VEGYSZER

Vegyszerek vesznek körül bennünket. Szervezetünk naponta közel 10 000 vegyi anyaggal találkozik: nem lebomlókkal, felhalmozódókkal, kockázatos és ismeretlen hatásúval…
Mindenható, mindentudó házi vegyszerkészletünk a fehérítő mosóportól és bútorfényezőtől a hangyairtón és vízkőoldón át a ránctalanító krémig fertőtlenít, tisztít, szépít lakást, ruhát, bőrt, kertet egyaránt. A „kényelmünket szolgáló” bővülő vegyszercsomaggal magunkat, a környezetet és pénztárcánkat is feleslegesen terheljük.

Ajkak

Az ajkak vékony bőrét a hideg, a szél könnyen kiszárítja. A piacon rengeteg termék kínálja magát, azonnali és jóízű enyhülést ígérve a száraz, feszülő ajkaknak. De biztos, hogy valóban ezek nyújtják a legjobb megoldást?

Állatokon tesztelt

Kerüld te is a kozmetikai célú állatkísérleteket végző vállalatok termékeit!

Arcszépítés

A sütőtököt külsőleg pakolásként használhatod, a pépesített tök felfrissíti az arcbőrt, energiával tölti fel, és jót tesz a pattanásos bőrnek is. Turmixgépben egy kevés citromlével és joghurttal keverd össze, majd vidd fel a megtisztított arcbőrre, és 15 perc múltán mosd le.

Bioruhák, zöldülő ruhaipar

Ahogy minden termék vásárlásánál, a ruhák esetében is a miénk a választás: öltözködési szokásainkban is lehetünk tudatosabbak. Utánanéztünk a lehetőségeknek.

Létezik néhány olyan tanúsító védjegy, amely garantálja, hogy az adott ruházati termékben nincsenek veszélyes vegyi anyagok, sőt, azt is, hogy a gyártási folyamat környezetbarát módon zajlott.

Biszfenol A

Dobozos ételek és üdítők, konzervek, műanyag konyhai evőeszközök, CD, DVD: mindennapi életünk részei. Nem is gondolnánk, hogy ezeknek az eszközöknek a használata közben olyan káros anyaggal találkozhat a szervezetünk, ami elsősorban a gyerekekre veszélyes. Itt az újabb mumus, a biszfenol A.

Az egyik legelterjedtebb műanyagokban található szintetikus vegyszer, a Biszfenol A, vagy BPA a hím kísérleti egereket nőies viselkedésre készteti – derül ki az amerikai Missouri Egyetemen végzett tanulmányból. A BPA-t már jó ideje heves viták övezik, mégis a mai napig rengeteg műanyagban megtalálható, köztük időnként csecsemőknek szánt cumisüvegekben is. 

Borotvaszappan

A borotválkozó szerek, köztük a borotvahabok, hozzátartoznak a férfiak többségének piperekészletéhez. A habok minősége azonban nemcsak a borotválkozás eredményét befolyásolhatja, hanem kiszáríthatja és érzékennyé is teheti a bőrt, ezért a választásnál bizonyos szempontokra érdemes figyelemmel lenni.

ETUC-lista

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) követelése szerint a listáján szereplő vegyületeket a dolgozók és a fogyasztók egészségének védelme érdekében mihamarabb biztonságosabb anyagokkal kell helyettesíteni. A www.etuc.org/r/830 listán jelenleg több mint 400 vegyület található.

Fekete henna

A hennához adott színezék, amelyet fekete henna testfestékként, nem tartós tetoválószerként használnak, súlyos egészségi problémát okoz. A hozzáadott komponensek közül sok allergiás reakciót, krónikus bőrgyulladást, vagy később kialakult allergiát okoz.

A szakorvosok szerint a fekete hennafesték káros lehet az egészségre, mert színezőanyagai allergiás reakciókat válthatnak ki. A festékanyag által beindított visszafordíthatatlan folyamatok a szervezet életfogytig tartó sebezhetőségéhez vezethetnek.

Fogfehérítők

A citrom, a szódabikarbóna vagy az eper mind-mind olyan természetes fogfehérítő, amely segít csillogóbbá tenni a mosolyod.

