Amerika sem marad le

Egyre több ország, város, intézmény tartja fontosnak a túlzott húsfogyasztás csökkentését, a környezet, az egészség védelmét, és csatlakozik a húsmentes hétfő mozgalomhoz. A norvég hadsereg, a malmöi légi társaság, egy stockholmi szállodalánc, a belga Gent és Paul McCartny sok követőre talált angliai mozgalma után most New York is nagyot lépett előre ez ügyben.

12 éve indult

Mint közismert, a húsmentes mozgalom 2003-ban az Egyesült Államokból indult az egészséges hétfő kampány részeként, és azóta már számos egyesült államokbeli város, oktatási intézmény, étterem, szervezet csatlakozott a mozgalomhoz. Többek között az Ohio állambeli Miami Egyetem vagy a New York-i SUNY Binghamton, sőt már a Los Angeles-i Egyesített Iskolai Ellátó Intézmény is húsmentes hétfőt tart a kisiskolások egészségesebb étrendje és a környezet érdekében. Nem elhanyagolható tény, hogy ez a második legnagyobb ilyen intézmény az Egyesült Államokban - naponta 650 000 adag étellel látja el a körzet 12 év alatti kisiskolásait. 2014 augusztusa óta pedig már az 500 000 lakosú Clevelandben is húsmentes a hétfő.

New York az élre tör

Közel 40 New York-i iskola vesz már részt a húsmentes hétfő mozgalomban, beleértve az állami, a magán és az alapítványi iskolákat az elemitől az egyetemig, ez utóbbiak közé tartozik a már említett SUNY Binghamtonon kívül például a Barnard College, a LaGuardia Community, és a Manhattan Főiskola, a Brooklyn Jogi Iskola, a Columbia és a Fordham Egyetem.


2015 januárjában pedig New York város tanácsának tagjai tettek húsmentes hétfő fogadalmat. Helen Rosenthal (D-Manhattan) és Corey Johnson (Chair, Health Committee) tanácstagok a támogató szervezetek tagjaival együtt a City Hall lépcsőjén gyűltek össze, hogy figyelemfelkeltő közös fogadalmuk mielőbb követőkre találjon.

"A húsmentes hétfő jó a közegészségnek, a környezetnek és az állatoknak" – jelentette ki Helen Rosenthal. A New York-i étteremtulajdonosok közül Bill Telepan, Mario Batali, John Fraser és Marisa May egyaránt osztotta Rosenthal véleményét, és a mozgalomhoz csatlakozva ezentúl többféle vegetáriánus ételt kínálnak vendégeiknek.

Szándékaik szerint a városi tanács tagjainak és támogatóiknak januári húsmentes hétfő fogadalma felhívás minden New York-inak: 2015-től a metropoliszban legyen húsmentes minden hétfő. „Ezzel nemcsak a Földnek segítünk, hanem önmagunknak is" Corey Johnson, a tanács egészségügyi bizottságának elnöke szerint.

Forrás: mfm/fna

Kacsolódó cikkek

Lausanne is húsmentes lesz

Oxfordban menő a húsmentes hétfő

Változik a divat

Legalább felezd meg

Mennyit hagytál a tányérodon?

Étrend és éghajlat

Húsmentes hétfő az ENSZ-klímakonferencián

Clevelandben is húsmentes a hétfő

Oxford a húsmentes hétfőre szavazott

Friss hírek - húsmentesek