OTTHON

Lakóhelyünk megválasztásával, otthonunk kialakításával nemcsak önmagunkra, családunkra, hanem a környezetre is hatással vagyunk.

Otthonunkat környezetbaráttá és energiatudatossá alakítani sok előnnyel jár. Akár újat építünk, akár átépítünk vagy felújítunk egy régit, ha a környezettel harmóniában kialakított épületben, lakóhelyen élünk, nemcsak életünk minősége javul, hanem például energiából, vízből is kevesebb fogy, az egészségesebb belső terek jóllétünket szolgálják. Természeti környezetünk meghálálja, ha tekintettel vagyunk rá.

Autonóm ház

Önellátó ház. Építése akár 30-50 százalékkal többe kerülhet, mint egy hasonló méretű hagyományos ház, viszont nincs fűtés- és áramszámlája, vízszámlája is csekély, és szinte független az ellátó rendszerektől.

Az autonóm ház extrém példa arra, hogy lehetséges a centralizált rendszerektől függetlenül is létezni.

Csak 10 százalékkal drágább, de nulla a rezsi: ez az autonóm ház (videó).

Az első magyar aktív készház tapasztalatai

Sokaknak megfoghatatlan, sőt hihetetlen lehet, hogy valóban működőképes az aktív ház elmélete, azaz egy ilyen rendszer tényleg nem fogyasztja, hanem termeli az energiát.

Azbeszt, eternitpala

A 20. század utolsó évtizedeiben nagy erőfeszítéseket tettek, hogy teljesen visszaszorítsák az azbeszt alkalmazását, és eltávolítsák a már beépített azbeszt tartalmú anyagokat. Az eltávolított anyag a Veszélyes hulladék kategóriába tartozik. Az azbeszt alkalmazások felderítése és eltávolítása napjainkban is fontos feladat. Ebben segít a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége, tel.: 06 1 221-5574.

Beteg otthon

Belső légtéri levegőminőség vizsgálatát, káros anyagok kimutatását az alábbi intézet végzi: Fodor József Országos Közegészségügyi Központ, Országos Környezet-egészségügyi Intézet, Levegőhigiéniás Osztály. Cím: Budapest 1097 Gyáli út 2-6., tel.: 2-152-250.

A „beteg épület” szindrómát az Egészségügyi Világszervezet 1983-ban azonosította; leggyakrabban olyan újonnan épült épületekben jelenik meg, ahol sok ember szoros közelségben dolgozik (például irodaházakban). Gyakori az előfordulása az energiatakarékos (nem nyitható ablakokkal, közös fűtő-, ill. klímarendszerrel ellátott) épületekben.

Kevesen tudják, hogy az otthon újjávarázsolásának, szépítgetésének is megvannak a maga egészségkockázatai.

A lakásban a mesterséges vegyi anyagok gyakorlatilag minden termékben megtalálhatók, felhasználják őket például a játékokban, az elektromos cikkekben, a ruhákban, a szőnyegekben, a bútorokban és a mosóporban is. Néhány vegyi anyagról tudjuk, hogy mérgező, de a többségükről csak igen kevés adattal rendelkezünk.

Energia Központ Nonprofit Kft.

Hazai és uniós energiahatékonysági pályázatok.

Építési anyagok osztályozása

Az építőanyagokat szerkezettípusonként csoportosítva olyan módon értékeltük, hogy mennyiben felel meg az ökológia szempontjainak (primér energiatartalom, mérgező anyag tartalom, elérhetőség, recilkulálhatóság a használat teljes életciklusa alatt).

Építőanyagok

Építőanyagok, termékek és épületszerkezetek ökológiai értékelésének áttekintése.

A NEMSITT.HU oldalon a korábbinál barátságosabb felületen, kényelmesebben lehet ingyenesen hirdetni a nem kereskedelmi mennyiségű, használt és kimaradt építőanyagokat.

Termékek bemutatása a csapadékvíz-hasznosító berendezéstől az építőanyagokon át a kondenzációs kazánig.

Építőanyagok minősítése

Építő- és szigetelő anyagok építésökológiai és -biológiai tulajdonságai. Alkalmazásuk kritériumai; értékelési szempontjai; környezetbarát építőanyag jellemzői; energiaszükséglet szerinti osztályozás; építőanyagok gyártási primerenergia felhasználása; falazó anyagok (vályog, kő, égetett agyag elemek), hőérlelt ásványi összetételű falazóelemek, beton, habarcsok és vakolatok, kerámiák, építőlemezek, hőszigetelések, műanyagok, fa, faipari anyagok, üveg, fémek.