A fogkrémek fluorozása a fluor fogainkra gyakorolt pozitív hatásának feltételezéséből táplálkozik. Mivel azonban se a fluor fogainkra gyakorolt hatásáról, se a fluor ártalmatlanságáról gondoltak nem állják meg helyüket, a fluor felhasználását a fogkrémekben a kritikusabb gyártók beszüntették.

Fürdők

Termékteszt. Az előző években a tusfürdők diadalmenete töretlen volt, Magyarországon is átvették a vezető szerepet a tisztálkodás terén. A polcok roskadoznak az ezernyi színű, illatú és funkciójú (mert az is van ám a tusfürdőnek, a tisztításon felül!) terméktől. 36 különféle tusfürdőt hasonlítottunk össze.

Hajápolás

Illóolajokkal, növényi főzetekkel, de elsősorban megfelelő táplálkozással sokat tehetünk az egészséges és szép hajért. Íme néhány tipp házi szépüléshez.

Hajfesték

58 éves vagyok és beteg. Súlyos nehézfém mérgezésem van, melyet a hajfestékből szereztem be. Aggódom a fiatalokért, mivel látom, szinte mindenki festi a haját, nem gondolnak arra, milyen veszélyeknek teszik ki magukat rövid és hosszú távon egyaránt.

Termékteszt: hajfesték. Nem szeretjük az ősz hajszálakat, de nem mindegy, hogy mivel és milyen áron tüntetjük el. Tesztünkben a népszerű szintetikus és növényi alapú hajfestékeket vizsgáltunk laborban és címke alapján.

Hajfesték-összetevők EU listája. 2011/59/EU IRÁNYELV (2011. május 13.) a kozmetikai termékekről szóló 76/768/EGK tanácsi irányelv módosításáról, mivel a tartós hajfestékek használatának lehetséges kockázatai aggodalomra adnak okot.

Házi szerek – Keverd magad!

Még mindig kevés az olyan kozmetikai termék, amely egyáltalán nem tartalmaz kockázatos anyagokat, a valódi biotermékeket pedig nem mindenki tudja megfizetni. A házi kozmetikumokban csak az van benne, amit beleteszünk. Ha betartunk pár szabályt, hatásos és biztonságos kencéket keverhetünk.

Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik. Tanácsok és receptek, amelyek kívül-belül használnak. Ökokozmetika gabonákkal.

Az őszi és téli hónapok gyümölcse, az alma nem csak magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt értékes számunkra. A benne rejlő egyéb hatóanyagokat az otthoni kozmetikában is egyszerűen és sokoldalúan hasznosíthatjuk.

Drága kozmetikai termékek helyett némi kreativitással saját magunk is készíthetünk könnyen és olcsón pakolást. Néhány tavaszi tippet mutatunk.

A növények valóságos csodaszerek. A pakolásokhoz felhasznált gyümölcsök és zöldségféléknél azonban ügyelni kell arra, hogy ne legyenek vegyszerrel kezeltek. Csak ép, egészséges, alaposan megmosott növényekből készülhet pakolás.

Házi készítésű kozmetikumok, amihez a hozzávalók a legtöbb konyhában, vagy gyógyszertárban könnyen megtalálhatók. A készítmények előnye, hogy nincsenek tele tartósítószerekkel, mint az üzletiek. Sok sikert és szépülést!

Arcápoló permet. Keverjünk egy kis tálka meleg vízbe kevés almaecetet, és permetezzük be vele előzetesen megtisztított arcbőrünket. Hagyjuk, hogy a permet megszáradjon a bőrünkön, ne töröljük le. Ha naponta egyszer így kezeljük arcbőrünket, helyreáll annak savegyensúlya. A módszer pattanásos bőr esetén is hatásos. Ha szép az arcbőrünk, elegendő időszakosan (hetente egy-két alkalommal) permetezni vagy leöblíteni.

Arcápoló permet. Keverjünk egy kis tálka meleg vízbe kevés almaecetet, és permetezzük be vele előzetesen megtisztított arcbőrünket. Hagyjuk, hogy a permet megszáradjon a bőrünkön, ne töröljük le. Ha naponta egyszer így kezeljük arcbőrünket, helyreáll annak savegyensúlya. A módszer pattanásos bőr esetén is hatásos. Ha szép az arcbőrünk, elegendő időszakosan (hetente egy-két alkalommal) permetezni vagy leöblíteni.

