ÉLELEM, E-SZÁMOK

Vajon hol, milyen talajon és vegyszerekkel termelték, milyen tartósítás után mibe csomagolták, hány kilométert utazott és mitől friss, ha friss az áru? Egészségünk és környezetünk is bánja, ha minderről nem veszünk tudomást.
Városiasodunk, ám ez a kényelmes és sok lehetőséget kínáló életmód az élelemellátás szempontjából kiszolgáltatottá tesz bennünket. Minden városlakó máshonnan származó élelmiszert fogyaszt. Ma már a vidéken élők is egyre kevésbé termelik meg maguknak mindennapi betevőjüket. Az ipari méretű globális élelemellátás növekvő ökológiai lábnyoma nagy terhet ró egészségünkre is.

A mézről

Lényegében továbbra sem tudni, miért pusztulnak a méhkolóniák, annak ellenére, hogy kiterjedt vizsgálatokat végeztek a növényvédő szerek rájuk gyakorolt hatásáról. A városi kaptárakban termelt mézben – amit a méhészek csak „betonméznek” hívnak – nincsenek növényvédőszer-maradványok, de sok a nehézfém.

Génkezelt szervezetből összetevőket tartalmazó élelmiszernek minősül az a méz, amely génmódosított növények virágporát is tartalmazza – mondta ki kedden az Európai Unió bírósága.

Egy rovar és az ember kapcsolata önmagában érdekes. Hogyan kezdődött? A méz az egyik legősibb élelmiszer, amely tartósítószer nélkül a végtelenségig tárolható. (L. 72. old.)

Adalékanyagok

Egy adott élelmiszer-összetevőt alapvetően akkor sorolnak az adalékanyagok közé, ha az elsősorban technológiai okokból kerül felhasználásra. Az aromák, a vitaminok, illetve más természetes vagy természetazonos anyagok azonban, amelyeket az élelmiszer tápértékének, illatának vagy ízének megváltoztatása céljából alkalmaznak, az összetevők közé tartoznak.

Az élelmiszer-adalékanyagok engedélyezési eljárásának lényeges része annak bizonyítása, hogy az adott anyag az egészségre nem ártalmas. Az engedélyezett adalékanyagok ismert hatásait tekintve az „egészségügyi veszélyeknek” különféle dimenziói vannak.

Az élelmiszergyártás számos területén alkalmaznak genetikailag módosított szervezeteket, így az élelmiszer-adalékanyagok előállításánál is. Az alkalmazási területek (és ezzel a jelölési kötelezettségek is) igen különbözők.

Az EU Ökorendelete a bioélelmiszerek esetében szűk határok közé szorítja az élelmiszer-adalékanyagok használatát. Az Európai Unióban engedélyezett több mint 300 adalékanyag közül csupán néhány használható fel ökológiai élelmiszerek előállításához.

Aflatoxin

Elsősorban meleg égövi országokban, csapadékos, magas páratartalmú időben gyakori; nálunk természetes előfordulásával nem kell számolni, élelmiszer-szennyezőként importcikkeken lelhető fel. Leggyakrabban a földimogyorón találjuk meg, de előfordul más élelmiszerekben (pl. szója, rizs, köles, kukorica, zab, bab, kávé, őrölt paprika) és takarmányféleségeken is.

Aludoboz

Érdemes gyűjteni az aludobozokat, hiszen egyre több helyen találkozhatunk az erre a célra kihelyezett begyűjtő automatákkal. Az elhasznált sörös és üdítős dobozok átvétele visszaváltási díj ellenében történik.

Mi a legjobb csomagolás? Az üveg? A szelektíven gyűjtött műanyag flakon? A papírdoboz? Az alumíniumdoboz? Mi az ártalmasabb, a kidobott csomagolóanyag, vagy az üveg tisztításakor keletkező szennyvíz?

Hódít a dobozos. A történet ismert: miután Németországban 2004 óta nem kívánatosnak titulálták a környezetkárosító alumíniumdobozos kiszerelést, a kinti sörgyártók fölös dobozoló kapacitásaik leépítése helyett Kelet-Európát célozták meg.

Az aludobozok gyűjtésének kiemelkedő környezeti hasznára hívja fel a figyelmet a sörszövetség: egy darab alumínium doboz újrahasznosításával annyi energia takarítható meg, amely egy televízió 3 órás működéséhez elegendő – áll a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) hétfői közleményében.

Ásványvíz

Cégmérce: Az ásványvízgyártó cégek etikai rangsora. Vásárlásunkkal nemcsak egy termék vagy íz mellett tesszük le voksunkat, hanem annak gyártóját is támogatjuk. Cégmércénkből kiderül, hogy mennyire etikusak és felelősek az itthon is kapható ásványvizek gyártói.

Kivonat a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól szóló rendeletből.

A természetes ásványvizekben természetesen előforduló összetevők, valamint az azokra vonatkozó maximálisan megengedett határértékek.

Aszalás, szárítás

Gyümölcsszárítás napenergiával. A szárítás célja, hogy a növények nedvességtartalmát olyan szintre csökkentsük, hogy eltarthatók legyenek – ez az érték általában 10-12 százalék. Ennek elérésében segítségünkre van a meleg levegő, a légmozgás és a napfény. (L. 48. old.)

A ház körüli növények többsége nyár végén hozza hasznosítható termését. A zöldségeket, gyümölcsöt ügyesen tartósítva is lehet fogyasztani, és a termések gyakran dísznek is szépek.

Banán

E vicces és vidám gyümölcs termesztésének hátterében kevéssé mulatságos a helyzet. Ha nem bio- és fair trade banánt veszel, egy modern mezőgazdasági botrányhoz járulsz hozzá – figyelmeztet Ed Hamer, a The Ecologist újságírója. A cikk 9 részes, lapozz a következő oldalra.

Bevásárlókörök

Már az ország több városában is működik az önkéntes munkán alapuló szervezet, amely az áruházláncok kikerülésével összeköti a helyi termelőt és a vásárlót. Videó:

Bioborok

A konvencionálisan termelt borok jóval szennyezettebbek, mint a bioborok – derül ki az Európai Növényvédő szer Akciócsoport (PAN) Brüsszelben bemutatott vizsgálatából.

Bioéttermek, biokávézók

Biolevek, házi bodzaszörp, menta…

Májusban, de még június elején is nyílik a bodza. Csak ott szedd le a bodza virágát, ahol nem éri a benzingőz, nincs nagy forgalmú út mellett, mert megköti a káros anyagokat. Ott szedd a virágzatát, ahol szívesen kirándulnál. Bodzaszörp frissen, télre, bodzavirág palacsintába.

Mentás-citromos hűsítő: víz, citrom, menta, hűtő. Az arányok ízlés szerint. Cukor nélkül készül: egyrészt a fehércukor támadás testünk ellen, némely barnacukor színezett kristálycukor, másrészt a cukros löttyök nem oltják a szomjat.

Töklé. 50 dkg sütőtök, 1 liter frissen facsart almalé, fahéj, szerecsendió, méz kell hozzá.

A tökszeleteket tegyük egy tepsibe, csurgassunk rá kevés mézet, szórjuk meg fahéjjal, csipetnyi szerecsendióval. 180 fokos sütőben addig süssük, míg megpuhul. Eztán a héjától megtisztított tököt egy mély tálba téve pürésítsük botmixerrel. A végén öntsük hozzá az almalevet és poharakba töltve kínáljuk.

Biológiailag lebomló zacskó

A Magyarországon forgalomba kerülő biológiai úton lebomló szatyrok szinte kivétel nélkül szemfényvesztésen alapulnak: a szokásos műanyagok mellett különböző katalizátoranyagokat tartalmaznak, szó sincs mikroorganizmusok általi, szerves lebomlásról.

