Környezeti hírek

Hőség és szélsőségek – és ezt fokozza az El Nino  2023 július 25.

Az északi félteke nagy részén egy hőkupola tartja fogságban a meleget, Ázsia egyes részeit elönti az extrém eső, sokfelé pusztítanak erdőtüzek, és éghajlati rekordok dőlnek – a globális felmelegedés okozta szélsőségeket idén az El Nino is erősíti.

8 milliárd ember – és a fele nő  2023 július 11.

Túl sokan vagyunk? Túl kevesen? Nehéz kérdés. Már 8 milliárdan élünk a Földön, és a népesség 49,7%-a nő, de megítélésük, helyzetük gyakran még mindig másodlagos a férfiaké mögött. A nők 44%-a még mindig nem dönthet szabadon, hogyan éljen, mit és meddig tanuljon, hány gyereke legyen… A kérdés, hogy ennyien hogyan élünk - július 11. a népesedés világnapja.

Feszegetjük létünk határait 2.  2023 június 20.

Már átlag 1,2 fokkal melegítettük föl a Földet – ám a gyorsuló ütemű klímaváltozás csak tünet, életmódunk, növekvő népességünk növekvő fogyasztási szokásainak tünete. A világ lakható területeinek már több mint a felét átalakítottuk növénytermesztésre és állattartásra, és már 1 millió fajt fenyeget a kihalás veszélye.

Migrén - fájhat és főhet a fejünk a klímaváltozástól  2023 május 25.

Egyre több vizsgálat támasztja alá, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok, szélsőséges időjárási események, a nagy hőmérséklet ingadozás és a légszennyezettség együttesen súlyosbítják nemcsak a migrén, de a demencia és más betegségek kockázatait is. Alkalmazkodnunk kell a már elkerülhetetlennek tűnő változásokhoz - 2030-ra elérhetjük a 1,5 fokot a legújabb kutatások szerint.

Gyógyító erdőjárás receptre – már nálunk is  2023 május 4.

Az erdők csendje, a természet szépsége jót tesz testnek és léleknek – oldja civilizált világunk stresszét, ellazít, feltölt. Legyen az egy városi park vagy egy közeli erdő vagy zöldellő hegyvidék, az ott töltött idő gyógyító hatása, különösen mentális betegségek esetén, ma már tudományosan bizonyított. Ezért is fontos lenne természeti környezetünk védelme, megőrzése, mert annak pusztulása negatívan hat mentális egészségünkre.

Elhunyt egykori alapítónk, Foltányi Zsuzsa  2023 február 28.

Váratlanul elhunyt egykori alapítványunk, a Föld Napja Alapítvány egyik alapítója, kuratóriumi elnöke. Több mint 30 évig dolgoztunk együtt - mindig segítésre kész mentorunk, barátunk volt. Közel fél évszázados sokrétű munkássága során számos más szervezet elindításának, kibontakozásának tevékeny részese, motorja volt.

2023 madara, fája, rovara, hala, vadvirága  2022 december 2.


Barkóscinege, vénic-szil, fecskefarkú lepke, lápi póc és társaik hívják fel figyelmünket 2023-ban a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére. A vadvilág állományai világszerte visszaszorulóban vannak, létüket leginkább az agráripar fenyegeti, aktív védelmükért bárki tehet – képviselőit többnyire a lakosság szavazatai alapján választják ki minden évben, mi pedig 2017 óta mutatjuk be őket.

Veszélyeztet az ózondús nyári szmog  2022 július 25.

A légszennyezettség az egyik legnagyobb környezet-egészségügyi kockázat. A nyári szmog napfényes, száraz nyári hőségben, autókkal zsúfolt területeken alakul ki – és erősen károsítja egészségünket. Hagyd pihenni a kocsit - használd a lábad!

2022 madara, fája, rovara, hala, vadvirága  2022 január 3.

Zöld küllő, nagylevelű hárs, óriás énekeskabóca, ízletes rizike és társaik hívják fel figyelmünket 2022-ben a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére. A vadvilág állományai világszerte visszaszorulóban vannak, létüket leginkább az agráripar fenyegeti, aktív védelmükért bárki tehet – mi pedig 2017 óta minden évben egy oldalra gyűjtve mutatjuk be őket.

Húsmentes lesz a menza több berlini egyetemen  2021 augusztus 31.

Váltanak a fiatalok. 2021 októberétől a diákok kérésére teljesen átalakítják négy berlini egyetem 34 menzájának étrendjét – szinte teljesen, 98%-ban húsmentes lesz a menü. Lesz viszont sokféle szezonális zöldséges étel - a diákok közül sokan a klíma védelmében követnek húsmentes étrendet.