SZABADIDŐ

Szabadidőnk eltöltése hatással van közérzetünkre, életünkre, környezetünkre. Töltsünk minél több időt közösségben, tervezzünk tudatosan.
Több lett a szabadidőnk. Ma már nem kell a napi létfenntartás rabságában búzát termeszteni, kenyeret dagasztani, vizet hordani, teknőben mosni vagy postakocsin döcögve haladni. A technika sok mindent megold helyettünk, ám úgy tűnik, a megnyert idő elvész a lehetőségek és a technika túlkínálatában.

Adventi készülődés, Luca nap

Készüljünk együtt a karácsonyra egyedi, saját készítésű díszekkel, öntsünk gyertyát, készítsünk adventi koszorút.

Adventi koszorút készíthetsz magad is – ezzel nem csak a pénztárcádat kíméled meg, de a készítés bensőséges része lehet a karácsonyi készülődésnek is.

A keresztény kultúrkörben a december 25-ét, Jézus születésének napját megelőző négy hét az adventi időszak. Az advent szó jelentése eljövetel.

Luca nap, Luca búzája. A termésjóslás ezen a napon a legbiztosabb. Cserépedényben (ez fontos!) „lucabúzát” vetnek, azt naponta meglocsolják. Ha karácsonyra kizöldül, jó termés várható. Ha nem, akkor szerény lesz a jövő év termése.

Bio tápanyagok

Biola készítmények környezetbarát, növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termékek.

A Bioplasma a mezőgazdasági növénytermesztés részére készített összetett hatású komplex tápanyag.

A természetes eredetű Terra-Vita humusztrágya magas humusztartalmú és humuszképző talajjavító. A talajéletet biztosító mikroszervezetek nagy faj- és egyedszámban vannak jelen.

Bringával tavaink körül

Tekerj a tavak körül: Balaton, Velencei tó, Tisza tó.

Velence tavi bringatúrák. Kb. 50 km a táv.

Kerékpártúrák a Fertő tó körül és Sopron környékén.

Kerékpártúrák itthon és külföldön.

CD, DVD gyűjtőpontok

A CD-k és a DVD-k ma már az informatika papír zsebkendői: olcsó és könnyen, gyorsan írható eszközök, amelyeket ugyanolyan könnyen és gyorsan dobunk ki, ha már nincs szükség rájuk. Íme néhány ötlet a lemezek okozta környezetterhelés csökkentésére.

CO2stats

Az angol nyelvű speciális program személyre szabottan méri egy-egy internetező szén-dioxid-kibocsátását.

Dohányzás, füstmentesítés

2008. évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól. 19. § (1) Tilos a dohánytermék reklámja.

A tenger egy csikket sem ér? című kampány arra kívánja felhívni az olasz dohányosok figyelmét, hogy a homokban eldobott cigarettacsikk a Földközi-tengernek ártó első tíz szennyező forrás között van.

Elektronika vagy papír

A 13 és 17 év közötti fiatalok 91 százaléka az otthonában is hozzáfér az internethez, 93 százalékuknak van mobiltelefonja, 43 százalékuknak okostelefonja, ugyanakkor a fiatalok több mint felének családja kevesebb, mint 50 könyvvel rendelkezik.

Évente új mobiltelefont – egyre általánosabb, egyre megszokottabb. Míg mintegy 7 milliárd mobiltelefon van a világon, felhasználó „csak” 1,3 milliárd. Ez azt jelenti, hogy a mobilok többsége elavult és hulladékká vált, vagy éppenséggel vásárlókra vár.

Elemteszt

Néhány tíz elemcsere helyett megéri beszerezni akkumulátort és töltőt. Az elemek és az akkumulátorok káros anyagagai, ha talajba vagy élővízbe kerülnek, előbb-utóbb visszajutnak az élő szervezetekbe, majd az emberbe, komoly egészségügyi károkat okozva.

EMAS

Az EMAS rendelet, hasonlóan az ISO 14001-es szabványhoz egy módszert kínál a szervezetek számára környezeti teljesítményük fejlesztéséhez, publikálásához és ezen keresztül egy környezettudatos vállalati működés megvalósításához.

Erdőtörvény

1996. évi LIV törvény az erdőről és az erdő védelméről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 29/1997. (IV. 30.) FM rendelettel.