Az amerikai North Carolina egyetemen végzett kutatás nemrégiben arra derített fényt, hogy a biológiailag lebomló, úgynevezett biodegradálható anyagok talán mégsem annyira tesznek jót a környezetnek, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Citrom héja

A déligyümölcsökkel nemcsak sok vitaminhoz jutunk, hanem héjuk elfogyasztása esetén veszélyes vegyi anyagok is a szervezetünkbe kerülhetnek. A biotermék vásárlástól eltekintve teljes mértékben nem, legfeljebb csak részben védhetjük ki ezeket.

Civilizációs betegségek

Az elmúlt évszázadban, különösen az utóbbi 2-3 évtizedben egyes betegségek előfordulása elsősorban a városi lakosság körében jelentősen megnőtt. Ezeket a kórokat civilizációs betegségeknek nevezzük, amelyek a mai kor modern emberét sújtják.

A történelemben először, a következő generáció nem élhet olyan sokáig, mint a szüleik. A háttérben pedig az elhízás miatt kialakuló betegségek állnak. A helyzet a fejlett világban mindenütt súlyos, a magyar állapotokról dr. Babai László prevenciós szakértője beszélt.

Csapvízteszt

A Tudatos Vásárlók Egyesületének csapvíztesztjében azt vizsgálta, vajon biztonsággal fogyasztható-e a csapvíz, és valóban érdemes-e csapvízre cserélni az ásványvizet.

Csávázott vetőmag

A csávázott vetőmagot étkezésre és állati takarmányozásra felhasználni tilos. A csávázás olyan kémiai eljárás, amely a vetőmag gomba és/vagy állati kártétel elleni védelmét szolgálja. A csávázott vetőmagot felismerhetjük a természetestől nagyon elütő színéről is (kék, piros stb.).

Csecsemőtáplálás, bébiételek

Vajon gyerekjáték-e etikus, környezetbarát, és egyben tápláló bébiételt találni csemeténknek a boltok polcain sorakozó széles választékból? Az élelmiszeripari óriások tesznek róla, hogy ne legyen az.

A várandós nők számára már a kevésbé szennyezett élelmiszer fogyasztása is kockázatot jelenthet, megbetegedéshez vezethet. Néhány tanács, hogy csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.

DDT

Jött, megoldott, tündökölt és néhány évtized alatt toxikológiailag megbukott – írhatnánk e sorozat majdnem minden darabja elé. A DDT megfelel szinte az összes kritériumnak, amelyért ma egy „bolhaport” megköveznek. Gyakran példálódzunk vele, és azt hisszük, ő már a múlt…

Szerves klórtartalmú rovarölő szer, amit az ellenálló szerves szennyezőanyagok (POP) közé sorolnak. Amikor Paul Müller svájci kémikus 1939-ben felfedezte a DDT-t, felfedezését csodálat övezte. Müller 1944-ben Nobel-díjat kapott.

A DDT a diklór-difenil-triklóretán rövidítése, nagy hatású rovarméreg. Mivel az élő szervezetben felhalmozódhat, károsítja a környezetet. Magyarországon felhasználását az 1960-as évek végén betiltották.

Delfinbarát

A Greenpeace 2008-as nyilatkozata szerint a delfinbarát felirat megtévesztő, mivel azt a megalapozatlan látszatot kelti, hogy a konzerv összességében környezetbarát. Ezzel szemben ezek a feliratok kizárólag a delfinek védelméről szólnak, és semmit sem mondanak a többi állatfajról, nem beszélve a halászat fenntartható voltáról vagy annak környezeti hatásairól.

Együnk hazai halat, abból se sokat és még nagyon sok halközeli olvasmány.

Demeter minősítés

A Demeter a legrégebbi védjegy, mely e speciális ökológiai gazdálkodásból származó termékek megjelölésére szolgál, 1928-ban alapították. A Demeter márka tehát biodinamikus gazdálkodásból származó termékeket jelent.

Dobozrendszerek

A Nyitott Kert Alapítvány olyan civil szervezet, mely környezeti, társadalmi és gazdasági problémákra próbál megoldást nyújtani olyan gyakorlati módon, hogy helyi és bioélelmiszereket segít eljuttatni a termelőtől a vásárlók felé, valamint környezet tudatos nevelést és szemléletformálást folytat annak érdekében, hogy ezek előnyeire a figyelmet felhívja.

E-számok

Az élelmiszeradalékok funkciójával, előállításával, használatával és biztonságosságával kapcsolatos részletes információk hiteles, magyar és nemzetközi kutatások alapján.

Egészséges tojás

Az Egészséges Tojás védjegyet a Baromfi Terméktanács azzal a céllal vezette be, hogy ezzel az egyszerű szimbólummal jelölje: ez a tojás garantáltan minőségi, biztonságos és magyar.

A Koronás Tojás védjegyet a Baromfi Terméktanács 2004-ben (még "Egészséges Tojás" néven) azzal a céllal vezette be, hogy megkönnyítse a vásárlók eligazodását az információk között, s ezzel az egyszerű szimbólummal jelölje: ez a tojás garantáltan minőségi, biztonságos és magyar.

Élelmiszer-kilométerek

Számos kutatás rámutatott arra, hogy önmagában a helyi élelmiszer vásárlása még nem megoldás az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére. Ennél több szempontot is figyelembe kell vennie a tudatos vásárlónak.

Élelmiszer-önrendelkezés

Európa 34 országából, 120 szervezet több mint 400 küldöttje vett részt az ausztriai Krems városában rendezett Európai Élelmiszer-önrendelkezés Fórumon. Az eseményen gazdaszervezetek, fogyasztók, valamint környezetvédelmi és fejlesztési civil szervezetek képviselői tanácskoztak, hogy letegyék egy új élelmezési és mezőgazdasági rendszer alapjait.

Élő Tisza Tájtermék

A Tisza-mente, a folyó vízgyűjtőjének tájai ökológiai, gazdasági, társadalmi, kulturális szempontból változatos, de sok hasonlóságot mutató térséget képeznek. Egyesületünk bejegyeztette az „Élő Tisza” védjegyet, mely ezt az egységet fejezi ki. A védjegy célja, hogy a Tisza-menti gazdálkodók, szállásadók, termékelőállítók, szolgáltatók számára segítse a piacra jutást.

Ételmaradék hasznosítása

Egy-egy étel elkészítéséhez ne használjon sok különböző maradékot; készítsen mindegyikből mást. Keverje össze őket jó sok friss alapanyaggal, és kellő mennyiségű aromás ízesítőkkel, hogy az új ételek ízletesek és jó állagúak legyenek.

Étolajok

Étolajteszt: A Tudatos Vásárló tesztje olyan veszélyes anyagok jelenlétét vizsgálta, melyek a talaj és a levegő szennyezése során kerülhetnek a napraforgókba, majd a belőlük finomított olajba.

EU-határérték enyhítése

149/2008/EK rendelet (2008. január 29.) az I. mellékletben felsorolt termékek megengedett szermaradék-határértékeit megállapító II., III. és IV. melléklet létrehozása által a 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról.

Az Európai Uniónak módosítania kell az egészségünket veszélyeztető növényvédőszer-maradékok határértékét, mert a legutóbbi szabályozás hatására több méreg kerülhet az élelmiszerekbe. A Levegő Munkacsoport tiltakozik az unióban 2008. szeptember 1-jétől hatályba lépő szabályozás ellen.

From 1 September 2008, the maximum legal limits on the level of pesticides allowed in food items sold in the EU will dramatically increase.

