Lausanne is húsmentes lesz

A városi tanács tagjai szinte egyhangúan megszavazták, hogy Lausanne iskoláiban bevezetik a heti egy húsmentes napot – és ez nagy szó, mert hozzávetőleg évi 1,3 millió adag ételről van szó, ennyi készül a város iskolai étkezdéinek és a napköziknek az ellátására.

Heti egy nap a rendőrörsön és a kulturális és közösségi eseményeknek helyet adó La Rama városi klubban is húsmentes lesz, nem csak a város iskoláiban.

A Lausanne-i Városi Tanács februárban tűzte napirendre a Zöld Párt javaslatát, hogy az iskolai menzák és napközik egyszer egy héten hagyják ki a húst a menüből.

A Zöldek más baloldali pártokkal szövetkezve már 2010 óta szorgalmazták a városi étkeztetés reformját az egészség és a környezet megőrzése érdekében. Isabelle Mayor, a Zöld Párt képviselője szerint a hús nélküli nap ötletét már akkoriban is sokan pártolták, ám az évek során elérték, hogy mára már alig akad ellenzője. „Ma már szinte egyhangúan kiállnak mellette, tanulók, tanárok egyaránt támagatják a húsfogyasztás csökkentését – tette hozzá. - Heti egy nap hús és hal nélkül nem foszt meg senkit semmitől – épp ellenkezőleg!"

A tanács a közeljövőben szeretne továbblépni, és a zölddiéta jótékony egészségi és környezeti hatását azzal is növelni, hogy az ételek hozzávalóinak 70%-a helyi termény legyen, amit olyan termelőktől szereznek be, akikről tudható, mit hol és hogyan termelnek.

Az még nem dőlt el, hogy Lausanne a húsmentes hétfőt vagy a hétnek egy másik napját választja, ám Oscar Tosato tanácstag szerint az már biztos, hogy szeptembertől heti egy nap húsmentes lesz a város iskoláiban, a rendőrörsön és a La Rama klubban.

Ősztől a svájci diákok már nemcsak tanulnak arról, hogy mit kellene tenni egészségük és a környezet védelme érdekében, hanem tesznek is érte. Minden héten.

Forrás: MFM

Kapcsolódó cikkek

Amerika sem marad le

Oxfordban menő a húsmentes hétfő

Változik a divat

Legalább felezd meg

Hétköznapi vega

Mennyit hagytál a tányérodon?

Étrend és éghajlat

Húsmentes hétfő az ENSZ-klímakonferencián

Clevelandben is húsmentes a hétfő

Oxford a húsmentes hétfőre szavazott

Friss hírek - húsmentesek