Kínai légszennyezés – aggasztó adatok

Az idén várhatóan 65%-kal több szén-dioxid kerül az atmoszférába, mint 1900-ban, mivel az idei kibocsátás év végére minden bizonnyal eléri a 40 milliárd tonnát. A legnagyobb szennyező Kína, ám a kínai kibocsátás mintegy 20%-a származik az EU-ba vagy az USA-ba szállított ruhák, bútorok, sőt napelemek gyártásából. A kihelyezett szennyezés minket is érint.

A világszerte levegőbe jutó szén-dioxid 29%-áért felelős Kína az idén az egy főre jutó kibocsátás terén is lehagyta az EU-t. Míg a világátlag fejenként 5 tonna, a Föld legnépesebb országában 7,2, az EU-ban pedig 6,8 tonna jut egy emberre. Így a jövőben Peking nem használhatja azt a korábban sokat hangoztatott érvet, amely szerint az országban viszonylag alacsony az egy főre jutó légszennyezés.

A nemzetközi hírű tudósok és kutatóintézetek részvételével kezdeményezett Global Carbon Project (GCP) adatai szerint az idén világszerte 36 milliárd tonna szén-dioxid jutott emberi forrásokból az atmoszférába, s az év végéig a kibocsátás várhatóan eléri a 40 milliárd tonnát. Így 65%-kal több szén-dioxid kerül az atmoszférába, mint 1900-ban. Az egy főre jutó légszennyezésben változatlanul az USA az első a maga 16,5 tonnás adatával, s ugyancsak az élmezőnyhöz tartozik Ausztrália.

A GCP ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Kína jelentős részben az európai és észak-amerikai fogyasztók kiszolgálása miatt szennyezi egyre erőteljesebben a légkört. „A kínai kibocsátás mintegy 20%-a származik az EU-ba vagy az USA-ba szállított ruhák, bútorok, sőt napelemek gyártásából. Ha az európai adatokat vizsgáljuk, legalább 30%-kal több jutna egy lakosra, ha beleszámolnánk azt a mennyiséget is, amely az Európában élők igényeinek kielégítését szolgálja" – nyilatkozta újságíróknak Corinne Le Quere, a Kelet-angliai Egyetem professzora.

A tudósok úgy számolják, hogy a levegőbe eregetett szén-dioxid összmennyisége nem haladhatja meg a 3200 milliárd tonnát, ha az emberiség meg akarja akadályozni, hogy az évszázad végéig 2 Celsius-foknál többel emelkedjen a Föld átlaghőmérséklete. „Már csak 1200 milliárd tonna hiányzik, s a statisztikákból arra lehet következtetni, hogy 30 éven belül eléri az emberiség a 3200 milliárd tonnás küszöböt" – állítja a GCP. A tudósok szerint ha folytatódik a jelenlegi trend, akkor az évszázad végére 6 Celsius-fokot emelkedik az átlaghőmérséklet.

Kína mellett India is komoly gondot okoz. Itt egy év alatt 5,1%-kal emelkedett a szén-dioxid-kibocsátás, s ha marad a jelenlegi trend, akkor 2019-ben ez az ország is utoléri az EU egy lakosára jutó légszennyezést. „Indiában azonban annyi a probléma, hogy nehéz őket megkérni arra, hogy nagyon figyeljenek oda a légszennyezésre" – vélekedett Robbie Andrew, a Norvég Nemzetközi Klíma- és Környezetvédelmi Kutatóintézet tudósa.

Forrás: HVG Hetilap, 2014. 10. 04.