Kiváló Építési Termék címke segíthet a választásban.

Az Európai Ökocímkével jelölt termék környezetbarát. Mára számos termék és szolgáltatás kapta már meg e címke használati jogát. Az EU hozzálátott az ablak és külső ajtó ökocímke követelményrendszerének kidolgozásához is. E folyamatba minden érdekelt bekapcsolódhat.

EU-passzívház-minőség direktíva

2019-re a falak hőszigetelő képességét 55%-al kell javítani, de a padlók, födémek hőátbocsátási tényezőjét is felére kell csökkenteni. A 2010-ben életbe lépett, 31/2010/EU számú épületenergetikai direktíva kimondja, hogy kilenc év múlva már csak közel zéró energiafelhasználású épületeket lehet engedélyezni az Európai Unióban. Az uniós épületenergetikai direktívának megfelelően átdolgozásra kerül a 7/2006 TNM rendelet.

Fenntartható építészet

Interaktív tudástár a fenntartható építészet portálján.

Fenntartható ház

Olyan épület, amelynek teljes életciklusára vetített erőforrás-használata nem nagyobb, mint a vizsgált terület, adott épületre jutó erőforrása.

Fenntartható város

Fenntartható település civilizált világunkban legfeljebb csak „laboratóriumi körülmények között”, modellkísérlet szintjén létezhet.

Környezettudatos várostervezési szabályozás. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) ajánlása városaink élhetőbbé tételéhez. Ajánlott szabályozási, tervezési szempontrendszer a hazai főépítészek és önkormányzati döntéshozók számára.

Fenntartható város – a városi köztérről, a városi közlekedésről.

Bogota – egy fenntartható város – film.

Fénycsatorna

A sötét, ablaktalan helyiségek megvilágítása természetes fénnyel. A fénycsatorna olyan helyiségbe vezeti be a napfényt a tetőn keresztül, amely teljesen ablaktalan, vagy az ablakok ellenére is rosszul megvilágított. Sok házban a folyosó, a fürdőszoba, a kamra, a lépcsőház vagy a gardrób csak akkor juthat természetes fényhez, ha az ajtaja nyitva van.

Festékek

A Tudatos Vásárló magazin Otthon témájú számában laboratóriumi tesztnek vetett alá tizenkét beltéri fehér falfestéket, köztük három „bio” jelzésűt.

Sokan szeretnék saját kezűleg kifesteni lakásukat. Ne feledjük, hogy ez is szakértelmet igénylő munka, amihez érdemes előtanulmányokat folytatni, különben évekig bámulhatjuk szomorú szemmel a végeredményt. Akárki oldja meg a feladatot, legyünk tisztában vele, mi kerül a falra.

A Tudatos Vásárló magazin egészségkárosító anyagok jelenlétét tesztelte beltéri fehér falfestékekben. A tizenkét vizsgált termék mindegyikéből párolgott rákkeltő anyagként számon tartott formaldehid, de a biotermékek bizonyultak a legkevésbé károsnak. 14-16. old.

Földházhoz talajvizsgálat házilag

Ássunk mintagödröt a terület több pontján, hogy megtudjuk, milyen a talaj felső rétegének a mélysége, szerkezete, milyen az altalaj minősége. Egy adott talaj szilárd alkotórészeit ülepítéssel lehet méret szerint szétválasztani. Ezt a vizsgálatot házilag is elvégezhetjük.

FSC védjegy

A föld erdőállományának folyamatos csökkenése egyre aggasztóbb méreteket ölt. Az FSC címke és minősítési rendszer a faipari termékek vásárlóinak segítségével küzd egy felelősebb és fenntarthatóbb globális erdőgazdálkodásért.

Galgahévíz

Galgahévíz ökofalu története már a 80-as években elkezdődött, amikor is egy baráti társaság tagjai elhatározták, hogy az árral szemben úszva, a pénz és növekedés alapú társadalommal ellentétben egy fenntartható, a természettel jobban együttműködő rendszert hoznak létre.

Garázskapu hőszigetelése

Az ingatlanok hőszigetelése esetében is igaz, hogy annyit ér egy komplex rendszer, annyira hatékony a működése, amennyire annak leggyengébb láncszeme teljesíteni képes. Ha a garázsunk fűtött, s a lakótérrel egy tető alatt helyezkedik el, annak megfelelő szigetelése, különösen a garázskapu hőszigetelése fontos elem.

A passzívház tervezésnél a gépkocsitárolást mindenképpen a termikus burkon kívül kell megoldani. A legegyszerűbb megoldás, ha az épület mellett, egymástól független szerkezettel oldjuk meg azt.

Hősziget hatás

Milyen hatása van a hőszigeteknek a településeken? Bartholy Judit (ELTE) szerint akár 15 fok különbség is lehet időnként a Belváros és a Budai hegyek léghőmérséklete között. A nagy beton- és üvegfelületek (repülőterek, pályaudvarok, bevásárlóközpontok, iparterületek) igen erősen befolyásolják a mikroklímát. A hősziget hatása ma már pontosan kimutatható.

Hőszigetelő anyagok

Építésökológiai és építésbiológiai tulajdonságok szerint csoportosítva a pdf 20-31. oldalán.

Ötletek utólagos szigeteléshez. Milyen anyagot és technológiát használhatunk. Mikor érdemes saját kézügyességünkre hagyatkozni, és mikor szakemberére?

Szigetelés fillérekből – 15-20%-ot is megtakaríthatsz a fűtési számládból! A háztartási energiafelhasználás 60-70%-át a fűtés teszi ki, ennek egy része egyszerűen kiszökik az ablakokon!

Zsákos újságpapír szigetelőanyag. A cellulóz (papír) kiváló és gazdaságos hőszigetelő anyag, a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is. A cellulóz rostokat (a fa természetes rostjait) újságpapírból nyerik. Tűz, penész és rágcsálók elleni védelem érdekében bórt és foszfátot kevernek hozzá.

A cellulóz a létező legrégebbi szigetelőanyagunk. Okos elődeink évszázadok óta számos formáját használták. Igazán jó választás környezettudatos és energiahatékony épületszigetelésre.

Hulladékudvarok

Budapesten és környékén jelenleg 15 hulladékgyűjtő udvar működik, ahol a lakosság díjmentesen leadhatja a szelektíven gyűjtött hulladékot.

Országszerte (ha rákattint a település nevére, akkor google utcatérképen megjelennek a hulladékudvarok).

Jól lakni

Az Ökoszolgálat Alapítvány „jól lakni” oldala olyan interaktív környezettudatos otthont mutat be, amelyben gyakorlatias tanácsokat kaphatunk környezetbarát megoldásokról, praktikákról a hulladékgazdálkodás, közlekedés, energia- és víztakarékosság, táplálkozás, otthonkialakítás, takarítás-tisztítás témakörében.

Új Ökoháztartás tanfolyamot indít legutóbbi sorozatuk nagy sikerére való tekintettel az Ökoszolgálat Alapítvány. Estéinken szakértők segítségével kaphatunk praktikus tudást otthonunk zöldítéséhez, költségeink és ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez és persze megoszthatjuk egymással személyes élményeinket, tapasztalatainkat.

A Tudatos Vásárló magazin Otthon c. 19. számának tartalmából: az élhető város, élet az agglomerációban, falfestékteszt, természetes bútorápolás, bababarát otthon.

Környezetbarát bútor

A környezetbarát bútor gyártása a terméktervezéssel kezdődik: úgy kell tervezni a bútort, hogy az könnyen alkatrészeire bontható legyen, minél több újrahasznosított, újrahasznosítható anyagból készüljön, ne tartalmazzon a gyártás vagy a használat során kiszabaduló káros anyagokat.

Hogyan választhatunk a sokféle bútor közül? Mitől lehet egy bútor környezetbarát? Az alábbi táblázat címszavakban összefoglalja a legfontosabb szempontokat.

Tanúsítvánnyal a környezetért: FSC bútorok. A nyersfa sok helyütt hiánycikké vált, az ár emelkedett, a rönköket messzi erdőkből kellett a feldolgozóüzemekbe szállítani. Napjainkban a fenntartható erdőgazdálkodás a kitermelés-újratelepítés egyensúlya mellett főleg a klímaváltozás, illetve a veszélyeztetett élőlények védelme miatt vált fontossá.

