanem akár 1 Celsius-fokot meghaladó mértékben is. Noha Európa mediterrán térségében - Spanyolországban, Olaszországban - találhatók olyan hűvösebb területek, ahol nem dőltek meg az első negyedévben a melegrekordok, a Skandináv-félszigeten, Észak-Európa sok területén óriási értékeket mértek, nem tizedfokokkal, hanem 1,5-1,8 Celsius-fokkal volt melegebb a 20. század átlagánál - fejtette ki a kutató.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) utolsó, 2014-ben kiadott jelentése is kiemeli, hogy az elmúlt 20-30 évben szinte minden évben megdőlt a melegrekord. A sarkvidéki jégsapkák olvadása közismert, ez különösen az Északi-sarkra vonatkozik, most azonban a Déli-sarkvidék jegének olvadása is rekordot döntött - részletezte a klimatológus. „Átlagértékekről beszélünk, ezek változása önmagában is elég aggasztó, ha azonban a szélső értékek változását nézzük, vagyis többek közt a rekordmeleget, akkor azt látjuk, hogy ezek változása még nagyobb ütemű, mint az átlagértékeké. A két jelenség együtt már igen aggasztó" - hangsúlyozza Bartholy professzor.

A professzor szerint mára vitathatatlan, hogy a melegedés hátterében legnagyobb részt emberi tevékenység áll, nem természeti tényezők, az IPCC-jelentés szerint is az antropogén eredetű melegedés dominál. Ennek fő oka az üvegházhatású gázok növekvő mértékű kibocsátása. Ez azt jelenti, hogy amíg az ember nem tesz semmit, addig a felmelegedés nem fog megállni.

„Jelenleg nincs új megállapodás a kibocsátás csökkentéséről, a kiotói egyezmény lejárt, ugyan valamelyest meghosszabbították, de nem a kiotói 5-6%-os, hanem 50-60%-os csökkentésre lenne szükség. (Ehhez képest "Globálisan mintegy 45%-kal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás 1992 és 2010 között." - A világ helyzete 2013)

Abban konszenzus van, hogy a visszafordíthatóság határa az ipari forradalom előtti átlaghőmérséklethez képest a 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedés. Ekkor valószínűleg már olyan jelentős fizikai folyamatok indulnak el, amelyek vissza nem fordítható változásokhoz vezethetnek" - összegezte a tudós.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Visszafordíthatatlan a felmelegedés!

Nullára kellene csökkenteni a szénkibocsátást 2100-ig

Mit tehetsz - heti kihívások

Húsmentes világnap a 45. Föld napján

Hagyjuk a földben

Éghajlatváltozás