Az Oscar-díjátadón is a klímaváltozásról beszélt DiCaprio

Leonardo DiCaprio elkötelezett környezetvédőként az Oscar-díjátadó adta nyilvánosságot is arra használta fel, hogy a globális felmelegedés veszélyeire hívja fel a figyelmet. Beszédében cselekvésre szólított mindenkit, és együttműködésre. „Ez a létünket érintő legnagyobb válság."

DiCaprio a legjobb férfi főszereplő díját A visszatérő c. filmben nyújtott alakításáért kapta. A filmben egy 19. századi prémvadászt alakít, aki egy súlyos medvetámadás után a túlélésért küzd.

A visszatérő az embereknek a természethez fűződő kapcsolatáról szól", arról a világról, amelyet mindannyian megtapasztaltunk „2015-ben, a legmelegebb évben" a mérések történetében. A stábnak „a bolygó legdélebbi pontjára (Patagóniába) kellett vándorolnia, hogy havat találjon" - mondta.

Oscar-díjátadón mondott beszédében DiCaprio többek között kijelentette, hogy „a klímaváltozás épp most történik, és ez a legsürgetőbb veszély, ami fajainkat fenyegeti, és ami ellen közösen kell fellépnünk, és fel kell hagynunk a lépés halogatásával". (Köszönőbeszédét a képre kattintva megnézheted.)

Ahogy 2016 januárjában a svájci Davosban tartott Világgazdasági Fórumon DiCaprio elítélte a „kapzsiság politikáját", úgy most is arra szólította fel a díjátadó nézőit, hogy „olyan vezetőket kell támogatniuk, akik nem a nagy környezetszennyezők, nagyvállalatok nevében, hanem akik az egész emberiség, a bennszülött népek, a több milliárd hátrányos helyzetű ember - akiket a felmelegedés a leginkább érint -, a gyermekeink gyermekei, és azok nevében beszélnek, akiknek a hangját már elnyomta a kapzsiság politikája".

„Mindnyájatoknak köszönöm ezt az elképesztő díjat ma este. Ne vegyük magától értetődőnek, hogy ez a bolygó létezik, ahogy én sem veszem magától értetődőnek ezt az estét."

DiCaprio elkötelezett környezetvédőként évek óta aktívan részt vesz a klímamozgalomban. A tavaly decemberi párizsi klímacsúcson jelenlétével és beszédével egyaránt támogatta a nemzetközi klímaegyezmény létrejöttét.

Az Oscar-díjátadó ünnepséget követően DiCaprio arról beszélt az újságíróknak, hogy reméli, sikerült átadnia üzenetét a klímaváltozásról az Oscart nézők millióinak, ez úton is cselekvésre ösztönözve őket.

„Ez a létünket érintő legnagyobb válság, amelyet a civilizáció valaha is ismert, és szerettem volna beszélni róla" – mondta.

Forrás: ScientificAmerican/FNA

Kapcsolódó cikkek

Január is rekordot döntött

Forró évünk lesz

Hogyan érintheti életünket a klímaváltozás?

Mit tehetsz – heti kihívás

Éghajlatváltozás

Ne örülj, hogy a felén mát túl vagyunk