Fabútorok ökojelölése: 2009/894/EK sz. bizottsági határozat a fabútorok európai uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról.

Körültekintően a préselt bútorlapokkal: szakértők szerint a beltéri szerves szennyezők fő forrása a kívülről bejött szennyezés, a dohányzás, valamint az egyes épületelemek és a bútorzat. Ezek közül a leggyakrabban alkalmazott, fából ragasztott bútoralapanyagokat vettük górcső alá.

Környezetbarát élettér

Légtisztító szobanövények

A szobanövények nagyon jól jelzik egy lakószoba vagy iroda élhetőségét: ahol a növénynek jó, ott többnyire az embernek is. Vajon miért érezzük jobban magunkat növényekkel gazdagon díszített környezetben?

A szobanövények vajon pontosan hogyan hatnak egészségünkre, a levegőminőségre vagy az elektronikus berendezéseinkre?

A 15 leghatásosabb légtisztító szobanövény. Egyes dísznövények kifejezetten jó hatással vannak a beltéri levegőre, mivel képesek kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat, mint például a formaldehid, ammónia és a benzol.

Minőségi és biztonsági jelzés

Magyarországon – mint minden európai uniós tagországban – az építőipari termékek forgalmazásához megfelelőség igazolás szükséges. E dokumentum alapjául úgynevezett műszaki specifikációk szolgálnak; ezek a harmonizált európai szabványok (EN-k), az európai műszaki engedélyek (ETA-k) és a nemzeti építőipari műszaki engedélyek.

A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés azt jelzi, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó követelményeknek. Magyar nyelvű gyűjtőlap a jelölésről.

Műanyagok égetése

Fontos tudnia minden égetőnek, mit okozhat felelőtlen viselkedésével, mikor műanyagtól, autógumitól vagy egyéb nem égethető hulladéktól szabadul meg a lángok segítségével! A 306/2010-es, a levegő védelméről szóló kormányrendeletben olvashatunk a műanyag égetésére vonatkozó szabályokról. A jogszabály megszegői 500 000 forintig terjedő bírságra számíthatnak.

Műanyagot ne égessünk! Műanyag van a ruháinkban, a bútorainkban, a műszaki cikkeinkben, műanyaggal festjük, tapétázzuk falainkat, műanyaggal csomagolunk. Elégetésük szennyezi a környezetet és károsítja egészségünket. A műanyagok égetése nyílt színen vagy bármilyen tüzelőberendezésben tilos.

Óbudai faluház

Építésekor a szocialista lakásépítés mintapéldája volt az Óbuda kapujában álló Faluház, ám később az „embertelen betondzsungel” egyik mintapéldánya lett. Uniós támogatással azonban megújult, a lakók spórolnak, és a panelek korszerűsítésének mintája lett – Magyarország legnagyobb „panelkorszerűsítésének ” története és tanulságai.

Energia Helyszínelők a Faluházban. Az ENERGIAKLUB iskolai csoportokat vár környezeti nevelési programjára a Faluház Energia Tanácsadó Irodába, Óbudára.

Ökoépítészet, megtérülés

Segítség ökoházak tervezéséhez, építéséhez. Ökoházakkal foglalkozó magyar nyelvű honlapok.

Alacsony energiafogyasztású, környezetkímélő épületben szeretne élni, esetleg ilyet építene? Az építési technológia, az energiaigény, illetve a környezetterhelés szerint legalább hat épülettípust különböztet meg a szakma, az ökoháztól a zéró emissziós épületig. A beruházási költségek és a megtérülési idő is szempont.

A megújuló energiákkal – bioszolár fűtés, földhő - működtetett ökoházak a hagyományos épületeknél 30-40 százalékkal többe kerültek, s ez a többlet főleg az extra hőszigetelés és az épületgépészet terén jelentkezett (napkollektorok, biomassza-kazán, hőtárolók, hőszivattyú, stb.). Ma a többlet 30 százalékra tehető, de a megtérülési idő csökken. A legelterjedtebb közösségi és egyedi bioszolár fűtés (biomassza+szolár) 15-20 éves megtérüléssel számítható. A változást a passzívházak fejlődése hozta, ugyanis míg kezdetben a többletköltség itt is 40 százalék körül volt, ez lassan 15 százalékra és az alá süllyedt.

