40 éve egyre melegebb

Nálunk ugyan a június közepi, végi hőségriadóig esős, viharos volt a hónap, globálisan viszont megint havi melegrekord dőlt, zsinórban a 14. – és ezzel 2016 első féléve elnyerte az eddigi legmelegebb félév címet. Gyorsul a felmelegedés?

Zsinórban 14. hónapja dőlnek meg a havi globális melegrekordok – ez a leghosszabb ilyen időszak a mérések 137 éves kezdete óta az amerikai Országos Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint.

2016 júniusában 0,90 Celsius-fokkal volt melegebb minden eddigi júniusnál a szárazföldek és óceánok felszínén mért globális havi átlaghőmérséklet, különösen a földfelszínen mértek rekordmeleget – ez esetben a globális havi átlag +1,24 Celsius-fokkal volt minden eddig mértnél melegebb.

Egyébként legutóbb 1976-ban, 40 évvel ezelőtt volt átlag alatti a június havi globális átlaghőmérséklet a Földön, akkor is csak -0,07 Celsius-fokkal.

Az idei hat egymást követő rekordmeleg hónappal 2016 első féléve számít az eddig legmelegebbnek, +0,2 fokkal megelőzve 2015 első felének eddigi rekordját.

Pontosan +1,05 Celsius-fokkal volt melegebb 2016 első féléve, a szárazföldek felszínén mért +1,76 fokos félévi átlag pedig már a kritikus 2 fokot közelíti, amelynek elkerülésére született megállapodás a 2015. decemberi párizsi klímacsúcson.

A 12 legmelegebb tengerfelszíni hőmérsékletet szintén az elmúlt 12 hónapban jegyezték fel.

Az Északi-sark tengeri jege is zsugorodik, 1979 óta most mérték a legkisebb kiterjedését - ami 11,4%-kal volt kisebb az 1981-2010 közötti átlagnál. A Déli-sark tengeri jegének kiterjedése évtizedenként átlag 1,7%-kal zsugorodik a NOAA adatai szerint.

Gyorsul a melegedés. Kérdés, hogy lesz-e megtorpanás, lesznek-e még hűvösebb időszakok. Nem véletlen, hogy az idei davosi Világgazdasági Fórumon a klímaváltozást tartották súlyossága szerint az első öt kockázati tényező közt a legnagyobb kihívásnak a világ vezető döntéshozói.

Forrás: NOAA

Kapcsolódó cikkek

Forró évünk lesz

Amit kevesen tudnak a felmelegedésről

Nullára kellene csökkenteni a kibocsátást 2100-ig

Mit tehetsz Te? - heti kihívások