Hazánkban jelenleg is több száz fajta növényvédő szer van forgalomban. Növényvédő szereket használnak a kiskertek tulajdonosai és a több száz hektáron termelő gazdálkodók egyaránt.

Eurólevél biotermékekre

Az EU ökológiai logóját látva a vásárlók biztosak lehetnek a megvásárolt étel és ital eredetében és minőségében. Bármelyik termék, amelyen ez a logó látható, megfelel az EU ökológiai gazdálkodásról szóló Rendeletében foglaltaknak.

Fair Trade

A méltányos kereskedelem (Fair Trade) a nemzetközi árucsere szokásos felfogásától eltérő megközelítés. Kereskedelmi partnerséget jelent, amely a hátrányos helyzetű termelők számára hivatott a fenntartható fejlődést előmozdítani elsősorban jobb kereskedelmi feltételek biztosításával, valamint a fejlett országokban folyó szemléletformáló kampányokkal. (FINE Az Alternatív Kereskedelem Nemzetközi Szövetsége, 1999. áprilisi közgyűlés)

A fair trade világnapja alkalmából megkérdeztük a méltányos kereskedelemmel foglalkozó szakembereket, hogyan látják a magyarországi helyzetet. Annak is utánajártunk, hol érdemes fair trade termékeket vásárolni.

Fecskefogyatkozás

A Magyar Madártani Egyesület szerint aggasztóak a friss fecskeállomány-elemzések: ha a tendencia folytatódik, 2020-ra a fecskék többsége kipusztulhat Magyarországról.

Foszfor

Szinte minden élelmiszerben van foszfát, de a szakértők szerint az utolsó három évtizedben az elfogyasztott mennyiség kifejezetten megnőtt, mert az élelmiszeripar a húskészítmények, a sütőipari termékek és az üdítőitalok tartósságának, összetételének javítása céljából mind többet használ adalékanyag formájában.

A foszforsav a szervezetet erősen savasítja. Az újabb kutatások kimutatták, hogy a legtöbb betegség okozója az elsavasodott szervezet. A savas szervezet ellenálló képessége gyenge, és számtalan betegség forrása.

Foszfát-adalékok mindennapi ételeinkben. A stabilizátorként, sűrítő anyagként a kenyerek, péksütemények, desszertek, pudingporok, tejkészítmények, készételek, szószok stb. foszfáttartalmú adalékanyaga az E 1410 – E 1414.

Főzőláda

Eleink egy kis ládát kibéleltek rongyokkal, előkészítették a főzelékeket vagy leveseket, beletették a fészekbe a forró fazekat, kimentek a mezőre dolgozni, az étel melegen maradt, és lassan hűlt csak ki.

Fuzárium

A Fusarium gombafajok talajban elő károsítók a mérsékeltövi amerikai, ázsiai és európai területeken termelt gabonafélékben. A Fusarium fajok betakarítás előtt fertőzik a gabonaszemeket.

A fuzáriumos fertőzés régi és állandó problémája a mezőgazdaságnak. Ez a gombafajta kifejezetten kedveli a mérsékelt égöv klímáját, olyannyira, hogy három-ötévente előfordulhat akár járványszerű fertőzés is – Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem élettani és állathigiéniai tanszékének professzora.

Gabonák, lisztek

Világszerte vetőmag-forradalmárok szövetkeztek a vegyszermentesen termeszthető, jó minőségű régi gabonafajták feltámasztása.

Az emberi táplálkozásban a gabonafélék csoportjába tartozó növények (pl. búza, kukorica, rizs, árpa, rozs, zab, tritikále, köles, cirok, pohánka, amarant, tönkölybúza) a legfontosabbak, mert szemtermésük energiában gazdag, jól tárolható, viszonylag egyszerűen feldolgozható és sokféleképpen felhasználható.

A búza sütőipari szempontból a legértékesebb gabonánk, magas sikértartalmának köszönhetően lesz a kenyér laza szerkezetű. A búzából liszt, dara, gríz és korpa is készül, sőt sör- és szeszfőzéshez is használják.

Gazdabolt

Nemzeti parkok első „gazdaboltja”. A Tűztorony tövében 2010. június 25-én nyitotta meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a bio- és organikus termékeket árusító Nemzeti Parkok Boltját.

Génkezelt élelmiszer

Bár törvény szerint a GMO-tartalmat a csomagoláson (az összetevők között, vagy lábjegyzetben) fel kell tüntetni, a hazai élelmiszerek jelölése nem valósul meg a gyakorlatban. Ennek az oka egy kitétel, mely szerint az összetevők 0,9% alatti GMO-tartalmának jelölése elmaradhat, amennyiben a gyártó utólagosan bizonyítani tudja, hogy a szennyeződés véletlenszerű, vagy technikailag elkerülhetetlen volt.

Az EU termékjelölési szabályozása súlyos hiányosságot tartalmaz: a tejet, tojást, húsféléket, és más állatokból származó élelmiszereket nem kell a termékek címkéin feltüntetni, ha az állatokat GM takarmánnyal etették. Ez a jogi hiányosság az oka, hogy a fogyasztói elutasítás ellenére is növekszik az EU-ba áramló GM szója és kukorica mennyisége.

Globális élelemtermelés környezeti terhe

Élelmiszerválság sújthatja a világot. A Királyi Külügyi Intézet jelentése szerint valós a kockázata egy jövőbeni élelmiszer-ellátási válságnak. A londoni elemzők szerint ennek elkerülésére a XXI. században ismét egy ugyanolyan léptékű „zöld forradalomra” van szükség, amellyel a múlt században „elképesztő mértékben” sikerült emelni a hozamokat a világ mezőgazdaságában.

Radikális étrendváltásra van szükség. Étrendváltással egyetlen ember 100 tonna szén-dioxidtól képes megszabadítani a Földet – hívta fel a figyelmet az ENSZ klímaszakértője.

Földünk élelmezése válaszúthoz érkezett. A világ mezőgazdaságának gondjai jóval meghaladják az éhezés problémáját – egy olyan korban, amikor az élelemtermelés a megművelhető föld, a felhasználható víz és az olcsó olaj korlátait feszegeti. Ha tovább akarjuk etetni a Földet a globális éghajlatváltozás és a növekvő népesség ellenére, akkor gyökeresen át kell gondolnunk a környezetet terhelő iparszerű élelmiszer-termelés rendszerét.

Földünk élelmezése

Tim és Rebecca úgy döntöttek, hogy abbahagyják a természetfilmek forgatását, és helyette átveszik Rebeccáék családi farmjának a kezelését. Előtte még elkészítették utolsó filmjüket a közelgő energiaválság hatásáról a mezőgazdaságra, és néhány lehetséges válaszról. Nagyon szép film. A brit környezet helyi problémái nekünk sem idegenek, és a megoldásokat sem árt végiggondolni. Videó.

GMO

A köztermesztésbe került GM fajták két csoportba oszthatók: egyrészt kártevő rovarokkal, másrészt totális gyomirtókkal szemben lehetnek ellenállók. Amerikai vizsgálatok szerint a rovarrezisztens fajták terjedése miatt ugyan csökkent a kijuttatott rovarirtó szerek mennyisége, de a gyomirtó szereket is figyelembe véve a GM növények elterjedése miatt 1996-tól 2004-ig 55 ezer tonnával több növényvédő szert juttattak ki a gazdálkodók.

Aki legyőzte a GMO-góliátot: a Percy Schmeiser-sztorit világszerte az állampolgári tudatosság és a következetes jogérvényesítés iskolapéldájaként tanítják. Pedig a konfliktus egyáltalán nem úgy indult, mint amelyből valaha világraszóló civil sikertörténet lehet.