Háztartási vegyszerek biztonsági lapja

Illatos bőr

A dezodorok használata ma már olyannyira magától értetődő, mint mondjuk fogat mosni lefekvés előtt. De vajon mit kenünk magunkra, mivel próbáljuk távol tartani a kellemetlen szagokat? Tesztünkben a dezodorokat vettük nagyító alá.

Dezodorok terméktesztje a Tudatos Vásárló Magazinban.

Környezet- és bőrbarát izzadásgátlás.

Legtöbben parfümöket vásárolunk, hogy jól érezzük magunkat, és jó illatunk legyen. A férfiak 70, míg a nők 90%-a használ illatszereket. A közkedvelt márkák közül egyre több uniszex, vagy legalább női és férfi változatban is kapható.

Illattál

Az egyik legismertebb módja az elszáradt virágok hasznosításának és a különböző helyiségek illatosításának a száraz füvek, termések, levelek és szirmok felhasználásával készülő potpourri.

A potpourriban minden illatos növényrész és mutatós termés szerepelhet: a kertben termett levendula, rozmaring, bazsalikom, rózsaszirom, virágfejek, bogyók, meggylevél, továbbá citromhéj, narancshéj, fahéj, ánizs, szegfűszeg, gyömbér, vaníliarúd.

Illóolajok

Mire figyeljünk illóolaj vásárláskor? Egyre többen használnak illóolajat aromaterápiára és levegőillatosításra, de azzal már kevesen vannak tisztában, mire figyeljenek ezeknél a termékeknél. Vásárláskor nem árt néhány aranyszabályt szem előtt tartani.

Az illóolajok veszélyesek is lehetnek. A növényekből kivont illóolajok rendkívül tömények. Nem megfelelő használatukkal többet árthatunk, mint gondolnánk. Összeszedtünk néhány dolgot, amire érdemes figyelni aromaterápiánál.

INCI-jegyzék

Az INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredients – a kozmetikai összetevők nemzetközi nevezéktana) a kozmetikai termékek csomagolásán található és a kémiai összetevők feltüntetésére szolgáló utalás. 2006/257/EK: A Bizottság határozata (2006. február 9.) a Bizottságnak a kozmetikai termékekben alkalmazott kémiai összetevők nevezéktanának meghatározásáról szóló 96/335/EK határozatának módosításáról (EGT vonatkozású szöveg).

Játékbazár

Alsósok részére megrendezett használt játékok csereberéje. Szervezzünk mi is gyerekeink iskolájában.

Kereslet-kínálat használt és új fajátékok.

Játékok saját kezűleg

Társasjáték hulladékból: a Twister modern ügyességi játék, ami fejleszti
az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt.

Kézápolás

A szép kéz titka a tudatos védelem. A kezek bőre hihetetlenül nagy igénybevételnek és állandó veszélynek van kitéve, ám erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Három dologra kell odafigyelni: óvjuk, tápláljuk, ápoljuk, mindig, a nap minden szakában!

Kockázatos vegyi anyagok

Hiteles tájékoztatás a mindennapi környezetünkben előforduló legveszélyesebb vegyi anyagokról.

Ingyenes lakossági kiadványunk a hétköznapjainkban használt vegyszerek és az élelmiszerekben fellelhető vegyi anyagok káros hatásainak bemutatása mellett ismerteti a biztonságosabb alternatívákat, a kockázatok csökkentésének lehetőségeit is.

Kozmetikumok összetevői a címkén

Vásárláskor figyeljünk az összetevőkre, ami jó, ha úgy kezdődik, hogy Aqua/Water, mert az vízbázisú készítményre utal. Érdemes tudni, hogy a címkén szereplő komponensek mennyiségük szerinti csökkenő sorrendben szerepelnek.

Vajon tudod, hogy pontosan mit jelentenek a különböző ábrák és feliratok a kozmetikumok csomagolásán? Ezek a jelek fontos információkat hordoznak, melyek birtokában tudatosabban választhatsz a polcról.

14/2010. (IV. 7.) EüM rendelet a kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeiről és közegészségügyi ellenőrzéséről.

Lábápolás

Lábunk ápolására kevés időt fordítunk, és azt is leginkább esztétikai szempontból tesszük. Holott számos betegség – derékfájás, lúdtalp, harántsüllyedés – is megelőzhető lehetne, ha figyelnénk a jelzésekre. Néhány lábápolási tanács.

Lebomló betétek, tamponok, biopelenka

Egy átlagos nő tizenkétezer darab tampont vagy betétet használ el élete során. Ennek ellenére a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a termékek milyen anyagokat tartalmaznak, és abba is kevesen gondolunk bele, hogy használatukkal tekintélyes mennyiségű veszélyes hulladékot termelünk.

Légtisztítás, illatosítás

A légfrissítő termékekben (többek között spraykben, aeroszolokban és rudakban) található anyagok károsíthatják a csecsemők és édesanyjuk egészségét.

Senki nem szereti, ha büdös van. Illatosítunk, de nem mindegy, hogy mivel és hogy, az „illatipar” számos terméke ugyanis egyáltalán nem kockázatmentes. Az egészséges környezetnek része a jó belső levegőminőség is, figyeljünk oda, hogy ne rontsuk el!

levego.hu

A vegyi anyagok gyakorlatilag körülvesznek minket, hisz nem csak a hagyományos háztartási tisztítószerek, de a kozmetikumok, a műanyagok, a gyógyszerek, a festékek, a növényvédő szerek, valamint az állatok takarmányának jó része is a szintetikus vegyipar terméke. Mesterséges vegyi anyagok vannak a bútorokban, a ruhákban, a műszaki cikkekben és sajnos az élelmiszerekben, üdítő italokban is. Csak az E-számmal jelölt élelmiszer-adalékanyagokból évente több kilogrammot fogyasztunk.

Az utóbbi években egyre többet hallunk arról, hogy korábban ártalmatlannak tartott anyagokról kiderül allergizáló, vagy rákkeltő hatásuk. Az Európai Vegyi Anyag Hivatal egy nemrég készült jelentése szerint például a lakberendezési tárgyakban, padlóápolókban, szőnyegtisztítókban, samponokban használt perfluoro-oktán szulfonát (PFOS) a környezetben marad lebomlás nélkül, felhalmozódik a zsírszövetben és mérgező.

Mérgek a bőrholmikban, ruhában

Több mint egy tucat olyan ruházati termék fényképét és azonosító adatait tette fel hétfőn honlapjára az ÁNTSZ, amelyek határértéken felül tartalmaznak penészedésgátló anyagot.

Magyarországon „tiszta”, bio, netalántán fair trade ruhát találni nem egyszerű. De egyáltalán, mitől lehet igazán mocskos egy ruha?

A ruhagyártás során használt vegyi anyagok erősen terhelik a környezetet és a munkások egészségét. De a fogyasztók sem védettek. A textíliában maradt vegyszerek a ruhák viselőinek egészségét is veszélyeztetik.

Natúrkozmetikumok

A környezetpusztítás kritikáját és a természetvédelem igenlését zászlajára tűző mozgalom a szépségipart sem hagyta érintetlenül: évről évre folyamatosan nő az érdeklődés a természetes anyagokat tartalmazó natúr- vagy biokozmetikumok iránt.

Nekünk is vannak már tanúsított natúrkozmetikumaink. Igaz, nem natúrnak nevezik, mint a már általunk is bemutatott külföldi kozmetikumokat, hanem biónak, meg ökológiainak. Bio, natúr, öko? Mit takarnak ezek a fogalmak, van-e közöttük különbség, s egyáltalán, miért jók nekünk a kontrollált kozmetikumok?

Interjú Dr. Gyovai Violával, az első hazai, biominősítéssel rendelkező kozmetikum-család, a BIOLA termékfejlesztőjével.

Megtévesztő lehet a bio minősítésről szóló védjegy használata az Ilcsi Szépítő Füvek Kft. esetében. A minősítés ugyanis csak a cég által termesztett növényekre és nem magukra a termékekre vonatkozik. Az Ilcsi Kft. az FVM-hez fordul jogorvoslatért.

