Marhák. Fogyasztók. Klíma

Egyre több haszonállatot tartunk. Az állattenyésztés ma már több felmelegedést okozó gázt termel, mint a közlekedés. A héten az ENSZ New York-i klímatárgyalásain a húsmentes hétfő is szóba került. Még a húst igencsak kedvelő sztárszakács, Jamie Oliver is az ügy mellé állt.

A világ hústermelése több mint kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a Föld népessége. A hústermelés a FAO jelentése szerint 18%-kal, míg a World Bank környezeti szakértői szerint 50%-kal járul hozzá a globális felmelegedéshez. Az állatokra kötözött metánzsák ezen nem sokat segít.

A hústermelés esetében az üvegházgázok zöme a tenyésztés során keletkezik. A kérődző állatok lassú emésztésük miatt különösen sok metángázt bocsátanak ki - egy legelésző tehén naponta 500-900 litert. A metán 23-szor erősebben melegíti a klímát, mint a szén-dioxid. A trágyából is kerül metán és dinitrogén-oxid a légkörbe, ez utóbbi a klímát a szén-dioxidnál közel 300-szor jobban melegíti, de a takarmánynövények termesztése is üvegházgáz-kibocsátással jár, különösen ha az emiatt kivágott esőerdők helyén termesztik azokat. Az ammónia, a nagyüzemi baromfitartás mellékterméke pedig jelentősen hozzájárul a savas esők kialakulásához.

A marhahús előállítása több mint 2-szer annyi környezetterheléssel jár, mint ugyanannyi sertéshús és 4-szer többel, mint ugyanannyi baromfihús előállítása, a zöldségek termesztésénél pedig 13-szor több szennyezéssel jár ugyanannyi marhahús előállítása.

Azonban a világ baromfi- és sertéshús-termelése jóval nagyobb mértékben nő, mint a kérődzőké – a világ 308 millió tonnás hústermelésének 72%-a volt baromfi- és sertéshús, és csak a 28%-a származott kérődzők húsából 2013-ban a FAO (Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet) adatai szerint.

A szárnyasokhoz viszonyítva ugyan kisebb mértékben, de az utóbbi évtizedekben világszerte folyamatosan nő a kérődzők száma is többek között a számos országban népszerű steak, a hamburgerek növekvő fogyasztása miatt, sőt 2011 óta a magyar szürkemarha- és bivalyállomány (gazdasági és legelő-karbantartási okok miatt) is folyamatosan gyarapszik. A kutatók aggódnak a növekvő számú kérődzők metánkibocsátása miatt, ezért az állatokra erősített tartályokkal mérik a gáz mennyiségét többek között a steakhúst kedvelő Argentínában. Ausztráliában meg a birkák kérődznek műanyagba burkolva.

Szegény állatokat zaklatjuk színpompás metán hátizsákkal, mert aggódunk, hogy túl sok metánt termelnek. Mennyivel állatbarátabb és egyszerűbb lenne kevesebb állatot tartani. A melegedő éghajlatról nem is beszélve. Ez csak úgy lehetséges, ha kevesebb húst, állati fehérjét eszünk. Ha kevesebbet veszünk, nem éri meg túl sokat termelni.

Nem könnyű változtatni, de több szempontból is megéri. Az üzletek túlkínálata, a százféle felvágott, kolbász, májkrém, szalonna, túró, sajt és mindenféle állati termék választéka fogyasztásra ösztönzi azt is, aki aznap épp nem akart ilyesmit vásárolni. Egyszerűbb egy olcsó (és vélhetően csekély tápértékű) virslit megsütni, mint csicserifasírtot sütni vagy diós cukkinikrémet készíteni vacsorára. Pedig csak egyszer kellene kipróbálni. Mindegyik sokkal finomabb és táplálóbb, mint a virsli, és egyáltalán nem drágább, sőt.

A húsmentes nap nemcsak környezeti, hanem egészségi szempontból is előnyökkel járna. A túlzott húsfogyasztás hozzájárul az elhízáshoz, ami növeli a szív és érrendszeri, mozgásszervi megbetegedések esélyét. Az egészségügy sokba kerül. Az elhízott vagy túlsúlyos betegek ellátásának költsége világszerte nő, és ma már Magyarországon is elérheti évente a 300 milliárd forintot, az egészségügyi közkiadások 15-18%-át, azaz a GDP 1%-át.

Az „egyél kevesebb húst” kampánnyal nemcsak kevesebbet kellene költeni egészségügyre, hanem jelentős mértékben, 10-14%-kal csökkenthető lenne az üvegházgáz-kibocsátás. Ha pedig a húsmentes hétfőt az élelmiszer-pazarlást csökkentő napok követnék, azzal újabb 8-17%-kal lehetne mérsékelni az üvegházgáz-kibocsátást Koncz Péter ökológus szerint.

Tarts húsmentes "hétfőt" hetente 3-szor. A jutalom: jobb egészség, nagyobb teherbírás, kisebb ökolábnyom. Beszerző helyeket, ötleteket, recepteket itt találsz: www.husmenteshetfo.hu

 

A magyar húsmentes hétfő mozgalom támogatói: