Mit teszel az idei Föld napján?

Már egy hónap sincs a Föld napjáig, ideje tervezni. Tennivaló van bőven, lehet többet is vállalni, szervezkedni vagy valamelyik nyilvános programhoz csatlakozni – sőt ezentúl minden héten legalább egy Föld napját tartani. A jövőnk rajtunk múlik. Számítunk Rád.

Mit tehetsz? Sokat. Zöldíts, ültess fát, cserjét, haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, vásárolj tudatosan, kerüld a csomagoltat, válts környezetbarát szerekre, egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit... ajándék a környezetnek, az egészségednek.

Fákat a Földnek - 7,8 milliárdot 2020-ig!

Több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya minden évben az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a városiasodás és a helytelen erdőgazdálkodás miatt. A nemzetközi Föld Napja Hálózat arra biztat mindenkit, hogy ültessen és gondozzon fát, minél többet, gyerekei, unokái nevében is. Nehogy már így legyen:

Fákat a Földnek felhívásuk célja, hogy 2020-ra, az 50. Föld napjára 7,8 milliárd fát ültessünk világszerte. Egy ember egy fát - mert addigra legalább 7,8 milliárdan élünk a Földön. A felhíváshoz a Föld Napja Alapítvány is csatlakozott. Lássunk hozzá, amint lehet. Ültess legalább egy fát a 2020. évi Föld napjáig!

2016. április 22-én Budaörsön indul a hazai faültetési kampány - a település önkormányzatával együtt elültetjük és önkéntesekkel összefogva folyamatosan ápoljuk a tervezett 10 millió fa közül az elsőt, és még huszat Budaörsön ugyanaznap. Ültess Te is és ápold. Küldj fotót az ültetésről, a fa növekedéséről, és számoljuk együtt, mennyivel több fa él hazánkban a Földért.

Versenyezz a fákkal - minden héten

A Föld felmelegedéséért több mint negyedrészben az állattartás a felelős – egészségtelenül sok húst, állati eredetű élelmet eszünk.

Köpültél már vajat? Tudtad, hogy déd- és nagyanyáink heti 3 nap nem ettek semmi állatit, mert ők még maguk állították elő élelmüket, és nap mint nap megtapasztalták, hogy mennyivel több munka, takarmány, idő kell a húsfélék, mint a zöldségek, gyümölcsök előteremtéséhez?

Segíts a frissen ültetett kis lombú facsemetéknek, egyél kevesebb állatit. Egy kifejlett fa lombja átlag 6 kg éghajlatmelegítő gázt, szén-dioxidot köt meg naponta. 1 ember átlag 2-4 kg-mal csökkentheti szén-dioxid-kibocsátását 1 húsmentes nappal, attól függően, átlag mennyi állati eredetű élelmet eszik egy-egy nap.

Azaz 1 fa leköt 6 kg-ot naponta, 1 ember nem bocsát ki 2-4 kg-ot naponta - üvegházhatású gázból. Számold ki, heti hány húsmentes napot kell tartanod ahhoz, hogy ezzel annyi káros üvegházgázt tarts vissza, amennyit egy kifejlett fa lombozata megköt tavasztól őszig – mindaddig, amíg a most elültetett fád hatalmas lombsátort növeszt néhány év alatt.

Kevesebb hússal 29, vegetáriánus étrenddel 63, míg vegánnal 70%-kal csökkenne az élelmezéssel összefüggő károsanyag-kibocsátás világszerte, lassulna a felmelegedés és javulna az egészség az Oxfordi Egyetem legújabb kutatása szerint. 2016 nem véletlenül lett a hüvelyesek nemzetközi éve.

Fehérje sok(k) - Válts zöldre, ne csak a Föld napján

Miért esszük túl magunkat? Már írtunk erről, de az ismétlés... egy fejlődésben lévő, 55 kg-os kamasznak mindössze 44 gramm fehérje elég naponta, egy felnőtt nőnek napi 46 gramm, egy felnőtt férfinak pedig 56 gramm.

Ám már egy nagy szelet, 200 grammos húsban is több mint 50 gramm a fehérje – így ha ez a hússzelet egy bögre száraz babból főtt főzeléken volt (16 gramm fehérje) ebédre, reggelire meg egy pohár tejet vagy kakaót ittunk (8 gramm), tízóraira pedig egy pohár joghurtot (11 gramm), máris jóval többet (85 gramm) fehérjét ettünk az egészséges mértéknél. És akkor a főzelék tejfölös habarásával, a vacsorára szánt sonkával, sajttal nem is számoltunk. Meg egy útközben bekapott hamburgerrel vagy hot doggal, vagy az esti film közben megevett baconos tojásrántottával, sajtos pogácsával.

Könnyű túlzásba esni! Kevesebb fehérje is elég, és jó, ha az többféle forrásból, változatos étrendből származik. Válts egészségesebb zöld étrendre a Föld napján. Megéri. Recepteket itt találsz.

Legyen minden héten Föld napja

2015 közel 1 Celsius-fokkal volt melegebb minden eddigi évnél 136 év rangsorában, az ipari forradalom kezdete, 1888 óta. 2015 decemberében haladta meg először a +1 Celsius-fokot a globális havi átlaghőmérséklet-különbség, és a felmelegedés folytatódik: 2016 első két hónapja +1,15 és +1,35 fokkal volt melegebb 137 év rangsorában. Melegszünk. Nagyon. Az idei kiugró februári adat vészhelyzetet jelez a NASA szakértői szerint, és azt, hogy aggasztóan gyorsan közeledünk a kritikus 2 fokhoz, sőt már 2030-ra el is érhetjük.

Cselekednünk kell. Nélkülünk nem fog menni. És mit tehetsz még? Itt megtudhatod.

Több mint egymilliárd ember cselekszik egy időben 192 országban - a Föld napja ma már a világ legnagyobb környezeti eseménye. Csatlakozz! Tégy az éghajlatváltozás ellen. Minden héten.

A Föld napja a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulás Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Cselekedj Te is! Tudod már, mit teszel az idei Föld napján? (Ötletbörze a 2016. évi Föld napi rendezvényekből, folyamatosan frissítve.)

Kapcsolódó cikkek

Föld napi fák és teendők

13+1 tény az élelmezés helyzetéről

Érdemeikért küzdenek a hüvelyesek

Forró évünk lesz

Mit tehetsz – heti kihívások

Föld napja 2016 - rendezvények