Heves, és az elmúlt években egyre élesedő vita zajlik a világban – és Magyarországon is – a genetikailag módosított növények termesztésének szükségességéről és kockázatairól. Bár vannak, akik azt hangoztatják, hogy meg kell tanulnunk együtt élni ezekkel, a hazai döntéshozók már határozottan állást foglaltak a kérdésben.

Az EU tagállamok többsége leszavazta az Európai Bizottság azon javaslatát, amely a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazta. Csupán néhány kivétellel a legtöbb tagország támogatta a magyar moratórium fennmaradását, így a döntés következtében a magyar tilalom továbbra is érvényben marad.

A módosított élőlényekkel szembeni aggodalom továbbra sem csökken, és egyre több kutatás igyekszik feltárni azt is, hogy milyen egészségügyi veszélyeket rejthet a génmódosított növényekkel etetett állatok húsának a fogyasztása.

A génkezelt növényeket előállító multinacionális cégek előszeretettel kerülik meg a demokráciát, hogy egy-egy újabb államot cserkészhessenek be a piaci eszközökkel nehezen terjeszthető termékeivel és technológiáival.

Valószínűleg „válságtűrő” génekkel is rendelkeznek a Monsanto vetőmagjai. A nézőponttól függően áldott vagy elátkozott amerikai vetőmaggyártó sorra dönti a forgalmi és nyereségrekordokat, s rendíthetetlenül halad előre, hogy génmódosított hibridjeivel a mezőgazdaság minden egyes területén megkerülhetetlen pozícióra tegyen szert.

Gyógyteák

Aki mindent tud a gyógynövényekről. Ötszáz év tudását őrzi a bükkszentkereszti füvesember, akit hatéves korában szemelt ki utódjául javasasszony nagymamája. A nyolcvanhárom éves Szabó György azóta járja az erdőt, és gyógyít fűvel, fával, vadvirággal.

Nyugi-tea: 1,5 liter forró vízbe tegyünk 3 csapott evőkanál citromfüvet, 1 evőkanál ánizsmagot és 1 evőkanál édesköményt. 20 perc után szűrjük le, adjunk hozzá mézet, mely elsősorban nem az édesítést, hanem a nyugtatást, stresszoldást szolgálja. Iszogassuk egész nap és számoljunk a keverék vízhajtó hatásával is!

Hal, bio

Magyarország hagyományosan halas ország, bár újabban viszonylag kevés halat eszünk, s sokszor az is importból származik. Jó hír viszont, hogy lehet kapni már biohalat is. De mi is ez pontosan?

Friss ízek, hagyományos receptek, gasztronómiai kalandok várják azt, aki elszánja magát a helyi halak vásárlására. Még arra is jó esély van, hogy kíméletes tenyésztésből származó árut találjon a piacon.

Együnk hazai halat, abból se sokat és még nagyon sok halközeli olvasmány.

Halfarmok

Egy bevásárlóközpont fagyasztott halkínálatát vizsgálva a Tudatos Vásárló utánajárt, honnan érkeznek hozzánk a halak, és hogy mindez milyen környezetszennyezéssel jár.

Hatósági állatorvos által ellenőrzött

A Baromfi Termék Tanács 2002 tavaszán elindította az ellenőrzött magyar baromfi akciót, amelynek során egy védjegy kerül minden a minőségbiztosítási szabályoknak megfelelő, hazai alapanyagból Magyarországon gyártott baromfihús termékre, legyen az friss vagy továbbfeldolgozott termék.

Házhoz- és gyűjtőpontra szállítás

Helyben vedd meg!

Miért autózol messzire friss zöldségért, egy csokor virágért vagy egy tollbetétért? Helyben Vedd Meg! A Magyar Kerékpárosklub 2011 szeptemberében kampányt indít, mely a környezetbarát, főként kerékpáros és gyalogos vásárlást kívánja ösztönözni.

Helyi piac

Harmathy Ildikó három éve indította a Balaton-felvidéki Liliomkert piacot. A szövetkezetként működő kezdeményezés már messze földön híres, eddig mégsem sikerült legalizálni.

Elkészült a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) kormányrendelet módosításának tervezete, nagyon sok hibával.

Egy 2011. októberi törvényjavaslat alapján az számít helyi  termelői piacnak, amelyik a piac fekvése szerinti megyéből vagy a piac 40 kilométeres körzetéből, illetve budapesti piacnál az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari termékét értékesít.

A piacozás a legtöbb családnál „betervezett” program, előre elhatározott, menetrendszerű, ki nem hagyható. Ünnepek előtt, hétvégeken meg különösen megnő a piacok ázsiója, hiszen ilyenkor remek, friss áruk érkeznek: a megszokott vidék termékei, és árusai.

Higany

Az ENSZ kenyai környezetvédelmi ülésén 2009 februárjában 140 ország képviselői megállapodtak egy világméretű egyezményről a higany használatának korlátozására. A világ országainak 2013-ra kell végső döntést hozniuk a tényleges intézkedésekről.

Hungarikum baromfi – HuBa

Napjainkra világszerte kialakultak vagy kialakulóban vannak az alternatív baromfitenyésztési és -tartási rendszerek (ideértve az ökológiai baromfitenyésztést is), amelyek közös jellemzője, hogy természetszerű vagy ahhoz közelítő tartási feltételek között termelik a különböző márkanévvel és védjeggyel ellátott, a brojlercsirke korszaka előtti, hagyományos baromfitermékeket.

Húsfogyasztás

Az állati termékek fogyasztása, amely az Állategészségügyi Világszervezet (ÁVSZ) előrejelzése szerint 2020-ig 50 százalékkal nő a jelenlegi szinthez képest, komoly egészségügyi kockázatokkal jár és veszélyezteti a környezetet.

A mezőgazdaság csaknem olyan mértékben járul hozzá a Föld légkörének melegedéséhez, mint a gépjármű-közlekedés, ám a politika egyelőre visszariad a következetes fellépéstől, az ökoadónak az agráriumra való kiterjesztésétől.

Megetetett társadalom. Beszéljünk a húsról: hogyan is fizetünk rá!

Az Emagazine kommentára egy kellemetlen igazsággal foglalkozik: a húsevés is hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Termékteszt: sonka. Számtalan felvágottat, szendvicsbe való húskészítményt fogyasztunk nap mint nap. Úgy tűnhet, ezek közül a sonka az egyik legegészségesebb, de vajon igaz-e ez? Egyáltalán, mi a sonka? Legújabb terméktesztünkben szeletelt sonkákat vizsgáltunk.

Tartósítószerek, aromák, ízfokozók, enzimek, műfüst, szeparátorhús és radioaktív besugárzás – a modern élelmiszeripar diszkrét segítői és gazdaságilag jól átgondolt módszerei. Bár hivatalosan mind a felhasznált anyagok, mind az alkalmazott módszerek biztonságosak, számos vizsgálat ad okot a kételkedésre.

A legfontosabb jó tanács, amit egy fogyasztóvédő adhat: olvasd el a címkét! De mi van azokkal a termékekkel, amelyeket kimérve, szeletelve, pult mögül árulnak? Vegyük például a pulti húsokat és húskészítményeket.

Idénynövények

Minden évszakban részesítsd előnyben az aktuális idénynövényeket! Ezzel több szempontból is jót teszel a környezettel és egészségeddel.

Immunerősítő cékla

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.

A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, ami a sejteket külső szabad gyökök támadásától védi. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza, valamint a tumorsejtek szaporodását gátló hatása van.

13 céklás recept az egészségért!