Falusi szállás

A falusi szállásadás osztályozását napraforgó jelöli. A sátorozóhelyek, vendégszobák, üdülőlakások, üdülőházak technikai felszereltsége alapján 1–4 napraforgós szálláshelyekkel találkozhatunk. Külön napraforgós osztályozás van az egészségügyi helyiségekre és a konyha berendezésére.

Az agrikultúra és a vendéglátás hagyományosan igen közel áll egymáshoz Magyarországon. A vidéki vendéglátás a mezőgazdálkodással foglalkozó közösségekben gyökerezik.

A falusi szálláshelyek napraforgós védjegye, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) minőségi fejlesztése várható. Az átalakuló www.falusiturizmus.eu portál 2011. augusztusi megjelenése után nyomon követhető a változás.

Még csak most éledeznek téli álmukból a falusi vendéglátók, közben pedig azt számolgatják, megéri-e nekik tovább folytatni tevékenységüket. Januártól ugyanis megszűntek a falusi turizmust érintő adókedvezmények.

Fenyőfa

Legalább egy megbízható tudományos kutatás szerint (számol be róla a New York Times) a valódi fenyővel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás egyharmada annak, mint amennyivel a műfenyővel kapcsolatos kibocsátás jár (amennyiben a mesterséges fenyő átlagosan hat éves élettartamával számolunk).

Az „igazi vagy mű” kérdésről szóló vitát idáig még nem sikerült egyértelműen eldönteni, abban azonban még a legradikálisabb környezetvédők is egyetértenek, hogy az igazi fenyőfa még mindig jobb választás, személyes és közegészségügyi szempontból is.

Festőnövények

Festőnövények évszakok szerint – melyik mikor gyűjthető festéshez – csoportosítva.

Ez a lista azoknak a növényeknek a nevét tartalmazza, amelyek természetes anyagból (gyapjú, len, kender) készült textilek, fonalak festésére használhatóak.

Kemendi Ágnes Festőnövények című könyvével kaput nyitott a már elfeledett művészi kézműves kultúrára. Azóta a nyitott szeműek között egyre szélesebb körben terjed a természetes festékek kultusza. A szerzővel beszélgettünk. (4 oldalas interjú.)

Gombaszedés és más javak

Online gombahatározó kb. 300 gombafajta képes leírásával. A saját kezűleg szedett gombát fogyasztás előtt mindig vizsgáltassa meg vizsgázott gombaszakértővel!

A gyógynövénytúra a hagyományos növényes gyógyításhoz használható növényekkel, azok termőhelyének, kíméletes gyűjtésével ismerteti meg az érdeklődőket.

Beköszöntött az ősz és vele együtt az erdei kirándulások és az őszi termések begyűjtésének ideje. Ilyenkor érik a madarak által is kedvelt fekete bodza, a berkenye és a savanykás csipkebogyó. Tippek a gyümölcsök begyűjtéséhez és feldolgozásához.

Néhány szó arról, hogy melyik évszakban milyen fajta gyógynövényeket kell keresnünk, azoknak melyik részét begyűjtenünk, s hogy melyik hatóanyag milyen bántalmakra alkalmas.

A medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, szívvédő hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye.

Google áramigénye

A számítástechnikai eszközök a világ legnagyobb áramfogyasztói közé kerültek, a drezdai Műegyetem kutatói szerint a web 2030-ra annyi áramot igényel, amennyit jelenleg a világ összlakossága fogyaszt.

Hasznos utazási tanácsok

Egyesek már a nyaralás előtt hónapokkal lecsapnak egy-egy akciós repülőjegyre, mások az utolsó pillanatig halogatják, majd autóba pattanva indulnak üdülni. Vonatra, buszra azonban még nem késő kedvező jegyeket keresnünk.

Miután elhatároztuk, hogy a nyaralás alatt repülő vagy autó helyett vonatra, esetleg buszra szállunk, még mindig ott a kérdés, hogy miként tudunk a célállomásunkon is környezetkímélő módon közlekedni, esetleg megszállni.

Megfelelő utasbiztosításról jó, ha az útra indulók harmada gondoskodik, pedig az utazás költségeihez képest elhanyagolható összegért, már napi néhány száz forintért igen komoly kellemetlenségektől tudnák magukat megóvni. De nem elég az utasbiztosítást megkötni, a feltételekre is érdemes odafigyelni!

Mit lehet tenni, ha ott toporogsz a reptéren, mert a járatod több órát késik vagy egyenesen törölték, esetleg pedig mert nem férsz fel a repülőre a túlfoglalás miatt? Jó tudni, hogy milyen kötelezettségek vonatkoznak ilyenkor a légitársaságra: tájékoztatniuk kell jogaidról és hogy hova fordulhatsz panasszal.

Hernyófogó öv

A hernyófogó öveket hagyományosan szalmából és szénából fonták; ma ezek helyett általában hullámpapírt használnak, de zsákvászon vagy más hasonló anyag is megteszi.

Video. Bálint gazda bemutatja a hernyófogó övet.

Játsszunk együtt

Játékvár papírgurigából. Minden háztartásban akad papírtörlő- és toalettpapír-guriga. Ahol megoldott, dobják a papírgyűjtőbe, ahol nem és van kisgyerek, várat is készíthetnek belőle.

Szerettétek a bábszínházat kicsi korotokban? Milyen könnyű otthon is előadást rendezni a családnak a gyerekekkel! Papírból elkészíteni a színpadot, a hátteret, a kellékeket, de akár a szereplőket is, akiket hurkapálcára lehet felragasztani.

Karitatív képeslap

Általában ünnepi időszakban – karácsonykor, húsvétkor – találkozunk a szájjal és lábbal festő sérült emberek alkotásaival, pedig e művészek hangyaszorgalommal egész éven át készítik csodálatosabbnál csodálatosabb képeiket.

Az első UNICEF képeslapot egy 7 éves cseh kislány, Jitka készítette, aki ezzel a festménnyel szeretett volna köszönetet mondani a szervezetnek, amiért az segített falujának a II. világháború után.

Vegyen Karácsonyi képeslapot, melynek vásárlásával Ön vagy Cége az SOS Gyermekfalvak kecskeméti, battonyai és kőszegi lakóit támogatja!

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a 4M kft. karitatív karácsonyi képeslapsorozat kiadásával támogatja a betegségben szenvedő kisgyereket támogató Csodalámpa Alapítványt. A lapok a 4M Kft. honlapján megtekinthetők és megrendelhetők.

Kárjelzés

Környezeti kár vagy veszélyeztetés észlelése esetén bejelentés tehető a Vízügyi és Környezetvédelmi központi Igazgatóság, illetve a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségen.

Kék Zászló (Blue Flag)

Kék hullámos zászló tanúsítja a kiváló környezeti színvonalat az azt kiérdemlő strandokon. Az összesen mintegy 80-100 balatoni strand közül 29 használhatja a címet a 2011-es szezonban. A balatoni strandok mellett megkapta a zászlót a gárdonyi Sport Beach strand és a Fertő-tavi Vízitelep.

Kertünk állati segítői

Az egészséges növényekért és a gazdag termésért folytatott szakadatlan küzdelemben a természetes kertet művelő kertészek szerencsére nincsenek egyedül. Sokoldalú és ingyenes támogatást kaphatunk szorgos állati segítőinktől. Rovarok, és bal oldalon a többi segítő.

A megfelelő életterek mágnesként vonzzák a hasznos állatokat. A megfelelő tápanyagforrások, menedékek és telelőhelyek biztosításával a kertészek számíthatnak a hasznos állatok segítségére.

Vakond – kertünk hasznos segítője.

Kertünk növényi segítői

A növények – az ismert beltartalmi anyagokon, vitaminokon kívül – olyan sajátos anyagokat is tartalmaznak, amelyek meghatározott hatást fejtenek ki. A különböző növényeket olyan társításban kell elrendezni, hogy mindegyik pozitív hatással lehessen a szomszédjára.

A haszon- és dísznövényeink megóvására – gombák, levél, pajzstetvek, rágcsálók ellen – általában vegyszereket alkalmazunk. Van néhány gyógynövény, aminek a szárított leveleiből hatásos anyagot lehet készíteni.

Egészséges trágyalevek, látogatható biokertészet.

Kóbor állatok

Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete elveszett-talált kutyákat nyilvántartó oldala.

