A környezet és én

Ha bárkiét fogyasztod, neked is kevesebb marad! Mert osztoznunk kell a forrásokon és a szennyezésen is!

Figyelj egy órán át egy forgalmas útkereszteződést a reggeli csúcsban: az áthaladó 550 gépkocsi (átlag 1,7 emberrel) utasai 10 buszban elférnének, és sokkal kisebb környezetterhelést okozva sokkal gyorsabban célba érnének.

Céltalan vásárlás, felesleges fogyasztás helyett inkább beszélgess valakivel egy kávé vagy tea mellett, vagy olvass egy jó könyvet. Kiszámoltad már, hány órát pazarolsz el az életedből hetente az áruházakban bolyongva?

Négy elem áráért 1000-szer feltölthető akkumulátort vásárolhatsz, és ezzel nemcsak pénztárcádat, de a környezetet is kíméled.

A folyamatos csöpögés havonta akár egy kádnyi vizet is elpazarol.

Ezzel villanyszámládból akár 10 százalékot is megtakaríthatsz.

A jó minőség ára busásan megtérül, mert kevesebbet fogyaszt és sokkal hosszabb az élettartama.

Megfelelő szigeteléssel, leeresztett redőnyökkel, vastag sötétítőfüggönyökkel a fűtés- és hűtésszámládat akár 30 százalékkal is csökkentheted.

A szelektíven gyűjtött háztartási hulladék nagy része újrahasznosítható. Jó tudni azt is, hogy Magyarországon a hulladékhasznosítás 15-20 ezer embernek ad munkát, és az iparág forgalma már ma is közel 150-200 milliárd forint évente.

Például az Ázsiából származó fokhagyma sokat utazik feleslegesen. Ez klímaromboló, mert szállítása sok szén-dioxid-kibocsátással jár, ami fokozza az éghajlatváltozást. Ráadásul a helyben termelhető élelmiszer sok gazdálkodónak ad munkát, és a hazai fokhagyma jobb ízű.