Őshonos fák listája

A trópusi erdők védelmében, és a szállítás szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében építőanyagként is használjunk hazai fát. Tartós, erős hazai keményfa a bükk és a tölgy.

Passzív panel

Egy dunaújvárosi panelépület komplex energiatudatos felújítása passzívház technikákkal. Cél volt az épület fűtési energiafelhasználásának több mint 80%-os csökkenése, a téli és a nyári komfort javulása, a lakások értékének emelkedése. A projekt például szolgálhat az ország több mint 800 000 iparosított technológiával létesített panelépületének felújításához.

Passzívház

A pilisszentlászlói épület első pillantásra, kívülről egyszerűen csak szép, ízléses. Aztán feltűnik, hogy nincs kémény. Innen nem jutnak ki a tüzelésből eredő káros anyagok. És tulajdonképpen nem igényel aktív fűtést.

Passzívház Magazin: Passzív és aktív házak bemutatása. Magyarországon megépült néhány passzív ház, amelyek tapasztalatait megosztjuk a Passzívház Magazin oldalain az olvasókkal.

Passzívházépítők Országos Szövetsége. PAOSZ, a passzívház-védjegy.

Behozza árát a passzívház. A jól tervezett és kivitelezett passzívház megtérül anyagi és környezeti szempontból egyaránt.

Passzívház Nyílt Napok

2011. november 11-13. között Magyarországon is látogatható lesz autóbuszos túra keretében 5 budapesti és főváros környéki minősített passzívház. A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjai.

Préselt vályogtégla – HPV

Akár helyszínen is gyártható hornyolt, préselt vályogtégla, amelyből tartófal is építhető hagyományos cementes habarccsal beépítve, a téglakötés szabályai szerint.

Vályogvakolatok, vályogtéglák, és kisüzemi léptékű, kézi-, és gépi prések.

Pro Silva

A PRO SILVA a természetes folyamatokra alapozott erdőgazdálkodást szorgalmazó erdészek 1989-ben, Szlovéniában alapított európai szövetsége.

REC zéró kibocsátású épület, Szentendre

A REC (környezetvédelmi központ) szentendrei bázisát zéró emissziós épületnek tervezték. Ez a cél akkor érhető el, ha az épület energiatermelése megegyezik annak energiafogyasztásával.

Stockholm, Hammarby ökováros

Ipari területből ökovárosrész Stockholmban – Hammarby Sjöstad. Stockholm déli részén a Hammarby-tó környékén az 1990-es évekig az ipari tevékenység volt jellemző. A városi vezetés azonban az ipari termelés leállása után a városközponthoz közel fekvő területen egy környezetbarát városrészt akart felépíteni. A „Hammarby modellnek” is nevezett projekt lényege egy olyan ökováros létesítése, ahol a környezetvédelmi programokat sikeresen ösztönzik az energiatakarékos megoldásokkal. A modern, környezettudatos, több szinten megtervezett városrészben a legújabb technológiával készült üveg és különféle modern anyagokból készült lakóházak és egyéb szolgáltató funkciójú épületek kerültek elhelyezésre. Mindezen kívül fontos volt a térhatás, a közbiztonsági szempontok és az energiahatékonyság elérése is. A környezettudatosságra ösztönözik a lakosságot azáltal is, hogy a városrészből két villamos vonal és számos kerékpár- és gyalogos útvonal is vezet Stockholm központjába, illetve a telekocsi rendszer alkalmazásával közlekednek a lakók és az itt dolgozók a belváros felé. A projekt kitűzött befejezési határideje 2015, az energiatakarékos épületek bővítése, új technológiák kipróbálása és egyéb szolgáltató intézmények megtelepedése várható.

(Forrás: European Urban Knowledge Network)

Öko-lakópark az egykori iparnegyedben (Kanada). A Dockside Green Victoria városában valósult meg, egy nagyon jó fekvésű régi ipartelep területén, közel a vízhez, közel a belvároshoz úgy, hogy környezetterhelése a lehető legkisebb legyen.

Straw bale house project

Az angliai Bath Egyetem Innovatív Építőanyag Központja kísérletképpen egy kétszintes szalmabálás házat épít föl az egyetemi campus területén. A kísérleti épületben egy éven át mérik a ház hő- és hangszigetelő tulajdonságát, nedvességszintjét, légáteresztő képességét.