Kutyatartás. A kutya életterének nagyságáról, a póráz minimális hosszáról, az akvárium alakjáról és a kötelező dokumentációról is rendelkezik a 2010. július 1-jén életbe lépett rendelet.

Komposzt

Itt az új, hazai elméből kipattant frappáns kerti találmány, amely komposztáló és veteményes egyben: a komposztáló kas. Az eredmény: kevesebb hulladék, jó termőföld, saját élelmiszer.

Komposztláda

Először is a méretét határozzuk meg. Azt, hogy általában mennyi hulladék képződik a birtokán, többnyire mindenki tudja.

Nem nehéz komposzttárolót saját kezűleg építeni. E célra leginkább a fa felel meg. Részletes útmutató fotókkal, lépésről lépésre.

Komposztáló eszközöket vásárolhatunk is.

Kerti komposztkeretek, komposztládák és a komposztáláshoz szükséges egyéb eszközök a nagyobb kertész és barkácsáruházakban vásárolhatók.

Környezetbarát minősítés

Magyar ökocímke, környezettudatosan működő szálláshelyek is pályázhatnak a használatára.

Környezetbarát szállás

Mit várhatok el egy négycsillagos szállodától? Az árán kívül van különbség egy luxuskemping és egy üdülőház között? Mitől wellness a wellness szálló? Segítenek az eligazodásban a csillagok.

Miben jelentkezik a szállodák környezetre gyakorolt hatása, és milyen intézkedéseket foganatosíthatnak a hatás minimalizálása érdekében?

Közösségi kert

A közelmúltban újabb élénk színfolttal gazdagodott a hazai civil kezdeményezések tarka tárháza. A „FöldKelte” nevet választó csapat, Magyarországon elsőként, közösségi kert művelésébe fogott. A világszerte régóta nagy hagyományokkal bíró, milliókat megmozgató, önszerveződő mozgalom egyik legfiatalabb ága Békásmegyeren vert gyökeret, néhány eltökélt embernek és egy orvos házaspárnak köszönhetően.

Közösségi kertek a válság ellen. Zöldülő környezet, viruló lakosság, kézben tartott élelmiszertermelés – többek között ezt ígéri két nemzetközi mozgalom friss magyar hajtása. Gyomlálás közben társalogjunk gazdasági alternatívákról.

Kullancsok

A nyár nem éppen legkellemesebb oldala a szúnyogokkal és kullancsokkal való hadakozás. Mielőtt kemény vegyszerekkel mérgeznénk magunkat és környezetünket, nézzük, milyen szelídebb módszerek vannak a rovarok távoltartására.

Lassítsunk!

A lassabb nemcsak jobb, de zöldebb is. Bemutatunk egy mozgalmat, ami a gasztrokultúra felől érkező civil kezdeményezésből teljes körű életszemléletté nőtte ki magát. Itthon is egyre több tudatos és látens képviselőt vonz a környezettudatos lassulás.

Macskaalom

Az alom az, ami a kinti földet helyettesíti benti kedvencünknek, hogy a kisebb és nagyobb dolgát elvégezhesse. Kint a puha földre intézik ezt el, utána gondosan betakargatják. Ezt a lehetőséget odabent nekünk – gazdiknak – kell számukra biztosítanunk.

Madarak

A szárnyas énekesek kertjeinkben szívesen látott és kifejezetten hasznos vendégek. A növényvédő szerek kerülése, valamint a változatosan strukturált felületek vonzzák a madarakat.

Elindult a 2011/2012-es téli madáretetési szezon! A madáretetés a legtöbb fajt érintő, majdnem hat hónapon át tartó, éppen ezért az egyik legösszetettebb madárvédelmi munka, aminek évszázados hagyományai vannak Magyarországon.

Magyar Madártani Egyesület

Az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük.

Mesével nyertünk

A zöldtárca nyerte „Az év európai uniós környezet- és természetvédelmi kommunikációs kampánya” versenyt 2009-ben.

A zöldtárca „Nálatok nőnek-e még égig érő paszulyok?” című mesekönyve nyerte az idei könyvfesztivál egyetlen könyvdíját

Mobiltelefon

A kipufogógázzal és a DDT-vel került egy kategóriába a mobiltelefon a rákkockázat szempontjából.

