A múlt mutatja a jelent – és a melegebb jövőt

A klímaváltozásról szóló előrejelzéseket, a 2,5-3 Celsius-fokos felmelegedést egyértelműen alátámasztja az évmilliókkal ezelőtti éghajlat, amikor ugyanannyi üvegházgáz volt a légkörben, mint napjainkban – derül ki a Nature-ben megjelent legújabb kutatási eredményekből.

Egy brit és ausztrál szakemberekből álló kutatócsoport a világon elsőként térképezte fel részletesen a nagyjából 3 millió évvel ezelőtti késő pliocén korszak légköri szén-dioxid-koncentrációjának változásait. Akkoriban az atmoszférikus hőmérséklet néhány Celsius-fokkal haladta meg a jelenlegit.

A kutatók annak felbecsülésére használták az új adatokat, hogy a jelenlegi éghajlat miként fog reagálni a gyors ütemben növekvő szén-dioxid-szintre.

Jön az új kőkorszak

Eelco Rohling, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) professzora, a tanulmány társszerzője szerint az eredmények igazolják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) egy melegebb világra vonatkozó előrejelzéseit és több méternyi tengerszint-emelkedést jeleznek.


"Több adatra volt szükségünk a melegebb periódusokra vonatkozóan, és most végre megkaptuk őket" - magyarázta a szakember. Rohling szerint "a pliocénhoz hasonló éghajlat felé közelítünk, ami nagyjából 2,5-3 Celsius-fokos melegedést jelent. Az aggasztó részlet az, hogy a pliocén kori tengerszint legalább 9 méterrel volt magasabb a jelenleginél, ahogy az korábbi tanulmányokból már kiderült.

A mostani vizsgálat szerint a modern kori éghajlat ugyanolyan érzékeny a légköri szén-dioxid-változásra, mint a pliocén kori volt. Ezért a jégtakarók visszahúzódása és a tengerszint-emelkedés tovább folytatódik a következő évszázadokban". (A kutatások szerint 2100-ig várhatóan 0,9-1,8 méterrel emelkedik.)

A pliocén korban nagyjából 350-450 ppm (milliomod térfogatrész, azaz a légkör egymillió gázmolekulája közül ennyi) volt a szén-dioxid légköri koncentrációja, hasonlóan az elmúlt években tapasztalt értékhez. (2014-ben elértük a 400 ppm-et!)

A hatás több százezer évig tart

A szén-dioxid-szint és a klíma kapcsolatának tanulmányozásával a kutatók fel tudták mérni, hogy a légkör miként reagál az üvegházhatású gáz mennyiségének növekedésére, és arra is választ kaptak, hogy hosszú távon milyen hatása lehet ennek.

A Föld jelenleg még alkalmazkodik az emberi tevékenység okozta gyors ütemű szén-dioxid-növekedéshez a tanulmány másik vezető kutatója, a Southampton Egyetemen dolgozó Gavin Foster szerint. Ám ha marad a jelenlegi légköri szén-dioxid-mennyiség – semmi sem utal arra, hogy látva a veszélyt az emberiség csökkentené a gázkibocsátást –, akkor 2100-ig az IPCC előrejelzésével összhangban több fokkal növekszik a globális átlaghőmérséklet és tovább emelkedik a tengerszint. Azaz hamarosan ott tartunk, ahol 2-3 millió évvel ezelőtt tartott a Föld. És a folyamat nem áll le.

"Ez egy évszázadokon keresztül tartó játék, amely nem fog leállni 2100-ban" - mondta Rohling, hozzátéve, hogy a Földnek akár 200 000-300 000 évébe is telhet, hogy "feltakarítsa az általunk kibocsátott szén-dioxidot".

A kutatócsoport az óceánfenéken lévő mikrofosszíliák bórszintjének tanulmányozása révén tudta részletesen leírni a pliocén kori szén-dioxid-ingadozásokat. Az óceán savasságának változása ugyanis befolyásolja a különböző tengeri organizmusok mészvázában felhalmozódó bór izotópok arányát.

Ha valaki végre tenne valamit... Föld napi klímakúra?

Forrás: MTI