Tudod, hogy mit eszel?

Vajon mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy mit eszünk? A kérdésre címketeszttel keressük a választ - hétről hétre bővítjük címkegyűjteményünket egy-egy népszerű élelmiszer címkéjével. Olyanokéval, amelyeket a leggyakrabban látunk a pénztáraknál sorban állva a bevásárlókosarakban.

Az utóbbi 50 évben étkezési szokásaink többet változtak, mint korábban évezredek alatt. Étrendünk átlag 75%-a előre feldolgozott kész vagy félkész termék, azaz nyilvánvaló, hogy étrendünknek csak a 25%-a friss zöldség, gyümölcs, friss alapanyagokból frissen készített étel. Ez a nem éppen ideális arány minőségi éhezéshez vezethet, és elhízáshoz. Tudjuk, hogy mit eszünk?

A modern élelmiszeripar számára a fő szempont a gazdaságosság, vagyis minél olcsóbb alapanyagból minél gyorsabban előállítani a minél tovább eltartható termékeket. Ehhez több ezer adalékanyag és aroma felhasználását engedélyezik világszerte. Az adalékanyagok hatásait a huszadik század elején kezdték vizsgálni: az általános rossz közérzettől az immunrendszer gyengítéséig, az allergiáktól a rákig, a hiperaktivitástól az örökítő anyag károsításáig számos lehetséges hatásra mutattak rá azóta.

Az E-számmal is jelzett adalékanyagok közül jelenleg 320-féle engedélyezett az unióban. A közel 7000-féle aromaanyagnak nincs E-száma. Évente mintegy 170 000 tonna mesterséges aromát használ fel az élelmiszeripar csak az Európai Unióban. A kizárólag az ízlelőbimbókra ható (és fogyasztásra ösztönző) ízfokozó nátrium-glutamátból évi 95 000 tonna fogy világszerte. Boraromából is több százezer tonna, pedig 4 g elég 100 liter borhoz. A friss kenyérillat titka, a fehérkenyérhéj-aroma felhasználása is nő. A világ epertermelése az elfogyasztott eperízű készítmények töredékére lenne csak elég, ennek ellenére minden második joghurt eperízű. A feldolgozott élelmiszerek 60%-ában jelen van a szója, vagyis ily módon szinte nap mint nap esszük. Tudjuk, hogy mit eszünk?

Magyarországon 1996 óta az alapanyagok mellett minden felhasznált élelmiszer-adalékot is fel kell tüntetni az élelmiszerek címkéjén vagy a csomagoláson. A felsorolás sorrendje a csökkenő mennyiséget jelzi.

1. Találd ki, milyen élelmiszert jelöl e heti címkénk?

(Megfejtés: bécsi virsli)

2. Találd ki, milyen élelmiszert jelöl e heti címkénk?

 





Az összetevők felsorolása előtt még szerepel ez a mondat is a termékcímkén: Fenil-analin forrást tartalmaz. Nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású.

(Megfejtés: cukormentes rágógumi)

3. Találd ki, milyen élelmiszert jelöl e heti címkénk?

...nátrium-metabiszulfit.

(Megfejtés: Albert keksz)

4. Találd ki, milyen élelmiszert jelöl e heti címkénk?

(Megfejtés: paprikás chips)

5. Találd ki, milyen élelmiszert jelöl e heti címkénk?

Összetevők: víz, cukor, szén-dioxid (min. 3,0 g/l); savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-citrátok; aroma: koffein (32 mg/100 ml); aroma; színezék: ammóniás karamell; vitaminok: B3-, B5-, B6-, B2-, B-12-vitamin; glükuronolakton; inozitol.

(Megfejtés: tutti-frutti ízű energiaital)

Gratulálunk a megfejtőnek: Simon-Kern Méhészet

6. Találd ki, milyen élelmiszert jelöl...

(Megfejtés: Túró Rudi)

7. Találd ki, milyen élelmiszert jelöl...

Összetevők: búzaliszt, cukor, növényi zsírok (pálma, pálmamag, kókusz változó arányban),glukózszirup, zsírszegény kakaópor (4%), térfogatnövelő szerek (ammónium-hidrogén-karbonát, nátrium-hidrogén-karbonát), étkezési só, sovány tejpor, tejsavó-készítmény, savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-karbonát). Nyomokban szóját, szulfitokat, tojást, dióféléket tartalmazhat.

(Megfejtés: ...)

 

8. Találd ki, milyen élelmiszert jelöl...

...(kép hamarosan)

 

Egészségünket, környezetünket egyaránt kíméljük, ha teljes értékűen táplálkozunk. Ez abban különbözik a szokásos vegyes étrendtől, hogy kerüli az élelmiszerek túlzott feldolgozottságát, a sokféle adalékanyagot étrendjében. A változatos, friss alapanyagokból, idényterményekből összeállított étrendből kevesebb is elég.

Ötletek, receptek: húsmentes hétfő és Hétköznapi kalauz

A húsmentes hétfő mozgalom támogatója: