Kifizetődő lenne 1,5 fokon korlátozni a felmelegedést

Egyrészt a 1,5 fokos korlátozás megmentené a Földön élő növény- és állatfajok jelentős többségét, másrészt élénkítené a világgazdaságot, mert elejét venné több tízmilliárd dollárnyi klímakárnak. A világ 3%-kal gazdagabb lenne +1,5 fokkal, míg +3 fok 10%-os gyengüléssel járna – és most ez utóbbi felé tartunk.

A világ 90%-ának előnyös lenne a felmelegedés 1,5 Celsius-fokos korlátozása, különösen az afrikai, ázsiai és latin-amerikai szegény nemzeteknek – állapították meg a Stanford Egyetem kutatói, - de a világ legnagyobb gazdaságainak, köztük az Egyesült Államoknak, Kínának és Japánnak szintén hasznára válna, ha sikerülne elérni a párizsi klímaegyezményben fő célként kitűzött 1,5 Celsius-fokos felmelegedést az iparosodás előtti időkhöz képest.

Oroszország, Kanada és az északi országok számára viszont gazdasági hátrányt jelenthet a felmelegedés szigorú korlátozása, mert az emelkedő hőmérséklet térségükben fellendítheti a mezőgazdasági termelést és az enyhébb idő kedvezne az életkor hosszabbodásának – olvasható a Nature c. tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.

A század végére a világ mintegy 3%-kal gazdagabb lenne a 1,5 Celsius-fokos cél elérésével – mondta Marshall Burke, a tanulmány vezető szerzője. A globális felmelegedés már most 1 Celsius-fok feletti, és 3 Celsius-fok felé tart, ez a trend több mint 10%-os GDP-gyengülést jelentene a felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozásának gazdasági hatásaihoz képest.

A Stanford Egyetem kutatói megvizsgálták, milyen hatással volt az államokra a hőmérséklet-növekedés 1960 és 2010 között, és ezeket a hatásokat kivetítették egy melegebb, szélsőségesebb időjárással szembenéző jövőre. Más kutatók azonban megkérdőjelezték módszereiket, mivel "nem valószínű, hogy a jövőbeni globális felmelegedés hatásait egyszerűen extrapolálni lehet".

A fajok többsége még túlélne +1,5 fokot

Már a 1,5 és 2 Celsius-fokos globális felmelegedés hatásai között is óriási a különbség, ez a fél fok sok-sok ún. billenőpontot rejt. Nemcsak a gazdasági károk jó része, hanem a növényeket és az állatokat fenyegető kockázatok fele és a rovarokat veszélyeztető hatások kétharmada is elkerülhető lenne, ha 2 Celsius-fok helyett 1,5 fokon sikerülne korlátozni a felmelegedést – ez leginkább a Dél-Afrikában, Amazóniában, Európában és Ausztráliában élő fajok javát szolgálná.

A rovarok különösen érzékenyek a klímaváltozásra. 2 Celsius-fok esetében a 31 ezer vizsgált rovarfaj 18%-a elveszítené földrajzi elterjedésének több mint felét. 1,5 foknál ez 6%-ra csökkenne" - magyarázta Rachel Warren professzor, a Science c. folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője. Márpedig a rovarok esetében kiemelten fontos a kockázatok csökkentése a beporzásában és az élelmiszerláncban betöltött létfontosságú szerepük miatt.

A maga nemében ez a legnagyobb szabású ilyen kutatás - mintegy 115 ezer fajt, köztük 31 ezer rovar-, 8000 madár-, 1700 emlős-, 1800 hüllő-, 1000 kétéltű- és 71 ezer növényfajt tanulmányoztak a Kelet-Angliai Egyetem és az ausztráliai James Cook Egyetem kutatói.

A globális felmelegedés a jelen állás szerint 3 Celsius-fok felé tart, még akkor is, ha az országok teljesítik szén-dioxid-kibocsátásuk vállalt nemzetközi kötelezettségeit, ez esetben a rovarok mintegy fele fogja elveszíteni élőhelye felét - tette hozzá Warren.

Forrás: Nature/Phys.org/MTI

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

2015, 2016 és 2017 volt eddig a három legmelegebb év

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?

A kritikus 6 fok – dokumentumfilm

Rekorddöntő kibocsátás – dől a dominó?

Özönvíz előtt – DiCaprio filmje

Az emberiség legnagyobb dilemmája

A rekord jégolvadás globális veszélyt jelent

Amit kevesen tudnak a felmelegedésről

Feszegetjük létünk határait