Szalmabála házak itthon

A minősített szalmaház a természetes és megújuló nyersanyagok építési rendszere. Alkalmas kiemelten környezetbarát, kicsi ökolábnyomú, klímavédő ház, alacsony energiájú ház (A+ lakcímke) és akár passzívház létrehozására is.

Szürkevíz-rendszer

A víztakarékosság elve, hogy a háztartásba belépő vizet minél többször felhasználjuk, ez pedig a szennyvízkeletkezés helyén a leggazdaságosabb. A szürkevíz hasznosítása a víz-újrahasználat második lépcsőfokán helyezkedik el, és az első szint vizét hasznosítja újra.

Társasház zöldítése

Tudományos mérések is igazolják, hogy nemcsak a lélekre van jó hatással a zöld növényekkel beültetett homlokzat, hanem az épület klímájára is. Egy évig kísérték nyomon Bécsben az első élő homlokzatot.

A városokban a zöldfelület növelése helyhiány miatt sokszor elsősorban függőlegesen, tehát kúszónövények alkalmazásával lehetséges. Viszont nem mindegy, hogy hol milyen növényt használunk.

A városi falak növényekkel való befuttatása esztétikai, ökológiai és energetikai szempontból is előnyös. A zöldfalakkal szemben számos ellenérzés tapasztalható. A helyes kialakítással és fajtaválasztással gondtalanul élvezhetjük a növények szépségét, melyhez kiadványunkban segítséget talál.

A belső városrészekben a zöldíthető területet gyakran – az általában fényszegény – belső udvarok jelentik. Kiadványunk a fényszegény belső udvarok beültetéséhez nyújt segítséget.

A jövő városaiban már nem csak növényekkel beültetett tetőkertekben, de függőleges zöld falakban is érdemes gondolkozni. Az élő fal szigetelésnek, a levegő tisztítására, sőt dizájnelemként sem utolsó.

TCO minősítés

A rendszert a TCO (Svéd Irodai Dolgozók Szövetsége) vezette be 1992-ben. A TCO címke célja, hogy ösztönözze a gyártókat foglalkozási és környezetvédelmi szempontból biztonságosabb irodai berendezések fejlesztésére, továbbá hogy a vevőnek és az eladónak egy világosan meghatározott címkét biztosítson. A TCO 95 vagy TCO 09 címkén a számok azt az évszámot jelölik, amely évben érvényes szabványnak a termék megfelel.

A TCO (Svéd Irodai Dolgozók Szövetsége) angol nyelvű honlapja.

Télikertek

Építsünk télikertet. Létesítése, ha például csak a nyitott terasz kerül beépítésre, és ez új terület beépítését nem igényli, legfeljebb bejelentési kötelezettséggel jár. Ám ha az adott területet bővítjük, vagy a leendő télikert az épület falához csatlakozva növeli a telek beépítettségét, már építési engedély kell.

A télikert ősztől tavaszig aktív hőcsapdaként működik, rásegíthet a lakás fűtésére, ám nyáron a nagy üvegezett felületei miatt túlzott felmelegedése ellen célszerű védekezni, és az időszakos árnyékolásról sem szabad megfeledkezni.

A télikertek kialakításánál – használati módjuktól függően – elengedhetetlen a megfelelő tájolás, illetve a fűtés és a szellőztetés.

Természetes festékek és lakkok

Az ökoépítészet iránt érdeklődőknek igazi csemege a Természetes vakolatok és falfestékek c. könyv, amely bemutatja a természetes alapanyagokból készült vakolatok (vályog-, mész- és gipszvakolatok) és falfestékek (pl. kazeinfesték) előnyeit, alkalmazásának feltételeit.

A természetes alapanyagú lélegző és páraáteresztő falfestékek javítják a lakótér klímáját, képesek nedvességet tárolni és a szárazabb levegőjű időszakban leadni azt. Az AURO mindenféle beltéri felülethez és felhordási technikához kínál megoldást.

Terpentin (mű)

Veszélyes anyag. Biztonsági adatlapja szerint csomagolási címkéjén fel kell tüntetni az Xn – ártalmas és N – környezeti veszély (tengerszennyező) jelzéseket.