Hogy tényleg okoznak-e rákot, nem tudjuk. Annyi biztos, hogy sugároznak és néhány egyszerű módszerrel a testet érő sugárzás mértéke csökkenthető.

Miután a WHO figyelmeztetett, hogy a mobiltelefonok használata növelheti a rák kockázatát, és azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy csökkentse le használatukat, egyre több arra vonatkozó rangsor lát napvilágot, hogy mely típusoknak milyen a sugárzási szintje, és melyek a legveszélyesebbek az egészségre.

Napelemes ökomobil. Jobbára csak a kötelezően előírtakat lépi meg a mobilszektor a környezettudatosság felé, de a válság felgyorsíthatja az ez irányú fejlesztéseket.

Napi időfelhasználás

2009 októberétől több mint tizenegyezer háztartást keresnek fel a KSH munkatársai, hogy kikérdezzék a 10 és 84 év közöttieket arról, mivel töltik el egy napjukat. Percre pontosan. Az időmérleg-vizsgálatoknak nagy hagyománya van Magyarországon. Az első felvételt az 1960-as években, a legutóbbit tíz évvel ezelőtt készítették.

Napozás

A túlzott napozás hosszú távon megbosszulja magát. Az Egészségügyi Világszervezet tippjei.

Naptejek

Termékteszt: fényvédő krémek. Tesztünkben kilenc, hazánkban kapható, közepes erősségű napvédőt vizsgáltunk. Az egészségtudatosként hirdetett termékek mellett kommerszebb készítményeket is megnéztünk. Az eredmény néhol igen meglepő.

Nemzeti Parkok

Összeállításunkban a magyarországi nemzeti parkok turisztikai szolgáltatásait ismertetjük.

Magyarországi Nemzeti Parkok. Hazánk területének mintegy 10 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. Tíz nemzeti parkunk, 38 tájvédelmi körzetünk és számos természetvédelmi területünk páratlan kincseket rejtő vidék.

A hazai nemzeti parkok elérhetősége, kapcsolatfelvétel.

Madarász öko-túrák az MME szervezésében: madármegfigyelések, természetvédelmi munkánk bemutatása, varázslatos madárvilág, védett területek.

Óceáni szemétsziget

Több mint két évtizedes kutatás eredményét tették közzé amerikai kutatók, akik szerint a szennyezés mértéke vetekszik a Csendes-óceánban megfigyelt szeméttengerével.

A jövőben a kifogott műanyaghulladékért is pénzt kaphatnak az uniós halászok. Hivatalos becslések szerint az uniós felségvizeken kifogott halmennyiség felét visszadobják a halászok a drágább fogás reményében, és attól tartva, hogy túllépik a kvótájukat. A River Cottage tévésorozat népszerű szakácsa sikeres aláírásgyűjtést indított a gyakorlat ellen.

A napokban tért vissza közel egyhónapos expedíciójáról San Franciscóba az a hajó, amelynek legénysége elsőként vizsgálta meg közelről a Csendes-óceánon hömpölygő, több millió tonnányi műanyaghulladékból álló szemétszőnyeget. A kutatókat megdöbbentette a látvány, amely az egyre növekvő és egyre sűrűbb szeméttengerben úszva fogadta őket. Képes beszámolónk.

Megszületett az első tanulmány arról, mi történik az óceánokban sodródó több millió tonna műanyag hulladékkal az évek folyamán.

A UNEP adataiból az derül ki, hogy 2006-ban az óceánok vizében átlagosan és négyzetkilométerenként 12 ezer műanyagból készült szemét található. Eriksen szerint ez a lassan hullámzó massza az emberi egészséget is veszélyezteti. A több százmilliónyi apró szennyezés szivacsként magába szívja a különféle szennyező anyagokat, amelyek a kifogott halak révén visszakerülnek az emberekhez.

Ökokörök

Kétszázötven háztartás, harminchét ökokör, környezetkímélőbb életmód és jobb társadalmi közérzet: pozitívak az ÖkoKörök program eddigi tapasztalatai.

Ökoturista

Tíz ötlet, hogy váljunk valóban ökoturistává. A nyári szabadságok közeledtével egyre több ember kezdi szervezni nyaralását. Az IUCN azoknak az utazóknak próbál segíteni, akik a világ legcsodásabb természeti értékeit keresik fel és elhivatottan környezetbarátok.

