Változtatni kell!

A Növekedés határai c. tanulmány társszerzőjeként ismertté vált amerikai tudós, Dennis Meadows véleménye nem sokat változott a Római Klub 1972-es jelentése óta. "Fenntartható növekedés nem lehetséges, ... húsz év alatt többet fog változni a világ, mint az elmúlt száz esztendőben, ezt biztosra veszem." - jelentette ki 2012-ben a HVG-nek adott interjújában.

HVG: A világ a vesztébe rohan, ha így folytatódnak a dolgok - évtizedek óta ezt szemlélteti előadásain, hangoztatja írásaiban. A mostani gazdasági válság miatt - minden figyelmeztetése ellenére - megint csak a rövid távú problémák megoldása kerül előtérbe.

DM: Elképesztően instabil a mai pénzügyi rendszer, és amíg ez így marad, a válság sem múlik el. A nemzetközi tőzsdéken 4 ezer milliárd dollár forog egyetlen nap alatt, ez az USA negyedéves GDP-je. Húsz éve a tőzsdei forgalomnak legfeljebb az egyharmada volt spekulatív ügylet, a nagyobbik hányad mögött volt tényleges árumozgás. Mára a spekuláció aránya 97 százalékos lett, és az üzletek másodpercek alatt végbemennek. Jó lenne megváltoztatni ezt a rendszert, mielőtt az változtat meg minket - ahogy napjaink valutaválságában tapasztaljuk.

HVG: Lester Brown, aki 1984-től 2001-ig évről évre szerkesztette A világ helyzete című környezeti körképet, egy ízben azt fejtegette a HVG-nek, hogy szerinte csak egy nagy katasztrófa ébreszti majd rá az amerikaiakat: változtatniuk kell megszokott életmódjukon. Mondjuk, ha három egymást követő pusztító aszály után elfogy a takarmány, le kell vágni a marhákat, húshiány lép fel, kevés lesz a hamburger.

DM: Egyetértek Lesterrel. A történelemben nem szokott előfordulni, hogy az emberek komoly erőfeszítéseket tegyenek a katasztrófák elkerülésére. megvárják, amíg bekövetkezik, és utána mondogatják, hogy "istenem, mindent el kell követnünk, hogy hasonló eset többé ne fordulhasson elő".

HVG: Létezik-e ön szerint olyan növekedés, amely hosszú távon fenntartható?

DM: Fenntartható növekedés nem lehetséges, az nem megy, hogy több ember, több termék, és mindez harmóniában a természettel. Ilyesmire nincs példa. Ha ez lehetséges lenne, nem nőne a szén-dioxid-kibocsátás, hanem csökkennie kellene. Tudjuk, hogy ez nem így van. Sokat beszélnek a zöld gazdaságról is - én azt tapasztalom, hogy inkább egyszerűen csak gazdaság, miközben zöldeket beszélnek.

HVG: Érzése szerint merre halad az ön figyelmeztetéseire nagyrészt érzéketlen világ? Milyen változásokra számít a következő évtizedben?

DM: Nem vagyok jós, csak annyit feltételezek, hogy ma még mások által sem sejtett politikai, gazdasági változások lesznek. Húsz év alatt többet fog változni a világ, mint az elmúlt száz esztendőben, ezt biztosra veszem. Azt sem állíthatjuk, hogy a demokratikus intézmények ugyanilyenek maradnak, elvégre Amerika már ma is más, mint húsz éve volt, és teljesen eltér az önök demokratikus berendezkedésétől vagy például a skandináv modelltől. Sőt léteznek jól működő diktatúrák is, mint amilyen a szingapúri. A globális problémákkal - a szegénységgel, a klímaváltozással, a nyersanyagforrások szűkülésével - egyik társadalmi rendszer sem tudott megbirkózni. De a politika csak rövid távon képes elfedni azokat a feszültségeket, amelyek az ember és környezete között kialakulnak. Hosszú távon a fizika nyer, az ő törvényszerűségei érvényesülnek.

(Forrás: HVG Plusz Fenntartható Fejlődés 2012, Sz. G. interjúja.)