Szennyvíztenger

Csak kezeletlen szennyvízből évente 3,78 milliárd liter ömlik a tengerekbe a hatalmas üdülőhajókról – a 16 vezető túrahajó-üzemeltető cég adatait elemző Föld Barátai környezetvédő világszervezet jelentése szerint.

A sokkoló számadat a 2014 Cruise Ship Report Card jelentésből származik, amelyben a Föld Barátai környezetvédő világszervezet elemzői a tengeri túráztatással foglalkozó 16 legnagyobb vállalat 167 turistahajójának olyan adatait vették alapul, amelyeket azok bejelentettek az amerikai állami szerveknek. A főként a Karibi-szigeteken és egyéb egzotikus tájakon utaztató 16 céget számba vevő statisztika azonban nem terjed ki a világ más tájain bejegyzett, vagy kisebb vállalkozások hajóira.

Hullámzó szenny

Évente 10 millió tonna hulladék kerül az óceánokba, ennek 20%-a származik a hajókról. Amint a zöldek kutakodásából kiderül, a turisztikai vállalatok az utóbbi években már több lépést tettek hajóik környezetbarátabbá alakítására, s a környezeti terhelés mérséklésére. A szennyvízkérdés azonban az esetek többségében kivételt képez ez alól. A tengeri turistahajóknak csak a 40%-a alkalmaz valamilyen szennyvíztisztítási eljárást a hajón belül, mielőtt szennyvizét az óceánba engedi. Ám ezek többsége is régi, elavult technológia.

A cégek gondatlanságának egyik oka, hogy a hajók javarészt a „senki földjén" hajóznak. Az amerikai jogrend például mindössze a parttól számított 3 mérföldes (4,8 kilométeres) körzetben követeli meg és ellenőrzi, hogy a hajók ne szennyezzék az élővizeket. Azon túl már mindenki önszorgalomból oldja meg a tisztítást, ha akarja.

3000 ember = naponta 80 000 liter

A tengeri hajóutak utasainak száma már az ezredfordulón elérte az évi 9 milliót. Az utasok többsége nem is gondol rá, hogy legkevesebb egyhetes hajóútjával jobban veszélyezteti a környezetet és az emberi egészséget, mint ha az utazás más módját választotta volna. Az EPA szerint egy átlagos üzemelésű nagyobb turistahajó több kén-dioxidot bocsát ki, mint 13 millió autó, és több mikroméretű szennyezővel teli kormot, mint 1 millió autó. Naponta!

Az út során elégetett nagy mennyiségű üzemanyag szennyezi a légkört és ezzel veszélyezteti az egészséget, valamint a hajókon naponta keletkező mindenféle (veszélyes) hulladék, szennyvíz sem maradhat a fedélzeten. Márpedig sok keletkezik, mert a turisták élvezik a teljes kiszolgálást. Medencét, masszázst, éttermet, golfpályát, és időnként az orvosi rendelőt is. Törülközők, krémek, gyógyszerek, tisztítószerek, ételhulladék, szennyvíz. Nyaralnak. Emeletes zárt városban. Fogyasztanak.

Egy 3000 utast szállító hajó átlag közel 80 000 liter szennyvizet termel. Méghozzá naponta! Ezzel akár 10 tehetősebb család magán-úszómedencéjét is fel lehetne tölteni.


Az újabb hajók gyakran már 8000 fősek, ezért szennyvíztermelésük napi mennyisége ennél nyilvánvalóan tetemesebb. Ehhez elég csak látni ezeket a 10-12 emeletes hatalmas úszó városokat – amikor egy ilyen hajó kiköt például az olaszországi Velencében, eltörpülnek mellette a néhány szintes történelmi épületek.

2009 óta követik

A Föld Barátai szervezet évek óta nyomon követi a turistahajók környezeti hatását az élővizekre. A zöldszervezet vezetősége örvendetesnek találta, hogy idén első alkalommal állt készséggel rendelkezésre a vizsgálathoz mind a 16 vezető túrahajó-üzemeltető cég. A szennyvízkezelésért a vizsgált vállalatok közül egyedül a Disney Cruise Lines turisztikai hajózási cég kapott kiváló minősítést.