Tetőtér-beépítés, szellőzés

A tető hőszigetelése változatos formában, a szokásos módon szarufák között, alatt elhelyezett különféle hőszigetelő anyagokkal, vagy a speciálisan fémlemezfedéshez kínált, a fedés aljzatát is alkotó hőszigetelő panelekkel oldható meg. Nehezebb feladatot jelent a páradiffúzió kezelése.

Az új terekben új igények merültek fel, melyek közül a két legfontosabb a tetőt érő csapadék távoltartása és a bent termelődő pára elvezetése a rétegek közül. Cserépfedéseknél ezt a másodlagos csapadék elleni védelmet látják el a tetőfóliák.

Tetőtéri térelhatároló szerkezetek szellőztetési kérdései: csapadék elleni védelem, pára- és légzárás, páratechnika, kettős kiszellőztetés.

A padlásfödémek utólagos hőszigetelése igen gazdaságos, a szokásos terhelések esetén olcsó anyagokkal megoldható, és ha a tető korábban alátéthéjazattal készült, a szigetelés védelmére külön szerkezeti rétegek beépítése sem szükséges.

Tetőszigetelő anyagok. A tetőszigetelését meglepő tulajdonságú új és régi anyagokkal is megoldhatjuk.

Toxikus ház

Higiénia, egészség- és környezetvédelem. Az OTÉK-rendelet 53. § (1) szerint az építményt és részeit, az önálló rendeltetési egységet, helyiséget úgy kell megvalósítani, ehhez az építési anyagot, épületszerkezetet, beépített berendezést és vezetékhálózatot úgy kell megválasztani és beépíteni, hogy a környezet higiéniáját és a rendeltetésszerű használók egészségét ne veszélyeztesse.

A sugárzás –radioaktív, röntgen, mikrohullám, gamma vagy ultraviola sugárzás, radongáz –műszeresen érzékelhető jelenség. Nehéz ellene védekezni, hiszen az emberi érzékszervek nem jelzik, ha baj van. Igaz, ha baj van, általában már késő.

Város – vidék

Milyen az a lakókörnyezet, amely igazi otthon-érzéssel ajándékoz meg? Ezek átgondolásához szeretnénk segítséget nyújtani, szempontokat adni, áttekintve a lehetőségeket.

Vízálló gipszkarton

Többféle gipszkarton létezik, felhasználási területtől és vastagságtól függően. Megkülönböztetünk hagyományos felhasználású, nedves téri felhasználású (impregnált), tűzgátló anyagú gipszkartonokat, valamint hajlítható és egyéb speciális felhasználásra készült típusokat.

Vizes diszperziós faragasztó

A vizes diszperziós kontaktragasztók szerves oldószereket nem tartalmaznak. Sem a környezetre, sem az egészségre nem ártalmasak.

Vízszigetelés

A vízszigetelésnél is lehet újrahasznosított anyagot, például PVC-t alkalmazni. Ebből a gyakorlatilag nem lebomló hulladékból mérhetetlen mennyiség keletkezik. Egy magyar szakember új életet adott a szemétnek – korommal keverte a PVC-t, és egy hegeszthető, rugalmas fóliát készített belőle. A tökéletes vízszigetelésen kívül ennek az anyagnak fontos tulajdonsága, hogy kiszűri a talajból a házba áramló radonsugárzást.

Utólagos szigetelések a fenntartható építészet portál ajánlásával.

Vízszigetelő anyagok, kereskedők és kivitelezők. Nem mind környezetkímélő, erről a Hétköznapi kalauz c. könyvből tájékozódhatsz.

A vízszigetelő anyagok csoportosítása – bitumenbázisú anyagok és műanyag szigetelők tulajdonságai. Tanulmány.

A talaj és a felszín vizei veszélyt jelentenek épületeinkre. A tartósan nedvesség hatásának kitett épületszerkezeteket vízszigeteléssel kell védeni. Attól függően, hogy a nedvesség milyen irányból és mértékben jelentkezik, más a védekezés módja.

ZBR-rendszer

A Zöld Beruházási Rendszer a kiotói egységek értékesítéséből származó bevételek felhasználása. A Kiotói Jegyzőkönyv szabályozza a csatlakozott fejlett államok közötti nemzetközi kvótakereskedelmet, azaz az üvegházgáz-kibocsátási jogok kereskedelmét. Magyarország jelentős kvótatöbblettel rendelkezik, és 2008-ban a világon elsőként értékesített kvótákat.