INS-szám

Az élelmiszer adalékanyagok nemzetközi számozási rendszere az INS (International Numbering System for Food Additives) az egész világon, tehát Európán kívül is használatos. Az INS-számok azonosak az E-számokkal. Az INS-listán az Európai Unióban engedélyezett valamennyi adalékanyag megtalálható, de szerepelnek rajta olyanok is, melyek az Európai Unióban nem engedélyezettek.

Ionizáló energiával kezelt

Az Agroster Rt. Magyarországon egyedi módon, a legkülönfélébb termékek kezelését végzi ionizáló energiával főleg csíraszám csökkentés és sterilizálás céljából. Az élelmiszerek kezelését és a kezelt élelmiszerek hazai kereskedelmi forgalomba hozatalát az érvényben lévő Élelmiszer Törvény szabályozza, ezért az ilyen kezelések e törvény előírásai alapján történnek.

Ivókutak, források

Az IVOVIZ.HU projekt célja a természet- és társadalomtudományok, az egészség-, a táplálkozás-, a szépség- és az energiaipar ismereteit alkalmazva a magas minőségű ivóvíz ismeretterjesztése; az édesvízkészlet mint érték népszerűsítése; az egyéni és a kollektív tudatszint emelése.

Ivóvízszennyezők

A nitrát önmagában viszonylag veszélytelen, de reakció-termékei, pl. a nitrit, az N-nitrozo vegyületek az egészségre károsak lehetnek. Az élelmiszerek mellett a nitrát legjelentősebb forrása az ivóvíz. Az ásott kutakból származó, talajvíz eredetű ivóvíz a mezőgazdasági tevékenység miatt tartalmazhat nagyobb mennyiségű nitrátot.

Az egyik legnagyobb jelentőségű ivóvízszennyező anyag a nitrát. Csecsemőkben ún. kék betegséget (methaemoglobinaemia) okoz.

Arzén, bór stb. szennyezés. Az ANTSZ tájékoztatója szerint 475 településen, több mint 1,5 millió embert érint a vezetékes ivóvíz arzén szennyezettsége Magyarországon.

Hormontartalom. Budapesten évente mintegy 20 tonna novamidazofen – az Algopyrin és más gyógyszerek hatóanyaga – kerül a természetes vízfolyásokba. Emellett női nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai úsznak le a folyón. A jelenleg működő szennyvíztelepi technológiák egyike sem alkalmas a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok kiszűrésére.

Vegyszerek hatására megrendülő biológiai egyensúly, avagy mennyi vizet zavar a hormonzavar? A környezetvédők figyelme mind gyakrabban és nagyobb érdeklődéssel irányul a hormonháztartást megzavaró vegyületek felé. Egyelőre nem lehet őket maradéktalanul kiszűrni az ivóvízből sem.

Jázminpakóca (stevia)

A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény.

A stevia kivont hatóanya 250-300-szor édesebb a répacukornál, míg a levél 30-szor édesebb. A növényben számos ásványi anyag és vitamin is található. Amerikában és Ázsiában már több évtizede engedélyezett édesítőszer. Az Európai Unióban 2011 májusában az engedélyezésére vonatkozó kérelmek még véleményezés, eljárás alatt állnak. Éppen ezért, bár Magyarországon is hozzáférhetők a szabálytalanul forgalmazott szteviakészítmények, megvásárlásuk nem ajánlott.

Jégkrémek, fagylaltok

Termékteszt: gyorséttermi fagylaltok. Bár a fagylalt – magas zsír és cukortartalma miatt – egyáltalán nem nevezhető egészséges terméknek, itt is mindig választhatunk jobbat. Még a gyorséttermi fagyik között is jelentős különbség van.

Kadmium

Az osztrák élelmiszer-ellenőrző hatóság (AGES) szerint az étcsokoládék 50-99 százalékkal több kadmiumot tartalmazhatnak, mint a tejcsokoládék. A növényekben felhalmozódó kadmium az emberben mérgező hatású lehet.

Kenyérsütés otthon

Kipróbálhatsz különböző liszteket, különböző fűszerekkel ízesítheted, adhatsz hozzá magvakat, keverhetsz hozzá sajtot, szalonnát, hogy még ízletesebb legyen. Használhatsz kenyérsütő gépet, de megsütheted a kenyeredet egy egyszerű gáz- vagy villanysütőben is.

Kenyér dagasztás nélkül – videóval.

Kenyértesztek

Tesztünk során a jelenlegi fogyasztási lehetőségeket próbáltuk feltérképezni három fővárosi pékség és termékeik vizsgálatával. A pékségek kiválasztása során arra törekedtünk, hogy olyan cégeket mutassunk be, amelyek lehetőleg sok üzlettel rendelkeznek, illetve amelyeknek a termékeivel gyakran találkozhatnak a fogyasztók. Így esett a választás a Jókenyér Pékségre, a Lipóti Pékségre és a Príma Pékre.

Hogyan válasszunk jó kenyeret? Hogy választani tudjunk, ismerni kell, mitől lesz jó a kenyér.

A Tudatos Vásárló magazin a kenyérvásárlásról, kenyérsütésről.

Kereskedelmi Világszervezet a GMO ellen

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előzetes döntése szerint az Európai Unió törvényellenesen állította le a génmódosított termékek bevitelét az Egyesült Államokból. A határozat az uniót még jobban megoszthatja.

Kiváló Magyar Élelmiszer

A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy jól láthatóan jelzi, hogy az adott termék kiváló minőségű, tulajdonságaiban kiemelkedik az áruházak polcain megtalálható áruk tömegéből.

Vásároljunk hazai terméket! Jó, de hogy tájékozódjunk? Számba vettük, milyen magyar termék védjegyek vannak pillanatnyilag forgalomban, s hogy mi van mögöttük.

Kölesreceptek

Néhány példa arra, hogy a kölest valóban nem csak kásának lehet elkészíteni!

A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Sok értékes fehérjét tartalmaz, viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás. Néhány recept.

Lassú vagy komótos étkezés

A Slow Food mozgalom több mint száz országban szerzett és szerez egyre több hívet magának. Magyarországon csak mostanában kezd elterjedni, tavaly decemberben már több városban is rendeztek a slow food szellemében ételfesztiválokat, vendéglői napokat.

A Slow Food mozgalomnak 2007 elején 6 csoportja működött Magyarországon, és továbbiak alakulása várható.

Érdeklik az olyan pécsi és Pécs környéki termékek, éttermek és termelők, akik a Slow Food alapelvei szerint – jól, tisztán és fair módon – dolgoznak? Esetleg őstermelő, és szeretne aktívan részt venni tevékenységünkben? Szeretné éttermét a Slow Food elvei alapján működtetni?

A slow food nemzetközi öko-gasztro mozgalom, amelynek zászlaján egyszerre szerepel a jóízű étkezés, a természetes fajtagazdagság megőrzése és a helyi termelők támogatása. De mit tart ez az alternatív étkezési mozgalom a húsfogyasztásról?

A nemzetközi Slow Food mozgalom támogatásával Magyarországon először a Kerekegyházi Általános Iskola szervezett olyan programot, melynek egyik eleme a helyi gazdák látogatása az oktatási intézményben.

A Slow Food mozgalomnak nagyjából egy éve alakult budapesti sejtje – van kiskunsági, pécsi és tokaji szervezet is! –az öko-gasztronómiai elméletet gyakorlatba is öntötte a Margitszigeten a Nagyréten!

Leader program

A LEADER program átalakításához kapcsolódó társadalmi vita záró rendezvényére 2010. december 2-án, Lajosmizsén került sor. Letölthető dokumentummal!

A Leader+ magazin keresőmotorja segítségével cikkekre kereshet rá különböző kritériumok szerint – pl. ország, téma, ügy, célcsoport, „kulcsszó” – de lehetőség nyílik „szabad szöveg” szerinti keresésre is. A cikkek nyomtatóbarát pdf formában is hozzáférhetők és letölthetők (magyarul a hu négyzetre kattintva olvashatók).