Világszerte érezhető a környezetszennyezés és a szintetikus világ elleni küzdelem harcosainak aktív hatása. A biotáplálkozás mellett a szépségápolás terén is hódítanak a biokészítmények, amelyek természetes alapanyagokból készülnek és kíméletesebben ápolják bőrünket, mint mesterséges anyagokkal dúsított társaik.

Öblítés

Beszédes címkék – a Coccolino textilöblítőről. A törölköző puha, a gyapjú selymes, és a szintetikus anyagok nem tapadnak a testhez. Hol itt a gond? Kezdetnek elég, ha a bőrirritációra, a megnövekedett gyúlékonyságra és a környezetszennyezésre gondolunk. Egy átlagos textilöblítőnek is megvan a maga árnyoldala.

Patikaárak

Kozmetikum alapanyagok beszerezhetők a patikákban, 2010. évi árak:
Anyag neve | Ár / súly, térfogat | Hivatalos gyógyszerkönyvi név
Avokadóolaj | 1290 Ft/50 ml | Aromax avokado olaj
Bórax | 2,21 Ft/gr
Desztillált víz | 0,32 Ft/gr | Aqua purificata
Glicerin | 1,29 Ft/gr | Glicerolum 85 per centum
Hamuzsír szappan | 3 Ft/gr (por) | Kalii carbonas
Jojobaolaj | 1850 Ft/50 ml | Aromax jojoba olaj
Kakakóvaj | 5,74 Ft/gr | Butyrum cacao
Lanolin | 4,15 Ft/gr | Cera Lanae
Lenolaj | 2,13 Ft/gr | Lini oleum virginale
Mandula olaj | 1070 Ft/50 ml | Aromax mandula olaj
Méhviasz | 5,12 Ft/gr | Cera flava
Olívaolaj | 1640 Ft/ 500 ml | Extra szűz Bio
Szalmiákszesz | 4,41 Ft/gr | Ammonia saluta 10%
Szódabikarbóna | 0,32 Ft/gr | Natrii hydrogencarbones
Talkum (hintőpor) | 0,62 Ft/gr | Talkum
Vazelin | 1,32 Ft/gr | Vaselinum Album

1gr alapanyagok ára csak az anyag ára, ha kiszerelve kérik, akkor ehhez jön még a csomagolóanyag és a kimérés költsége.

REACH-rendelet

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Információs Szolgálatának honlapján hasznos információkat, dokumentumokat és segédanyagokat talál az Európai Unió új, vegyi anyagokra vonatkozó jogszabályával, a REACH-rendelettel és annak végrehajtásával kapcsolatban.

A 2007 óta érvényben lévő uniós vegyianyag-szabályozás az európai fogyasztóknak biztosítja azt a jogot, hogy a REACH uniós jogszabályra hivatkozva tájékoztatást kérjenek arról, hogy megtalálható-e bármely vegyi anyag a „helyettesítendő, különös aggodalomra okot adó anyagok” közül egy adott termékben vagy annak csomagolásában. Kérelmünkhöz a mintalevelet itt letölthetjük.

A REACH célja, hogy körülbelül 2020-ig bevizsgálják a leggyakrabban használt 30 000 anyagot, és a legveszélyesebbeket korlátozzák. Az évi egy tonna feletti mennyiségben használt vegyi anyagokat a gyártónak/importálónak részletesen meg kell vizsgáltatni; bizonyítania kell, hogy az adott anyag nem káros az egészségre és a környezetre.

A vegyi anyagok használatából adódó egészségügyi és környezetvédelmi kockázatok folyamatos növekedése a jogi szabályozások szigorodását hozta. Az Európai Unió egymás után alkotja meg a különböző vegyi anyagok engedélyezését és használatát szabályozó rendeleteket és irányelveket.

Rovarirtó szerek biztonsági lapja

44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól.

A veszélyes anyag, illetve veszélyes anyagot tartalmazó készítmény/keverék magyar nyelvű biztonsági adatlappal hozható forgalomba. A biztonsági adatlapnak tartalmilag és formailag a Magyar Köztársaság területén hatályban lévő jogszabályokhoz kell igazodnia. Magyarországon azonban az új bejelentéseket csak a REACH szerint készült adatlapokkal fogadják el.

