Környezeti hírek

Húsmentes lesz a menza több berlini egyetemen  2021 augusztus 31.

Váltanak a fiatalok. 2021 októberétől a diákok kérésére teljesen átalakítják négy berlini egyetem 34 menzájának étrendjét – szinte teljesen, 98%-ban húsmentes lesz a menü. Lesz viszont sokféle szezonális zöldséges étel - a diákok közül sokan a klíma védelmében követnek húsmentes étrendet.

Klímavészhelyzet, tennünk kell végre  2021 augusztus 11.

Tartós hőhullámok, villámárvizek idején egyre többen szorongunk, mi lesz még – pedig globálisan még „csak” átlag 1,1 fokkal van több, mint az iparosodás kezdetén. És már ez is mennyi szélsőséges változással jár. Márpedig a 1,5 fokot már nem kerülhetjük el, és ha sürgősen nem változtatunk, 30 év múlva már 2 fok körül járunk… Fogy az időnk, de még tehetünk ellene, beleértve választott politikusainkat, a döntéshozókat is.

Péntektől már a jövőnket éljük föl - 2021. július 29.  2021 július 28.

Idén a járvány miatti lezárások ellenére már július 29-én elfogytak a Föld egy évre elegendő erőforrásai. Túl nagy lábon élünk, alig 7 hónap alatt felhasználtuk megújulni képes éves készleteinket. Ehhez 1,75 Föld kellene, de FÖLD CSAK EGY VAN. Mi, magyarok is túlfogyasztunk, és ez gyorsítja a klímaváltozást, veszélyezteti a talajt, a sokféleséget, létünket...

Hagyd pihenni a kocsit!  2021 április 17.

Egyre több és egyre öregebb autóval egyre többet autózunk. Ideje lenne kiszállni, gyalogolni, rollerezni, bringázni, villamosra, vonatra, buszra szállni – egészségünknek és a környezetnek is jót tenne. Hagyd pihenni a kocsit!

Ablakon kidobott pénz a felújítás szakértelem nélkül  2021 április 14.

Lakóépületeink energiafalók – az energiafogyasztás 32%-áért, a légkört melegítő kibocsátás 36%-áért felelősek. Szakszerű tervezés, megfelelő tájékozottság és támogató programok híján az elmúlt 5 évben ezermilliárdokat pazaroltunk el felújításra úgy, hogy alig csökkent az épületek kibocsátása és energiafogyasztása. Ablakon kidobott pénz.

Rekordmeleg Európa, fagyos Amerika: változik a klíma  2021 február 27.

Februári melegrekordok Nyugat-Európában, és dermesztő hóviharok Észak-Amerikában - az ok a rekordsebességgel melegedő Északi-sarkvidék miatt gyengülő futóáramlat és poláris örvény. Mit tehetsz? Tájékozódj, csatlakozz, szervezkedj, követeld a gyors átállást egy klímavédő körforgásos gazdaságra!

Egyre több a beton – romló hazai helyzetkép  2021 január 5.

Pazarló az anyaghasználatunk, nőtt az építési nyersanyagok (kavics, homok, egyéb) kitermelése, több energia fogy, csökken a megújulók aránya és a talajok foszfortartalma, több műtrágyát és vizet használ az agrárium, romlik vizeink, erdeink, természeti élőhelyeink ökológiai állapota, nőtt a légszennyezés, a káros üvegházgáz-kibocsátás 2013 óta.

2021 madara, fája, rovara, hala, vadvirága  2020 december 18.

Cigánycsuk, lisztes berkenye, kacsafarkú szender és társaik hívják fel figyelmünket 2021-ben a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére. A vadvilág állományai világszerte visszaszorulóban vannak, aktív védelmükért bárki tehet – képviselőit többnyire a lakosság szavazatai alapján választják ki minden évben.

Éheztesd a kukát - komposztálj avarégetés helyett  2020 október 9.

Minden évben október 10. a komposztálás napja már 2010. óta – ez a nap arra buzdít, hogy lombhullás idején minél többen hasznosítsuk a kertben, konyhában nap mint nap keletkező szerves hulladékot. Komposztálni érdemes és nem csak kertes házban lehet!

Túlfogyasztásunk pusztítja a termőtalajt  2020 június 16.

A talajpusztulás és a fogyasztás közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet idén a sivatagosodás és aszály elleni küzdelem június 17-i világnapján az ENSZ, mivel az emberiség túlfogyasztása vészeszen kimeríti a termőtalajt, ami nélkül nem lesz elég élelmünk, takarmánya az állatoknak, növényi rostok a ruhaiparnak...