Karácsony hús nélkül?

Tudtad, hogy a lengyeleknél hús helyett halas a hagyományos karácsonyi menü? Igaz, legalább 12 fogásos. Ha náluk bevált, miért ne kísérleteznénk mi is? Ünnepi menü ínyenc környezetvédőknek.

Helyi idényterményekből a zöldséges fogások egyszerűbben, gyorsabban elkészíthetők, mint a húsosak, és nem kevésbé ünnepiek! Több időnk marad az ünnepre. Még nem késtünk le áttervezni a menüt - egészen 23-án délelőttig nyitva tartanak a piacok.

A lengyeleknél karácsonykor tarol a cékla, a gomba, a káposzta, no meg a ponty, édességként a mák és az alma. Kezdjük mi is a céklával. Csodás a színe, pikáns az íze - tökéletes kalóriaszegény téli csemege. Aztán jöhet a melengető színű sütőtök, meg a karácsonykor elhagyhatatlan dió, alma, mák. Három menü, igaz, egyik sem 12 fogásos, ám vacsorára bőven elég.

Céklaleves
Diófasírt és kuszkusz, pikáns hagymalekvárral
Tökpite, sült alma dióval, szilvával

Narancsos tökleves v. sárgarépaleves
Rántott zeller korianderes sült krumplival,
nyers céklasalátával v. tökkörettel
Almás-mákos szelet, bögrés biosüti

Vöröskáposzta-leves v. almás hagymaleves
Zöldséges briós pikáns zöldségkrémmel
Céklatorta, csokidió v. tök édes

Szóba jöhet még gesztenyekrémleves, csicserifasírt, narancsos káposztasaláta, almás-diós sárgarépa-saláta, köret és saláta sült céklából, zöldségkrémek, gomba-curry, gombavadas, biosüti, borított almás, no és a diós, mákos beigli.

Kísérletezzünk bátran. A változatosság gyönyörködtet.

Piros almát az asztalra

Varietas delectat. A karácsonyi asztalról nem hiányozhat a dió, az alma és a mák.

A dió ősi Krisztus-jelkép: amint a dióbél a héjában, úgy rejtőzködött a Kisded anyja méhében, majd sziklasírjában, hogy végül az emberek karácsonyi üdvössége, húsvéti eledele és öröme lehessen.

Az alma a diónál is jellegzetesebb gyümölcse a karácsonyi asztalnak. Az alma az élet, a tudás fájának gyümölcse, a szerelem, Isten hozzánk való szerelmének jelképe, amelyhez szintén számos szokás és hiedelem fűződik. Karácsony estéjén a gazda egy szép piros almát annyi részre szel, hogy minden családtagnak jusson belőle: így a család az alma erejével együtt marad.

A mák (apró szemeivel) a gazdagság, bőség, végtelenség, ajándékozás jelképe, ezért édesíti évről évre a karácsonyt mákosguba, mákos beigli vagy kalács.

Békés, boldog ünnepeket!

Forrás: FNA/HMH

Kapcsolódó cikkek

A húsfogyasztás egyre nagyobb teher a Földnek

Étrend és éghajlat

Miért éhezel? Ehetnél jót is

5 trendi étel, ami tönkreteszi a környezetet

Kevesebb hússal több kiló fogy

Túlsúlyban vezetünk

Mennyi a víz egy nagy adag steakben?

Mennyi kolbászt, virslit egyek?