Leveskocka helyett

Zöldséges alaplé sokféle zöldségből készíthető, és ½ literes adagokban lefagyasztható. Helyettesíti az adalékanyagokkal ízesített leveskockát.

Ha ügyesen sikerül megvásárolni az alapanyagokat, akkor néhány száz forintból kihozható 3-4 liter alaplé, ami ½ literes adagokban lefagyasztva 3-4 hónapig gond nélkül eltartható.

Manapság nem „menő” az utolsó szemig hasznosítani a dolgokat, s olyasmikre időt és energiát fordítani, amik egy zacskó porból vagy egy kis kockából sokkal gyorsabban is megoldhatók (a minőség persze már más lapra tartozik).

Magyar Élelmiszerkönyv

Margarin

Az ételeknek elvileg a javunkat kellene szolgálniuk – így aztán sokunk elhiszi azt is, hogy a funkcionális élelmiszerek, így például a koleszterinszint csökkentő margarin is „jó dolog”. De tényleg az?

McDonald’s

78-féle adalékanyagot tartalmaz egyetlen, a gyerekek körében is rendkívül népszerű gyorséttermi menü – állítja a The Independent című brit napilap.

A McDonald’s az USA-ban kifulladt, de világszerte még hat az évezred elején vett, a menük meg-, illetve az éttermek felújításával elért lendület.

Meatrix 1-4.

Jó néhány évvel ezelőtt hatalmas sikert arattak a Mátrix filmek világszerte. Mindenki ismerte a kék és a piros pirula jelentőségét. Ezt a népszerűséget próbálta meg kihasználni egy kis csoport, hogy felhívja az emberek figyelmét a hús és a tejtermékek minőségére. Megközelítőleg 2 éve jelent meg az első Meatrix (meat = hús) epizód, melyet újabbak követtek. Videó.

Miből együnk biót?

A hazánkban árult zöldségek és gyümölcsök mintegy fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot, így sok esetben ezekkel is közel bio minőségű élelmiszert fogyasztunk. Egyes termékek viszont szinte mindig szennyezettek, ezért nem árt tudni, hogy melyikből érdemes inkább biót vennünk.

Miből vegyünk biót? – videó

Öt évvel ezelőtt még kevés támpontunk volt eldönteni, hogy a bioélelmiszerek a környezetkímélő előállításon kívül vajon az emberi szervezetre is jótékonyan hatnak-e. Most már tisztább a kép!

Mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütők tudják mindazt, amit a ma embere csak elvárhat: gyors, tiszta, praktikus. Egészségügyi kockázata nem teljesen ismert. Kinek higgyen, aki sokáig, mégis kényelmesen szeretne élni?

A második világháború vége felé egy amerikai hadmérnök a mikrohullámokkal végzett kutatást úgy, hogy az árnyékolt terület mögött volt a szendvicse. Éppen végzett, és megfogta a szendvicsét, hogy falatozzon belőle. Meglepődött, hogy forró, és nem értette, mitől.

Még egy kísérlet. Egyszerűen meggyőződhetünk arról, hogy megfelelően véd-e a sugárzástól mikrohullámú készülékünk burkolása. A kikapcsolt állapotban lévő mikróba bele kell tenni egy bekapcsolt mobiltelefont. Rá kell csukni a mikró ajtaját, majd felhívni egy másik készülékről a mobiltelefont. Akkor jó a mikró burkolása, ha nem szólal meg a benne lévő mobil készülék. (Weixl-Várhegyi László mérnök)

Minőségi éhezés

A táplálkozástudományi kutatások mai állása szerint hiába próbálunk egészségesen táplálkozni, például sok zöldséget és gyümölcsöt enni, táplálékkiegészítők nélkül nem tudjuk biztosítani a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat és vitaminokat. Az okokat és a tüneteket kerestük meg.

Minősítsük éléstárunkat!

Írjuk össze, mennyi E-szám van e pillanatban lakásunkban?

Ha 100-nál több, talán érdemes arra törekedni, hogy fokozatosan változtassunk étkezési szokásainkon, és csökkentsük 50 alá E-szám raktárunkat, különösen, ha babát várunk, vagy gyerekekkel vagyunk körülvéve. Mint tudjuk, az aromáknak nincs E-számuk. Abból vajon mennyi van otthon?

Hasznos tanácsok, ötletek és részletes E-szám katalógus az engedélyezett adalékanyagokról a Hétköznapi kalauz c. könyvben és a Tudatos Vásárló magazin Édesség c. számában.

MSC

Katasztrófába sodorja a tengerek élővilágát a halászat világszerte – derül ki a WWF környezetvédelmi civil szervezet legújabb tanulmányából. Aki meg akarja nyugtatni a lelkiismeretét, egyen inkább ökológiailag fenntartható módszerekkel kifogott halat.

A Marine Stewardship Council (MSC) – a világ egyik legnagyobb halimportőre, az Unilever alapította szervezet – által hitelesített címke, amelyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) is támogatott, de amely 1999. óta ezektől függetlenül működik. Mindazonáltal módszereiket sok kritika érte, a hitelesítés pedig meglehetősen drága, ami számos kis- és közepes méretű halászati vállalkozás kirekesztéséhez vezet. A szervezet angol nyelvű oldala:

Műanyag ételtárolók veszélyei

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal élelmiszer-adalékanyagokkal, aromákkal, technológiai segédanyagokkal és élelmiszerekkel érintkező anyagokkal foglalkozó szakbizottsága további tudományos álláspontot közöl a biszfenol A-ról (BPA-ról), főként a vegyület emberi szervezetből való eliminálódásáról és a kockázatbecslési megfontolásokról.

A tavalyi kanadai tiltás után idén az USA-ból is kivonták a gyakran fejlődési rendellenességet okozó növelő biszfenol A (BPA) tartalmú cumisüvegeket.

A biszfenol-A (BPA) nevű anyag felhasználásának hazai és uniós korlátozását sürgeti a Levegő Munkacsoport az anyag egészségkárosító hatása miatt.

Nagyüzemi állattartás

Intenzív, iparosított, gyárszerű – ezek a kifejezések jellemzik a legmodernebb állattartási módszereket.

Növényvédő szerek maradványai

A Greenpeace tanulmánya szerint a világon használt mintegy 1350 növényvédő szer közül csak mintegy 600-félének megoldott a maradékvizsgálata. A felhasznált vegyszerek gyakran a terményen maradnak, majd az emberi szervezetbe jutva káros hatásúak lehetnek.

Tartalmaznak-e veszélyesnek minősített vegyszermaradékokat az áruházláncok polcain megjelenő zöldségek és gyümölcsök? A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében, majd ezeket egy holland laboratórium vizsgálta meg.

Ételeinkbe a vegyi anyagok többféle úton kerülhetnek. A szándékosan adagolt adalékanyagok mellett sokféle vegyi anyag „véletlenül”, kiszámíthatatlan mennyiségben kerül ételeinkbe. Lehetséges szennyező források a növényvédő és állatgyógyászati szerek maradványai, a csomagolóanyagokból esetlegesen kioldódó, és a termékbe a szállítás, a feldolgozás, vagy a konyhai ételkészítés folyamán bekerülő vagy ezek reakcióiból származó vegyi anyagok.

A növényvédő szerek és biocidok használata egészségügyi és környezeti kockázatot jelent. Torkig vagyunk a permetszerekkel kampány keretében készített kiadvány bemutatja az irtószerek hatásait. A biztonságosabb megoldások tervét uniós kötelezettségként 2012-ig kell elkészíteni minden tagállamnak.

