Környezeti hírek

Péntektől már a jövőnket éljük föl - 2021. július 29.  2021 július 28.

Idén a járvány miatti lezárások ellenére már július 29-én elfogytak a Föld egy évre elegendő erőforrásai. Túl nagy lábon élünk, alig 7 hónap alatt felhasználtuk megújulni képes éves készleteinket. Ehhez 1,75 Föld kellene, de FÖLD CSAK EGY VAN. Mi, magyarok is túlfogyasztunk, és ez gyorsítja a klímaváltozást, veszélyezteti a talajt, a sokféleséget, létünket...

Hagyd pihenni a kocsit!  2021 április 17.

Egyre több és egyre öregebb autóval egyre többet autózunk. Ideje lenne kiszállni, gyalogolni, rollerezni, bringázni, villamosra, vonatra, buszra szállni – egészségünknek és a környezetnek is jót tenne. Hagyd pihenni a kocsit!

Ablakon kidobott pénz a felújítás szakértelem nélkül  2021 április 14.

Lakóépületeink energiafalók – az energiafogyasztás 32%-áért, a légkört melegítő kibocsátás 36%-áért felelősek. Szakszerű tervezés, megfelelő tájékozottság és támogató programok híján az elmúlt 5 évben ezermilliárdokat pazaroltunk el felújításra úgy, hogy alig csökkent az épületek kibocsátása és energiafogyasztása. Ablakon kidobott pénz.

Rekordmeleg Európa, fagyos Amerika: változik a klíma  2021 február 27.

Februári melegrekordok Nyugat-Európában, és dermesztő hóviharok Észak-Amerikában - az ok a rekordsebességgel melegedő Északi-sarkvidék miatt gyengülő futóáramlat és poláris örvény. Mit tehetsz? Tájékozódj, csatlakozz, szervezkedj, követeld a gyors átállást egy klímavédő körforgásos gazdaságra!

Egyre több a beton – romló hazai helyzetkép  2021 január 5.

Pazarló az anyaghasználatunk, nőtt az építési nyersanyagok (kavics, homok, egyéb) kitermelése, több energia fogy, csökken a megújulók aránya és a talajok foszfortartalma, több műtrágyát és vizet használ az agrárium, romlik vizeink, erdeink, természeti élőhelyeink ökológiai állapota, nőtt a légszennyezés, a káros üvegházgáz-kibocsátás 2013 óta.

2021 madara, fája, rovara, hala, vadvirága  2020 december 18.

Cigánycsuk, lisztes berkenye, kacsafarkú szender és társaik hívják fel figyelmünket 2021-ben a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére. A vadvilág állományai világszerte visszaszorulóban vannak, aktív védelmükért bárki tehet – képviselőit többnyire a lakosság szavazatai alapján választják ki minden évben.

Éheztesd a kukát - komposztálj avarégetés helyett  2020 október 9.

Minden évben október 10. a komposztálás napja már 2010. óta – ez a nap arra buzdít, hogy lombhullás idején minél többen hasznosítsuk a kertben, konyhában nap mint nap keletkező szerves hulladékot. Komposztálni érdemes és nem csak kertes házban lehet!

Túlfogyasztásunk pusztítja a termőtalajt  2020 június 16.

A talajpusztulás és a fogyasztás közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet idén a sivatagosodás és aszály elleni küzdelem június 17-i világnapján az ENSZ, mivel az emberiség túlfogyasztása vészeszen kimeríti a termőtalajt, ami nélkül nem lesz elég élelmünk, takarmánya az állatoknak, növényi rostok a ruhaiparnak...

Veszélyben a sokféleség – környezeti világnap 2020  2020 június 4.

A természet szolgáltatásai – az élhető éghajlat, az éltető levegő és víz, a termőtalaj, a beporzás stb. – nélkül nem élhetünk. Mégis vészesen átalakítjuk: és az élővilágot eddig ért hatalmas veszteségeket várhatóan csak fokozza a gyorsuló ütemű klímaváltozás – ezért lett az idei környezeti világnap kiemelt témája az élővilág sokféleségének védelme.

Bécs lett a világ első zöld nagyvárosa – a Föld napján  2020 május 7.

Több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet a nemzetközi Föld napja 50. évfordulójára „A világ 10 legzöldebb városa 2020” ranglistáján. Az évfordulót a koronavírus uralta – a világjárvány miatt elmaradt minden tervezett világesemény, viszont jelentősen csökkent a légszennyezettség. Ha van jó oldala a járványnak, az a világ lelassulása, mert otthon maradtunk.