Peszticideket alapvetően a mezőgazdaságban használnak, ám egy „modern” európai lakásban az élelmiszerekben lévő maradványanyagokon kívül máshol is találkozhatunk velük.

Rovarok, rágcsálók ellen

Napjainkban megszámlálhatatlan mennyiségű és fajtájú rovarölő, vagy riasztó szert kapni a boltokban, amelyekről viszont legkevésbé sem tudjuk, hogy hogyan hatnak, illetve milyen hatásuk van az emberi szervezetre.

Ne törjünk mindenáron az ízeltlábúak életére: kiirtani őket úgysem tudjuk, és ez nem is lehet cél. Az ellenük használt vegyszerek pedig az ember számára is mérgezők – néhány jó tanács pókok, szúnyogok, molyok ellen.

Számos vegyszermentes megoldás létezik a hangyák távoltartására, sőt irtásuk is megoldható hétköznapi anyagokkal. Növényeken való felbukkanásuk felhívja a figyelmet a levéltetvek jelenlétére, így betolakodóból akár hasznos segítővé is válhatnak.

SIN-lista

A REACH szerinti SVHC anyagok mihamarabbi helyettesítése érdekében a skandináv független civil International Chemical Secretariat (ChemSec) létrehozta a S.I.N. (Substitute It Now – Helyettesítsd Most) listát: www.sinlist.org, melyen jelenleg több mint 350 vegyület található.

Szobanövények

Otthonunk, lakásunk belső tereit a bútorok és kiegészítők mellett elsősorban szobanövényeink teszik otthonossá. Megfelelő gondoskodás mellett sokáig megőrzik szépségüket.

Legyengült növényeinknél előbb-utóbb megjelenhetnek a gombabetegségek, a kártevők illetve bizonyos makro- és mikroelemek hiánybetegségei. Milyen vegyszermentes praktikákkal orvosolhatjuk a felsorolt bajokat?

Szolárium

Az esős, borús, hideg napok beköszöntével egyre többen csatlakoznak a szoláriumozók táborához. Sokan bizonytalanok, hiszen annyi mindent hallani, olvasni az UV-sugarak káros hatásairól. A tapasztalatok szerint valóban nem árt az óvatosság, az intenzív sugarak miatt a rövidke élvezetért súlyos árat fizethet a barna bőrszínre, s a fényre vágyó ember.

A bőrgyógyászok évek óta kongatják a vészharangot, hogy a szoláriumokat ésszerűtlenül használók súlyos veszélyeknek teszik ki magukat. Ma már az ENSZ Egészségügyi Szervezetének (WHO) jelentése is arra figyelmeztet, hogy a bőrrákos megbetegedések járványszerű terjedése várható, amennyiben az emberek nem hagynak fel a mértéktelen szoláriumozással.

Szúnyogriasztó

Az elektromos szúnyogriasztó veszélyei – Orvosi esetbemutatás.

Takarítás

A TVE és a Zöldpók Alapítvány megnézte, hogyan lehet remekül kitakarítani otthonunkban természetes anyagokkal. Video.

Tanszerek

Alapvetően mindenki egyetért azzal, hogy az egészségre közvetlen veszélyt jelentő iskolaszerek nem kerülhetnek forgalomba. A különféle – EU normákhoz igazodó – jogszabályaink és szabványaink elő is írják ezt a követelményt. A gyakorlatot ellenőrző hatósági mérések néha ijesztő tapasztalatokkal zárulnak: mint idén nyáron is, mikor a gyurmákat ellenőrizte a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség.

Testápolás

A Tudatos Vásárló magazin összeállítása a natúr- és biokozmetikumokkal szépülni vágyóknak nyújt segítséget.

Tetoválás

A tetoválás napjainkban, a testékszerek alkalmazásával együtt, reneszánszát éli. Az alkalmazott festékanyagok mellékhatásai miatt, mind több esetben jelennek meg a nem kívánatos hatások is a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Kémiai Biztonsági Intézet szerint.