Online jegyvásárlás

MÁV-START Zrt. Online Belföldi Vasúti Jegyvásárlási rendszere.

MÁV elővételi telefonos jegyrendelés.

MÁV pénztárak online kapcsolattal a nemzetközi helyfoglalási rendszerrel.

A VOLÁNBUSZ Zrt. belföldi és nemzetközi járataira bankkártyás fizetéssel megvásárolhatja menetjegyét.

Volán belföldi járataira jegyelővétel.

Volán nemzetközi járataira jegyelővétel.

Orange Ways nemzetközi buszjáratra online jegyvásárlás.

Student Agency nemzetközi buszjáratokra online jegyfoglalás.

Ózonlyuk

Idén tavasszal korábban sohasem tapasztalt mértékű ózonhiányt mértek a műszerek az Arktisz felett. A szokásosnál 80 százalékkal kisebb gázmennyiség azt jelenti, hogy ózonlyuk alakult ki a térségben – jelentette a Nature.

Az Északi-sark fölötti ózonlyuk történetében soha nem látott nagyságúra terebélyesedett idén. Holott mindig kisebb volt, mint a déli-sarki ózonlyuk. Ennek okát a széljárásnak és hidegnek tudják be, melyek „ideális” körülményeket biztosítottak az ózonpusztító vegyületek terjedésének.

Síelés

Milliók kedvenc téli időtöltéséről kevés embernek jut eszébe a környezetszennyezés, vagy az élővilág pusztítása, pedig sajnos a sízésnek - főként, mióta tömegek űzik - ilyen hatása is van. Káros a természetre a síturizmus, vagy nem? Megnéztük mindkét véleményt.

A felmérések is azt mutatják, hogy Magyarország lakosságának egyre komolyabb része síel alkalomszerűen, vagy állandóan. Mire érdemes figyelni, mit kell tudni kezdőknek és profiknak?

Tápanyagpótlók – talaj

A hagyományos gondozású kertekben a trágyázás általában kereskedelemben kapható szerekkel történik. A biokertészetekben a kertészek azonban inkább olyan szerves trágyákat alkalmaznak, amelyeket maguk is képesek előállítani.

Trágya és növényerősítő szer házilag! A folyékony növénylevek a megelőzést szolgálják.

Természetes kert

A természetes kertek – teljesen mindegy, hogy pihenőhelyként vagy önellátó haszonkertként – növelik az életminőséget, hozzájárulnak egészségünkhöz, továbbá a tulajdonost érzékeny, a kerítésen túlmutató fenntarthatóság szellemében folytatott tevékenységre késztetik.

Tévézés

Fél órával többet tévéztek a gyerekek. 2010 nyarához képest idén a teljes népesség napi tévénézési ideje nőtt. Ez a növekedés alapvetően a 17 év alatti és az 50 év feletti korosztálynak tudható be – állapítja meg a Nielsen közönségmérése.

Túrafelszerelés cserebere

Közösségi oldal túrázóknak, többek között cserebere, adok-veszek oldallal.

Turistautak jelzése

Magyar Természetbarát Szövetség. A jelzett turista úthálózat karbantartását, nyilvántartását, a turistautak jelzéseinek festését önkéntesek vagy a vele partneri viszonyban együttműködő szervezetek bevonásával látja el.

Túravezetői tanfolyamok. A természetet és tájékozódást ismerő túravezetők aktuális képzéséről felvilágosítást ad a Magyar Természetbarát Szövetség.

Turizmus és környezet

Digitális térképen mutatja be a brit energiaügyi és klímaváltozási minisztérium, hogy a globális felmelegedésnek milyen hatása lesz a bolygónkra.

A fejlődő országok egyre növekvő mértékben fordulnak a turizmus felé, hogy bővítsék gazdaságukat, ösztönözzék a beruházásokat és növeljék devizabevételeiket. A turizmus azonban a világ egyik legkevésbé szabályozott iparága, aminek súlyos következményei vannak a világ ökológiai rendszereire, közösségeire és kultúráira nézve.

Úti csomag

Sokszor olyan tárgyakat is magunkkal viszünk az utazásra, amelyekre valójában nincs is szükség, vagy helyben is beszerezhetők. Lássuk, milyen egy fenntartható utazótáska, amelynek összeállításakor egyaránt odafigyeltünk az egészségügyi, társadalmi és környezetvédelmi szempontokra!