Az Európai Bizottság elhalasztotta a glifozát nevű, világszerte kereskedelmi forgalomban lévő gyomirtó szer újraértékelését. Így 39-féle növényvédő szer nyert három évet, amely alatt korlátozás nélkül lehet használni őket. Tette ezt az EB több környezet- és fogyasztóvédelmi szervezet tiltakozása ellenére, melyek új tudományos eredmények fényében kérték e szerek emberi egészségre gyakorolt hatásának újraértékelését.

Ökológiai termelésből származó

Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó, érvényben lévő európai uniós, valamint hazai szabályozások.

Az Európai Unióban – így hazánkban is – a mezőgazdasági termékeket, a belőlük készült élelmiszereket és takarmányokat csak akkor szabad ökológiai (öko, bio, biológiai, organikus) jelöléssel forgalmazni, ha a rájuk vonatkozó közösségi és hazai jogszabályok betartása mellett, az állam hatósági kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és rendelkeznek ezekről igazolással (Magyarországon tanúsítvánnyal).

Olívaolaj

Bár étrendünk szempontjából kedvezőbb lehet a több és olcsóbb olívaolaj, ennek az előnynek ára van. Az olíva ipari mértékű termesztése környezeti kockázatokat rejt magában. Negatív hatással lehet a talajra, a vízellátásra és a vadvilágra. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy egészségügyi előnyök szempontjából nem minden olívaolaj egyforma.

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

A mai információs forgatagban a táplálkozással kapcsolatos ismeretáradat is hatalmas mértéket ölt. Ugyanakkor sokszor nehéz eldönteni, hogy az általunk használt forrás mennyire megbízható. Az OÉTI dietetikusai az eligazodásban szeretnének biztos támpontot jelenteni a lakosság számára.

Paleolit étrend

A hetvenes évek óta terjed a paleolit diéta mozgalma: hívei legszívesebben kihúznának étrendünkből minden olyat, ami a legutóbbi jégkorszak óta került bele, köztük a gabonák többségét is. De vajon működik-e a húst hússal (meg némi zöldséggel-gyümölccsel) terápia?

A piramis összedől – a paleolit táplálkozásról. Az utóbbi években a piramis alatt mintha kissé megmozdult volna a „talaj”. Egyre újabb és újabb táplálkozási reformötletekkel állnak elő olyan laikusok, természetgyógyászok, sőt egyes dietetikusok is, akik a civilizált társadalmakban élők egészségi állapotának romlását egyértelműen a helytelen (minőségű, mennyiségű) táplálkozással hozzák összefüggésbe.

Piramis étrend

A kevesebb húst, feldolgozott élelmiszert fogyasztóknak jóval kisebb az ökológiai lábnyomuk, fogyasztásukkal kevésbé terhelik a környezetet.

Red Master baromfi

A Red Master tanúsító védjegy a Magyar Szabadtartásos Baromfitermelők Szövetségének tulajdona. A védjegyet csak olyan termék kaphatja meg, amely termelési körülményei megfelelnek a Szövetség szigorú előírásainak. Az előírások betartását a Szövetség által kijelölt független minősítő szervezet végzi.

Sózás

A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek legalább háromszor több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél, holott a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel.

A magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas só bevitel. Világszerte 7 millió ember hal meg évente a magas vérnyomás következtében. A hazai lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja a WHO által ajánlott 5 gramm/nap értéket.

Nemzeti Sócsökkentő Program 2010. Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része – köztük hazánk is – csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz.

Hazánkban az 1-3 éves gyerekek az ajánlott sómennyiség többszörösét fogyasztják el naponta. Ennek egyik fő oka az, hogy 1 éves kortól a kicsik ugyanazt az étrendet kapják, mint szüleik.

Sulibüfék, menzák

Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint az OÉTI 2005-ben ajánlást készített az iskolai büfék egészséges táplálkozásba beilleszthető kínálatára. Az OÉTI végzett országos felmérései alapján elmondható, hogy azóta a büfével rendelkező iskolák közel 80%-ban részben vagy teljesen megtörtént az áruválaszték átalakítása.

Sütemény teljes kiőrlésű lisztből

Joghurtos kevert. 1 pohár (2 dl) natúr joghurt v. kefír, ¼ pohár cukor, 2 pohár liszt (fele teljes kiőrlésű bio búzaliszt, ¼ bio tönkölyliszt, ¼ bio fehér rétesliszt), 2 tojás, ½ v. kicsit kevesebb semleges ízű olaj (például szőlőmagolaj), 1 tk szódabikarbóna, a tetejére magozott meggy, mazsola, dió, mandula, étcsokoládé. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat és a liszt felét, a joghurtot, és összekeverjük. Fokozatosan belekeverjük a maradék lisztet, végül a szódabikarbónát. A habos-lazára kevert masszát kivajazott tepsibe öntjük, a tetejét sűrűn megszórjuk a házi meggybefőttből leszűrt magozott meggyel, mandula v. diódarabkákkal, apró kockára vágott (lehetőleg jó minőségű fair trade bio) étcsokival. Közepes lángon kb. 40 percig süssük.

Csokitorta. 1 tk kakaópor, 1/4 pohár forró víz, 1/2 tk vanília kikapart belseje, 125 g lágyított vaj, 3/4 pohár barna cukor, 2 tojás, 3/4 pohár fehér liszt, 3/4 pohár teljes kiőrlésű liszt, 3 tk sütőpor v. 1,5 tk szódabikarbóna, 2 ek tej. A kakaóporhoz hozzáöntjük a forró vizet, és hagyjuk lehűlni, majd hozzáadjuk a vaníliát. Külön tálban habosra keverjük a vajat a barna cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót és a tojásokat. Fokozatosan belekeverjük a kétféle lisztet, a szódabikarbónát, s végül a tejet. A masszát tortaformába öntjük, s 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

Magos lepény. 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 15 dkg kukoricaliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 dl növényi tej, 4 ek. olívaolaj, só, magok ízlés szerint (szezám, len, tök, napraforgó). A tejet összekeverem a sóval és az olajjal. Ezután belekeverem a liszteket, a sütőport és ízlés szerinti mennyiségben magokat. Kis méretű tepsit olajjal kikenek, ebbe öntöm a masszát és a tetejére magokat szórok. 180 fokon tűpróbáig sütöm! Tipp: Kenyér helyett reggeli vagy akár uzsonnára is kínálható, letakarva több napig puha marad.

Szója, szójatej

Noha a szóját sokszor úgy árulják, mint egy szuper összetevőkkel rendelkező csodaételt, a szójafehérjét szinte valamennyi ételben megtalálhatjuk. Kár, hogy az egészségre gyakorolt hatása fabatkát sem ér – állítja az Ecologist.

A szójafogyasztás növekedése számos egészségügyi problémát is felvet. A GM termékek nagy aránya a szóján belül, pedig tovább növeli a kockázati tényezők számát – írja az Ecologist cikk szerzője.

Szürke marha

Cene Csaba 43 éves mentőtiszt 1999-ben vásárolt 18 magyar szürke borjút a Hortobágyi Génmegőrző Kht.-tól. Szilaspogonyon él, bio szürke szarvasmarhákat tart.

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete eredetigazolási, termékek tanúsítási rendszerének védjegye, amit 2003-ban dolgozta ki. A rendszer célja, hogy a fogyasztóhoz kerülő szürke marha megnevezésű termékek valóban az őshonos magyar fajtához tartozó állatból származzanak, s ez jó minőségű, és megbízhatóbb termékeket is feltételezzen.

