Élj műanyag nélkül – könnyebb, mint hinnéd I.

Persze lehetetlen teljesen megszabadulni tőle, de néhány könnyen betartható tipp megfogadásával a mennyiségét igenis felezheted. Nem kell mindjárt ökohőssé válni, elég hetente egy újabb és újabb javaslatot kipróbálni, és kitartóan addig csinálni, amíg egymás után mindegyik észrevétlenül napi rutinná válik. Olcsóbb a tartós. A műanyag már nem menő.

Tudtad, hogy a mai napig létezik valahol az út menti árokban, az erdő szélén, egy faágon fennakadva, a patakokban, az óceánban vagy egy szemétlerakóban minden egyes műanyag, amit valaha használtál, legyen az szatyor, palack, szívószál vagy játék, csomagolás?

6,9 milliárd tonna – már ennyi műanyag hulladék szennyezi földi környezetünket, és a táplálékláncon át lassan visszakerül tányérunkra, poharunkba és szervezetünkbe.

Ne hagyjuk, hogy így legyen! Visszaszámlálás indul – tűnjön el a műanyag szemét az 50. Föld napjáig, 2020-ig. Van rá esély, ha mindenki változtat. Ne várj másra, kezd ma!

1. Kerüld a legkárosabb hármat

Ha megnézed a műanyag dobozok, flaskák alját, azon számokat láthatsz (1-től 7-ig) egy háromszög alakú „körbe nyílban". A legkárosabb három közülük:

#3polivinil-klorid/PVC. Különösen mérgező műanyag, olyan veszélyes adalékanyagokat tartalmaz, mint az ólom, a ftalátok, elégetése pedig aggasztó mennyiségű dioxin kibocsátásával is jár. Márpedig PVC lehet a műanyag csomagolás, a majonéz, az olaj, a mogyoróvaj flakonja és sokféle gyerekjáték.

#6 – polisztirol (habdoboz) PS. Az etilbenzolból előállított sztirol összetevő károsan hat az agyra és az idegrendszerre, mégis használják azt polisztirolhabként, eldobandó tálakként, elvihető ételek csomagolásaként, műanyag evőeszközként.

#7 – polikarbonát/egyéb. Biszfenol A (BPA) összetevője hormonkárosító. Előfordulhat fém konzervdobozok belső felületi bevonatában, étel- és italtároló műanyagokban (pl. cumisüvegek, palackok, ételhordók, műanyag tányérok, mikróba használt edények, vízvezeték csövek stb.)

2. Ételed vidd műanyagmentesben

Felejtsd el a műanyag dobozokat, ételtartókat. Uzsonnádat, ebédedet csomagold mosható rozsdamentes acél, fém ételhordóba, textil szendvicszacskóba, pamutszalvétába, üvegbe, fa ételdobozba stb.

3. Ne igyál palackos vizet

Mindig legyen nálad újratölthető italos kulacs, üveg vagy bögre, bárhova mész. Ne hidd, hogy a palackos mindig jobb, mint a csapvíz. Gyakran rejt tisztított csapvizet, ráadásul nagyon drága, a szennyező palackról nem is beszélve - rengeteg energiát, vizet és nyersanyagot emészt fel gyártása, szállítása, a hulladék eltüntetése, és csak a kis részét hasznosítják újra.

4. Italod elvitelre is a sajátodba töltesd

Akkor is saját termoszodba/palackodba/bögrédbe kérd az italodat (kávét, teát, gyümölcslét stb.), ha elvitelre kéred. Az eldobható kávéspoharak látszólag papírból készülnek, de a felületüket rendszerint polietilén réteg védi. Nem szólva a keverőpálcikákról, a papírpohár-fedelekről - ez is mind műanyag, ám ha a saját termoszunkat visszük, nem lesz szükségünk rájuk.

5. Mondj nemet a szívószálra

Felesleges pazarlás öt perc élvezetért. Ne használj műanyag szívószálat, étteremben se. Soha nem bomlik le teljesen. Ha nem tudsz lemondani róla, használj tartós, elmosható fém vagy üveg szívószálat.

6. Ételt is a sajátodba kérj elvitelre

Ha étteremben rendelsz elvitelre, akkor is legyen nálad saját (fém)doboz, sőt akkor is jól jöhet, ha ott fogyasztasz, mert a maradéknak is jobb, mint a műanyag, eldobandó #6 polisztirol habdobozos csomagolás.

Ételhordóból se használj műanyagot, és figyelj rá, hogy az étkezdéből mindig a saját fém ételhordódba tegyék az ebéded.

7. A nejlonszatyor már nem menő

Bár már sok helyen pénzbe kerül, mégis sokan veszik, pedig egyetlen egy műanyag zacskó 500 év alatt bomlik darabjaira, nem véletlenül tiltják használatát már jó néhány országban, városban. Vásárolj vagy varrj egyedi tartós vászonszatyrot, amit bármikor kimoshatsz. Mindig legyen nálad.

Folytatás - következik újabb 7 tipp.

Forrás: FNA/treehugger

Kapcsolódó cikkek

Nem mindegy, miből eszünk, iszunk

10 sokkoló tény a műanyagról

Egyszer se vedd, ne fogadd el

Kínának már nem kell a szemetünk

Műanyag: a tengerek réme – film

Műanyag bolygó – film

Minek a szemetes, ha nincs szemét

Mit tehetsz még – heti kihívások