Útikönyv antikvárium

A honlap jobb oldalán kiválasztható útikönyv aloldalon bejelölhetjük a célországot.

A könyvkereső oldal megmutatja az antikváriumok útikönyv ajánlatát.

Városi veteményes

Erkélyünkön, ablakunkban, vagy akár a szobában nemcsak dísznövényeket tarthatunk: a választékot kiegészíthetjük élelmiszernövények vagy fűszernövények ültetésével. Sorozatunk első részében azt mutatjuk meg, hogyan érdemes nekifogni a balkonkertészkedésnek.

Néhány tippet gyűjtöttünk össze kedvelt, és könnyebben kezelhető növényekről, amelyek balkonládába ültetve gazdagíthatják a városi veteményesünket.

Fűszer- és gyógynövényeket termeszteni nagyon egyszerű, és a legjobb benne, hogy néhány cserép vagy balkonláda is elég hozzá. Merjünk belevágni!

Az egyre növekvő megapoliszok élelmiszer-ellátása hatalmas terhet ró a környezetre az intenzív mezőgazdaság és a nagy távolságú szállítás miatt. Az ezt kompenzáló helyi agrikultúra már több városban jelen van – akár a hivatalos városirányításban is.

Hogyan lehet a Permakultúra elméletét egy városi helyszínen gyakorlatban felhasználni? Ezeket a kérdéseket akarom rendszeres interaktív tanulási körökben megválaszolni, és ezzel együtt a VII. kerületi lakásomat egy városi permakulturás mintapéldának kialakítani.

Kuba számára komoly csapást jelentett a Szovjetunió összeomlása. 1990-ig a trópusi termékekért, főleg cukorért cserébe a Szovjetunió olajat, traktorokat, műtrágyát, növényvédő szereket stb. szállított a sok vegyszert igénylő kubai monokultúrás gazdálkodás fenntartására. Azóta Kuba fenntartható mezőgazdaságra váltott.

Veszíts el agy könyvet!

Az olvasást népszerűsítő mozgalom lényege, hogy bárki elveszíthet szándékosan egy könyvet, amelybe egy beragasztott letölthető cédulán jelzi, hogy tulajdonosként örökre lemond a kötetről. A könyvek sorsa a honlapon nyomon követhető.

Veteményes, gyümölcsös

Biológiai növényvédelem: lépésről lépésre. A vetésforgó – a vetésforgó alkalmazásával nem egyoldalúan vonjuk ki a tápanyagokat a talajból, így ismét kialakulhat a talaj tápanyagegyensúlya.

Ültetett boldogság. Minél kevésbé értékeljük az élelmünket, annál kevésbé elégít ki, okoz örömet, annál kevésbé tudunk önmagunk lenni, és annál nagyobb az esélyünk a boldogtalanságra.

A gyümölcsösök (metszés, lombtrágyázás, telepítés, lemosó permetezés stb.) – sok tudnivaló az alapelvek leírásánál.

Hagyományos zöldségnövények, ápolási tanácsok, hobbikertekbe illő különleges termesztéstechnikák, tippek, trükkök, ötletek csokorba gyűjtve.

Zöldséghajtatás és szelíd növényvédelem. Az ökológiai gazdálkodás a sokszínű biológiai tényezőkre alapoz, ezért a külső védekezés – permetezés – másodlagos. A megoldás a megelőzés és a védekezés különböző eljárásainak együttese (következetes, tudatos) alkalmazása.

Lemosó permetezés szelíden. Mit tehetünk ősszel a károsítók ellen a jövő évi termés érdekében, azaz melyek a legfontosabb növényvédelmi tennivalók a betakarítás utáni időszakban a biokertben?

Vízi közlekedést szabályozó rendelet

39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet a vízi közlekedés rendjéről.

Zöld fesztivál cím

A Zöld Fesztivál címet bármely magyar rendezvény, fesztivál elnyerheti, ha kitölti a jelentkezési lapot, és a meghatározott követelményrendszert teljesíti.

Zöld szálloda

A zöld szálloda címet a Magyar Szállodaszövetség ítéli oda. A 2009–2010. évi pályázat eredménye.