Tej, -gyártás

Boldog tehéntől boldog tejet, avagy miért jó, ha közvetlenül a termelőtől vesszük a tejet? A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Zöldpók Alapítvány kisfilmje.

Felforraljam, ne forraljam? UHT vagy laktózmentes? Rizs vagy szója? Széljegyzet az igazi tej körüli polémiához.

Termékteszt: tej. „Egy pohár tej, tiszta fej” – szól a régi szlogen. De valóban tiszta, valóban jó? Tesztünkben a tejesbödön fenekére néztünk.

Egyes szakértői vélemények szerint tévhit, hogy bizonyos ásványi anyagok, vitaminok csak tejjel juthatnak a szervezetbe. Teljes értékű táplálkozással pótolható a tejallergia miatti tejmegvonás hatása.

A tejről azt gondoljuk, hogy tiszta és egészséges, a természet ajándéka, pedig napjainkban már nem sok köze van a zöld rétekhez. Egy tehén napi 60 liter tejet is adhat. Mielőtt az üzletekbe kerül, alkotóelemeire bontják, többször átöntik, pumpálják, összerázzák, majd végül újraegyesítik alkotórészeit. (2 oldal)

Tejtermékek

Cégmércénkben az elmúlt években számtalan tejtermék gyártóját vizsgáltuk meg. Most eljött az ideje, hogy összesítsük mind a 14 vonatkozó cégmérce eredményét, és megnézzük, hogy melyek a hazai tejiparban tevékenykedő cégek legjobbjai és sereghajtói.

A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a joghurtban található baktériumok kulcsszerepet játszanak abban, hogy az egészséges ételek sorában hol helyezkedik el egy joghurt.

Az áruházak hűtőpultjain a gyümölcsjoghurtok gazdag kínálata csábít minket az egészséges nassolásra. Többet úgy ismerünk a reklámokból, mint ami kalciumban, fehérjében gazdag, az emésztést segíti vagy alacsony zsírtartalma miatt a fogyókúrázóknak ajánlott. Tesztünkben a gyümölcsjoghurtokat vettük górcső alá.

A zsír és a só a sajtok alapvető összetevői. Ugyanakkor a sajt az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, ha néhány szempontra odafigyelünk a vásárlásnál.

Tisztított víz

Bár a vezetékes víz az egész országban iható, a fertőtlenítésére használt klór mellékíze és a vízminőség-romlástól való félelmek miatt nemcsak az ásványvíz-fogyasztás nőtt jelentősen, de egyre többen vásárolnak otthonukba víztisztítót. Mennyit javítanak a víz minőségén e berendezések? Milyen veszélyei lehetnek az ezekkel kezelt víz fogyasztásának? 2 oldal

Az  Országos Tisztifőorvosi Hivatal listája az engedélyezett ivóvíztisztító berendezésekről, valamint az ivó- és használati melegvíz-ellátásban, valamint a medencés közfürdőkben a vízzel közvetlenül érintkező anyagokra, termékekre és a víz kezelésére alkalmazott technológiákra kiadott egészségügyi engedélyekről.

Tojás

Az Európai Bizottság napokban született döntése nyomán 2012-től érvénybe lép a kegyetlen hagyományos ketreces tojótyúktartás tilalma.

Termékteszt: tojás. A gyártók és csomagolók megtévesztő képekkel és nevekkel igyekeznek elfelejttetni velünk, hogy a többségében ketreces tartásból származó tojások milyen körülmények között készülnek. Ez a legfőbb tanulsága a TVE tojástesztjének.

Tonhal

Mi köze a magyaroknak az óceánokban úszkáló tonhalak védelméhez? Sok! Fogyasztóként közvetlen hatással vagyunk azok halállományára. Vásárlói döntéseinkkel mi is tehetünk az óceáni élővilág megőrzéséért.

Azt hinnénk, hogy ha kerüljük a kihalással veszélyeztetett kékúszójú tonhal fogyasztását, azzal minden megoldódott, és gond nélkül ehetünk egyéb tonhalakból készült ételeket. Az Ecologist cikke szerint nem árt ezt újragondolni.

Termékteszt: tonhalkonzervek. Lehet pizza, szendvics vagy saláta, a tonhal Tokiótól Londonig mindenhol népszerű. Itthon inkább a konzerv fogy, és ha nem is óriási mértékben, de mi is hozzájárulhatunk egy veszélyeztetett faj kipusztulásához. Tesztünkben a fenntartható halevés szempontjából pontoztunk.

Üdítők

A kólák és más úgynevezett sötét színű üdítőitalok gyártása során évtizedek óta használnak karamell színezéket, melyről sokáig úgy gondoltuk, ártalmatlan. Az amerikai Center for Science in the Public Interest (CSPI) amerikai tudományos közhasznú szervezet egy kutatás nyomán a színezék betiltását szorgalmazza, mivel az rákkeltő vegyi anyagokat tartalmaz.

Üdítős kartondobozok

A tényeknek ellenmondóan nyilatkoztak az emberek egy friss felmérésben arról, milyen arányban gyűjtik külön a tejes és gyümölcsleves kartondobozokat. A 2010-ben forgalomba került dobozoknak mindössze 18 százalékát gyűjtötték vissza és hasznosították újra

Unió biorendelete

A Tanács 2092/91/EGK rendelete (1991. június 24.) a mezőgazdasági termékek ökológiai termeléséről, valamint a mezőgazdasági termékeken és élelmiszereken erre utaló jelölésekről.

Üvegvisszaváltás, -újrahasznosítás

Az Európai Unió előírása szerint 2012-ig 60 százalékra kell emelni hazánkban az üveg-újrahasznosítás arányát. Ahhoz, hogy a célt elérjük, a lakosság és az üzleti szféra aktív közreműködésére egyaránt szükség lesz.

Vásárlás

A füzetből hasznos tanácsokat meríthet mindenki, aki maga intézi bevásárlásait. Hajtman Ágnes az élelmiszerboltok termékválasztékától a kozmetikumokig és tisztítószerekig kísér bennünket. Miközben nagyító alá veszi az áruk termékleírását, számtalan receptet és praktikus tanácsot ad nekünk.

Visszaváltható üvegek, palackok

A környezettudatosság jegyében sokan vásárolnak visszaváltható, betétdíjas csomagolású terméket, de nincs könnyű dolguk. Az üzletek igyekeznek kibújni a felelősség alól, és igencsak megnehezítik a „zöld” fogyasztók helyzetét.

Európa- és Amerika-szerte egyre többen hagynak fel palackozott vizek vásárlásával, s isznak inkább vezetékes ivóvizet. Sokakat a környezettudatosság tesz csapvíz-rajongóvá: a vászonszatyor elterjedése után az újratölthető palack lehet a legújabb ökodivat.

Vitaminok, táplálékkiegészítők

Az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet értelmében tápanyagok alatt vitaminok, vagy ásványi anyagok értendők. Országunk területén csak az említett rendelet előírásainak megfelelő étrend-kiegészítő hozható forgalomba, a végső fogyasztó számára kizárólag előre csomagolt formában.

Zacskódíj

2011 szeptemberétől élnek az új környezetvédelmi termékdíj-tételek, ám a kormány ismét változtatna rajta. Drágulhat a rádiótelefonoknál, dobozos söröknél, üdítőitaloknál, nejlonzacskóknál.

A nejlonzacskók betiltásáról – vagy legalábbis megadóztatásáról – dönthet az Európai Unió: az átlag EU-állampolgár évente ötszáz nejlonszatyrot elhasznál. Vagy ha ez nem lenne elég szemléletes: az unióban évente gyártott műanyag zacskók súlya megfelel kétmillió személyautó tömegének.

Zöldség-, gyümölcshámozás, mosás