Még mindig műanyag

A műanyag hulladékok legalább 663 fajtája számít veszélyesnek, és nagy részük több száz év alatt sem bomlik le. Mégis több mint 30 millió tonna műanyag hulladék kerül évente a tengerekbe, és egy részük a táplálékláncon át vissza az asztalunkra – állítja a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal. Mit tehetünk?

Az évi 30 millió tonna csaknem a háromszorosa az év elején közölt közös amerikai-ausztrál kutatási eredményeknek. A tengerekbe kerülő óriási mennyiségű műanyag hulladéknak mintegy 3,5-5,7 millió tonnája Európából származik a német környezeti hivatal szerint.

A műanyag hulladékok legalább 663 fajtája számít veszélyesnek – szinte mindegyik fajtája kőolaj alapú vegyipari termék. Az élővilágot veszélyeztető hulladék legnagyobb része nagyméretű szemét, amibe az állatok beleakadhatnak (a kukászsáktól a halászhálóig), a kisebb darabokat megeszik - 10 tengeri madár közül 9 belében találni műanyagdarabkákat.

A tengeráramlatok a hulladék egy részéből hatalmas szemétszigeteket hoznak létre, amelyek elemei a hulladék fajtájától és méretétől függően rövidebb-hosszabb idő alatt átalakulnak, apró részecskékre bomlanak.

A tengerbe került műanyagokat idővel a szél, az időjárás és az árapály összezúzza – az így keletkező úgynevezett másodlagos mikroplasztik részecskék mennyiségét csak az elsődleges, jellemzően a kőolaj alapú és vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikumokból származó mikroplasztik mennyisége haladja meg a német környezeti hivatal szakemberei szerint. (Angol vizsgálatok szerint naponta fejenként átlag 9-féle testápoló terméket használunk, amelyek összesen 126-féle vegyi anyagot tartalmaznak.)

Mit tehetünk?

Nem csak műanyagból és kozmetikum-összetevőkből, másfajta hulladékból is jut bőven vizeinkbe. Talán ha tudjuk, melyik mennyi idő alatt bomlik le, jobban odafigyelünk fogyasztásunkra, lemondunk például a termékek (műanyag)csomagolásáról, és lehetőleg olyan természetes anyagú, csomagolásmentes holmikat, szelíd tisztító- és ápolószereket vásárolunk, amelyek könnyen lebomlanak, illetve újrahasznosíthatók.

Némi odafigyeléssel sokat tehetünk. Tartsunk minden héten Föld napját, zacskó- és csomagolásmentes napokat, mindig legyen nálunk vászonszatyor, ja és már a műanyag ásványvizes flakon sem menő. Rajtad múlik. A változás Te vagy.

Forrás: FNA/NOL/Bild

Kapcsolódó cikkek

Heti kihívás - Föld napja minden héten

Zacskómentes világnap

Műanyag - a tengerek réme

Nyomot hagyunk - hulladéktenger