A járványos betegségek szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a tetoválás divattá válásával a hepatitisz C gyakorisága is ugrásszerűen megnőtt. A nemzetközi megfigyeléseken alapuló tudományos tanulmányt az International Journal of Infectious Diseases közölte.

A tetoválás mostanában egyre népszerűbb, a 18-30 évesek mintegy 40 százaléka tetováltatja magát. Bármilyen meglepő is, a tetováltak 65 százaléka nő. Mielőtt valaki rászánná magát a tetováltatásra, nem árt, ha tisztában van a tényekkel a test díszítésének erről az ősi módjáról.

Triklozán

A triklozánklórozott aromás vegyület, melyet fertőtlenítő-, gomba és baktériumölő szerként használunk (többek között szappanok, dezodorok, fogkrémek, borotválkozás utáni krémek, szájvizek és tisztítószerek tartalmazzák). Több kutatás szerint is a triklozán beavatkozik a hormonrendszerbe. Az egészségügyi kockázatok miatt Európában több területen elkezdődött a triklozán korlátozása.

Vegyi anyagok a kozmetikumokban

A kozmetikai cikkeket a szép, egészségesnek tűnő bőr kialakításáért használjuk. Tágan értelmezve olyan egészségügyi célú cikkek is ide tartoznak, mint például a fogkrém, a szappan, esetleg a tusfürdő. Egyes vizsgálatok szerint azonban a kozmetikumok használata során a szépség és az egészség nem járnak együtt.

Káros összetevők a kozmetikumokban. Egy átlagos nő százhatvannyolc, egy férfi nyolcvanöt kozmetikai összetevőt ken magára egy nap alatt. Nem egy ezek közül allergiát okozhat, rákkeltő lehet, vagy szaporodási rendellenességhez vezethet. Jobb az elővigyázatosság.

Kozmetikumok veszélyes összetevői.

2006/257/EK: A Bizottság határozata (2006. február 9.) a Bizottságnak a kozmetikai termékekben alkalmazott kémiai összetevők nevezéktanának meghatározásáról szóló 96/335/EK határozatának módosításáról (EGT vonatkozású szöveg)

Vásárlóként valamiért nagyobb bizalommal választunk a gyógyszertárakban kapható kozmetikai termékek közül. A német Öko-Test vizsgálatai szerint nem árt óvatosnak lenni, ugyanis ezek között is nagyon sok tartalmaz kritikus összetevőt.

Terméknagydíj 2009: a Stella cég egyik kozmetikai termékcsaládja elnyerte a 2009. évi Magyar Termék Nagydíjat. Kozmetikai szakírónk villámtesztnek vetette alá a díjazott kozmetikumokat.

Veszélyes hulladék

A törvényi szabályozás kiegészítéseként írja elő a rendelet, hogy a veszélyes hulladék birtokosa köteles az ingatlanán, telephelyén, illetve a tevékenysége végzése során keletkező veszélyes hulladék biztonságos gyűjtéséről gondoskodni mindaddig, amíg a veszélyes hulladékot a kezelőnek át nem adja.

Veszélyjelzők

Új szabályok lépnek életbe a veszélyes vegyi anyagok címkézésére és csomagolására vonatkozóan, a címkén és csomagoláson található grafikus elemek is megváltoznak. A röviden GHS vagy EU-GHS nevű nemzetközi jelölési rendszer címkeelemeit az egy komponensből álló anyagokon 2010. december 1-től, a több komponensből álló keverékeken 2015. június 1-től kell a gyártóknak és forgalmazóknak kötelezően alkalmazni.

Vízkőoldó mágnes

A számos helyen reklámozott mágneses elven működő eszközök legfeljebb helyi védelmet nyújthatnak, és nem garantálhatják például egy egész ház vízvezetékének vízkőmentességét.

A mágnesek polarizálják és ionizálják az átáramló vizet és a benne levő oldott ásványi anyagokat.

WWF-felmérés

Magyarországgal együtt összesen 17 európai országban indul vizsgálat arról, hogy a környezetben leggyakrabban előforduló szennyező anyagok milyen koncentrációban vannak jelen az „átlagos európai népesség” szervezetében, és azok milyen egészségi kockázatot jelentenek.