Az alapítvány története

Az 1990-ben alapított Föld Napja Alapítvány a Föld napja mozgalom elindítójának, Denis Hayes-nek
a felhívására csatlakozott a nemzetközi Föld Napja Hálózathoz, és rendezte meg 1990. április 22-én Magyarországon az első Föld napját. A hazai előkészületekben Denis Hayes is részt vett, 1989 végén
két napot töltött Budapesten, és sikerült megnyernie jó néhány lelkes, elkötelezett embert
a magyarországi rendezvények ügyének.

Már az első hazai Föld napján, 1990-ben több száz település vett részt a megmozduláson, rengeteget tett az ügy érdekében a tömegtájékoztatás, környezetvédő egyesületek alakultak, volt sok lelkes segítő, támogató, volt Föld napja trikó, kitűző, plakát, csokoládé...

...és az évek során egyre bővült a kör: volt Föld napi faültetés, országos vetélkedő, tudományos konferencia, pataktakarítás, hulladékgyűjtés, kerékpáros demonstráció, ökoszínház, koncert, civil zöldbál, éveken át Föld napi hírlevél az oktatási intézményeknek, a sajtónak, a civileknek, környezeti könyvek, játékok, irattartó, ceruza és sorba állás mindezért a Föld Napja Alapítvány raktáránál. Jöttek a raktárba pedagógusok és zöldszervezetek az ország minden szögletéből, mentek a Föld napi csomagok, a 20-30 kérdésből álló környezeti vetélkedők a helyi rendezvények megsegítésére, jutalmazására, küldtük az alapítvány saját kiadású környezeti könyveit adományként minden iskolai könyvtárba, küldtük a döntéshozó parlamenti képviselőknek... Egyre több pedagógus, oktatási intézmény, zöldszervezet, önkormányzat, vállalat kapcsolódott a Föld napi mozgalomhoz.

Magyarországon sajátos érték született, a helyi környezetvédő csoportok, iskolák, önkormányzatok, vállalatok számára mindenféle központi szervezkedés nélkül is fontos eseménnyé vált április 22. Márpedig ha hosszú távon gondolkodunk, ez az igazi ünnep.

Ez a nap, április 22. a Föld Napja Alapítvány szándéka szerint lehetőséget teremt egyéneknek és közösségeknek arra, hogy helyi környezeti gondokra és megoldásukra figyeljenek. A hazai mozgalom 20 éves évfordulóján talán elmondhatjuk, hogy a Föld Napja Alapítvány elérte két fő célját, a Föld napi mozgalom önszerveződővé válását és azt, hogy ne csak egyetlen napon tegyünk környezetünk védelméért. Ez utóbbi célt szolgálják a Föld Napja Alapítvány környezeti könyvei, a nemzetközi és hazai környezeti irodalom kiadása és országos terjesztése. Az alapítvány kiadványai, ökojátékai, honlapja segítenek abban, hogy mit tehetünk nap mint nap, hogyan tudunk környezetkímélő módon élni.

A Föld napja cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Alkalom arra, hogy törlesszünk valamit abból a mérhetetlen adósságból, amellyel Földünknek tartozunk.

CsatolmányMéret
Egyetlen_nap_keves.pdf1.55 MB