Lassul a Golf-áramlat

Évezredek óta nem tapasztalt mértékben lassul a Golf-áramlat. A meleg tengeráramlat lassulása jelentősen felgyorsult az elmúlt évtizedekben. Az áramlat meleg, sós vizet szállít északra az Atlanti-óceán felső rétegeiben és hidegebb vizet délre az óceán mélyén. A gyengülés oka a kutatók szerint a klímaváltozás lehet.

"Meglepő módon az Atlanti-óceán északi felének egy része lehűlt az elmúlt száz évben - a globális felmelegedés ellenére. A legtöbb számítógépes modell szerint a lehűlés erősödik" - fejtette ki Stefan Rahmstorf, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa.

Grönlandtól északra a tengeri hőmérséklet visszaesésének hátterében valószínűleg az áll, hogy a 20. században jelentősen meggyengült az ún. meridionális AMOC-áramlat, amely meleg, sós vizet szállít északra az Atlanti-óceán felső rétegeiben és hidegebb vizet délre az óceán mélyén. Az AMOC, amely a Golf-áramlat része, 1990 óta veszített erejéből.

Korábbi tanulmányok is feltételezték azt, hogy az AMOC gyengülése miatt hűl le az Atlanti-óceán északi része. "Most erős bizonyítékokat találtunk arra, hogy az áramlat az elmúlt száz évben, különösen 1970 óta lelassult" - mondta el Rahmstorf.

A gyengülés oka a kutatók szerint a klímaváltozás lehet. A felmelegedés hatására egyre több jég olvad el Grönlandon, ami édesvízként a tengerbe ömlik. Ez megváltoztatja a tengervíz sűrűségét és ezáltal az áramlat viselkedését is. A Golf-áramlat lassabbá válik. Ez a hatás tovább erősödhet, ha világszinten emelkedik a hőmérséklet" - véli Jason Box dán kutató, a tanulmány társszerzője.

A Golf-áramlat gondoskodik Nyugat- és Közép-Európa enyhe időjárásáról, mivel meleget szállít a karibi térségből. Az áramlat lassulása, az óceán északi térségének lehűlése hatással lesz Észak-Amerika és Európa időjárására, és megemeli a tenger szintjét többek között olyan nagyvárosok partjainál, mint Boston és New York.

"Az Atlanti-óceán északi részének viszonylag hűvösebb vize Európára is hat, főként a partoknál. A kontinensek felmelegedését azonban alig befolyásolja ez a hűsítő hatás" - fejtették ki a tudósok a Nature Climate Change című szaklapban közzétett írásukban.

Forrás: MTI/Nature

Kapcsolódó írások

Melegszünk. Nagyon

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Hagyjuk a földben

Megmentené a Földet? Legyen vegán!

Mit tehetsz Te? Segít a klímakalkulátor

Éghajlatváltozás